Video

11 tegendemonstranten aangehouden bij sinterklaasintocht in Breda

13 november 2021 om 09:59 • Aangepast 15 november 2021 om 10:43
nl
Bij de sinterklaasintocht in Breda is zaterdag, als enige plek in Nederland, gedemonstreerd door actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De politie heeft elf tegendemonstranten aangehouden die opdrongen naar betogers. De actiegroep demonstreerde bij Park Valkenberg, waar een sinterklaasfeest werd gevierd met grijze pieten. Later werden tien zaken geseponeerd.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De aangehouden verdachten was volgens de politie meermaals gevraagd te vertrekken, maar omdat ze hier geen gehoor aan gaven, zijn ze opgepakt. In de buurt van de demonstratie was veel politie op de been en stonden busjes van de mobiele eenheid (ME) paraat. Er waren zeker 150 demonstranten van Kick Out Zwarte Piet aanwezig.

Afzetting
De weg was afgezet en de politie en ME waren met meerdere eenheden aanwezig. De betogers, van wie de meeste een mondkapje dragen, stonden aan het begin van de demonstratie bij een van de ingangen van het park. Dit was niet de plek waar ouders met hun kinderen het park binnengaan.

Vanaf de overkant van de straat klonk boegeroep van een handvol tegendemonstranten. Een ander groepje dat zich tegen KOZP leek te keren, werd door de politie bij de betogers vandaan gestuurd. Volgens een politiewoordvoerder werden mensen aangesproken van wie niet duidelijk is wat ze er komen doen. "Als blijkt dat ze er niks hebben te zoeken, vragen we ze weg te gaan."

Later op de dag werden van tien verdachten de zaken geseponeerd. "Ze zijn wel terecht aangehouden, maar al snel bleek dat zeven verdachten verschillende bevelen van de politie hadden gekregen", aldus een woordvoerder. Van de andere vier verdachten wordt er één vervolgd. "Ondanks de terechte aanhoudingen, bleek één van hen strafbaar te hebben gehandeld."

Breda was de enige plek in Nederland waar door de anti-Zwarte Piet-groep gedemonstreerd werd. Dat komt omdat Breda besloot om ‘grijze pieten’ te introduceren. Volgens de actiegroep zijn grijze pieten een racistische karikatuur omdat de gelijkenissen met traditionele zwarte pieten nog steeds groot zijn. De organisatie van het sinterklaasfeest houdt echter vast aan deze kleur om de pieten onherkenbaar te houden, liet een woordvoerder eerder weten.

Kick Out Zwarte Piet zou eigenlijk demonstreren in Maastricht, maar daar heeft de organisatie alsnog besloten om de grijze piet te vervangen met een roetveegpiet. Ook zou er een protest plaatsvinden in Volendam, maar het sinterklaascomité in het vissersdorp heeft de intocht afgelast vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. KOZP heeft daarom ook de demonstratie afgezegd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.