Aardbeving met kracht van 2,6 in Bladel

15 november 2021 om 12:29 • Aangepast 16 november 2021 om 12:17
nl
In de buurt van Bladel is zondagnacht een aardbeving geweest. De beving had een kracht van 2,6. Dat is voor Nederlandse begrippen vrij zwaar.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

De trilling werd niet veroorzaakt door gaswinning, maar door een breuklijn op een diepte van negen kilometer. Het KNMI registreerde de beving om 03.17 uur. Mensen kunnen bevingen met een kracht van 2,0 of meer voelen.

De beving was waarschijnlijk te licht en te diep om schade aan te kunnen richten of voelbaar te zijn, zegt seismoloog Läslo Evers van de TU Delft en het KNMI. Het instituut heeft ook nog geen meldingen uit de regio gekregen dat mensen de beving gevoeld hebben.

Zeldzaam
De regio rond Bladel is niet een gebied waar veel aardbevingen voorkomen, zegt Evers. De laatste beving in een straal van tien kilometer rond het epicentrum van maandag gebeurde op 28 november 1932. Die aardbeving bij Lage Mierde had een kracht van 3,5.

Onder Bladel loopt de zogeheten Feldbissbreuk. Dat is een uitloper van de breuklijn die aardbevingen in Zuid-Limburg veroorzaakt. Evers: "De breuken komen vanuit Duitsland en lopen vanuit zuidoost naar noordwest. Hoe verder ze in Nederland komen, hoe dieper ze de ondergrond in gaan. Op een gegeven moment veroorzaken ze geen beving meer."

Aardbevingen die door breuklijnen worden veroorzaakt, heten tektonische bevingen. Het was de zwaarste beving in zijn soort in Nederland sinds 25 december 2014. Toen was er een beving met een kracht van 3,0 in de buurt van Tiel, op een diepte van zeventien kilometer. Net over de grens in België en in Duitsland zijn de afgelopen jaren wel een paar zwaardere tektonische bevingen geweest

De zwaarste aardbeving in Nederland was in 1992 in Roermond. Die had een kracht van 5,8.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!