Jan Maas pakt laatste kans en wordt wielerprof: 'Enorm hard voor gewerkt'

15 november 2021 om 18:00 • Aangepast 17 november 2021 om 15:31
nl
Blij, opgelucht en enthousiast is hij. Brabant heeft er in 2022 een nieuwe profwielrenner bij: Jan Maas (25) uit Huijbergen. Een grote droom komt daarmee voor hem uit. De klimmer uit Huijbergen tekent voor één seizoen bij het Australische team BikeExchange en gaat rijden op het hoogste niveau in de wielersport.
Profielfoto van Corrado Francke
Geschreven door
Corrado Francke

Veel tijd was er niet meer over. Maas wordt in februari volgend jaar 26 en dus moest hij zich dit seizoen in de kijker rijden om een plekje in het profpeloton te bemachtigen. "Ik dacht dat de kans niet heel groot meer was om nog prof te worden, want met al dat talent van tegenwoordig moest ik toch realistisch blijven", geeft hij toe in het Omroep Brabant-radioprogramma De Zuidtribune.

Ondanks een vals-positieve test die ervoor zorgde dat Maas niet naar het EK wielrennen kon, bleef hij hoop houden op een goed seizoen in de kleuren van het Luxemburgse team Leopard Pro Cycling. En dat goede seizoen kwam er, met topvijfresultaten in meerdaagse wedstrijden in Frankrijk, Oostenrijk en Kroatië. Ook reed hij naar een achtste plek op het NK.

Daarvoor wordt hij beloond met een plek bij BikeExchange. "Het is lekker dat op de valreep zoiets moois om de hoek komt kijken", zegt Maas opgelucht. "De puzzelstukjes moesten dit jaar net in elkaar vallen. Er was wel meer interesse, maar niet op het hoogste niveau. Ik heb er heel hard voor gewerkt en ben altijd in mezelf blijven geloven. Dan is het mooi dat het zo uitpakt."

Wachten op privacy instellingen...
"Toen ik het mijn ouders vertelde, vonden zij het ook heel mooi."

Een traantje wegpinken moest de nuchtere klimmer niet, toen hij een telefoontje van de Australische ploeg kreeg, maar blij was hij zeker. "En toen ik het mijn ouders vertelde, vonden zij het ook heel mooi. Leuk om hun enthousiaste reactie te zien toen."

Want kreeg hij dat aanbod niet, was Maas écht iets anders gaan doen. "Ik heb marketing en economie gestudeerd en dan was ik daarin iets gaan doen. Ik hobby soms in de aandelen, daar ben ik ook wel goed in. Maar fietsen is veel leuker", lacht hij.

Maandag zag hij voor het eerst sinds drie rustige weken weer op de fiets. "Ik bouw langzaam op richting het trainingskamp half december en verwacht in februari te koersen", voorspelt de trotse inwoner van Huijbergen. "Ik weet mijn programma nog niet, maar het zou mooi zijn om te beginnen met een mooie bergkoers in de Ardennen, het Baskenland of Catalonië."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!