Karin Bloemen over misbruik: 'Traumatische herinneringen, die branden erin'

12 november 2021 om 13:31 • Aangepast 18 november 2021 om 13:24
nl
Verhalen over kindermishandeling grijpen je bij de keel. Karin Bloemen heeft door haar jeugd vol misbruik en geweld aan den lijve ondervonden wat dit doet met een kind en voor welke trauma’s het zorgt. En hoe je die kunt overwinnen. Bloemen vertelt er tijdens het Denk Groter Debat van Fontys Hogescholen en Omroep Brabant zeer openhartig over. Je ziet het debat zondag 14 november om elf uur en halfvijf bij jouw Omroep Brabant.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Maandag 15 november gaat de landelijke Week tegen Kindermishandeling van start. Een beter moment om het verhaal van zangeres, cabaretier en actrice Karin Bloemen te delen is er niet. In haar vorig jaar verschenen boek Mijn ware verhaal beschrijft ze hoe voor haar als zevenjarig meisje de meest donkere periode in haar leven aanbrak. En hoe ze, ondanks alle traumatische ervaringen, de vrouw is geworden die ze nu is.

"Traumatische herinneringen, die branden erin."

Het is muisstil in de zaal van het Parktheater in Eindhoven als Karin, overigens niet zonder de voor haar zo kenmerkende humor, vertelt over wat haar is overkomen. Haar publiek bestaat uit studenten van Fontys, veelal van de richting social work. Zij krijgen straks in hun werk te maken met getraumatiseerde mensen.

"Traumatische herinneringen, die branden erin", verwoordt Karin het kort maar krachtig. "Die hebben zo’n impact, daar wordt een apart kamertje voor gereserveerd in je hersenen." Daarom wil ze hen graag meegeven dat het creëren van veiligheid van levensbelang is: "veiligheid is een van de belangrijkste tools waarmee je straks gaat werken."

"Je hoopt dat niemand het aan je ziet. Tegelijkertijd is er een groot verlangen dat iemand het nou eindelijk eens doorheeft."

Ook probeert ze uit te leggen hoe moeilijk het voor mishandelde en misbruikte kinderen is om daarmee naar buiten te treden. “Als je vader zegt: je moet je mond houden want ik ga nu iets doen en daar gaan we nooit over praten, dan doe je dat. En je loopt op je veertiende ook niet je atheneumklas in om te zeggen: nou jongens, wat ik nou heb! Je hoopt dat niemand het aan je ziet. Terwijl er tegelijkertijd een groot verlangen is dat iemand het nou eindelijk eens doorheeft.”

"Jouw nee is niets waard."

Het begrip ‘schaamte’ komt regelmatig voorbij tijdens het debat. Want, zo vertelt Karin, eenmaal volwassen blijf je denken dat het aan jou ligt, dat jíj iets niet goed hebt gedaan. “Heel veel vrouwen denken: ik heb het over mezelf afgeroepen. Het is mijn eigen schuld. Je schaamt je omdat je geen nee hebt gezegd. Je hébt het wel gezegd, alleen is jouw ‘nee’ niets waard.”

Het verhaal van Karin zorgt voor tegenstrijdige gevoelens: verschrikking en hoop. Het luisteren naar haar pijnlijke ervaringen voelt bijna ongemakkelijk. Maar je ziet en hoort tijdens het Denk Groter Debat ook een gelukkige, sterke, liefdevolle, open en succesvolle vrouw die voor niemand bang is. En dat zorgt voor hoop.

De Denk Groter Debatten zijn ‘College Tour-achtige’ ontmoetingen tussen toppers uit politiek, sport, entertainment en wetenschap en studenten van de verschillende Fontys-opleidingen en andere geïnteresseerden. Eerder waren onder anderen Mark Rutte, Prinses Laurentien, André Kuipers, Guus Hiddink, Peter R. de Vries en Paul de Leeuw te gast. En deze keer dus Karin Bloemen.

Je ziet het Denk Groter Debat met Karin Bloemen zondag 14 november om elf uur en halfvijf bij Omroep Brabant: Ziggo-kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en op KPN-kanaal 507. Of kijk de programma’s terug op onze mediapagina. Ontdek alles op: www.omroepbrabant.nl/kijk.

Bekijk hier alvast een voorproefje

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.