Video

Aardbeving in Bladel niet opgevallen, maar toch uniek

15 november 2021 om 16:51 • Aangepast 16 november 2021 om 10:41
nl
Een aardbeving met een kracht van 2,6: het klinkt misschien spectaculair, maar niemand in Bladel merkte er zondagnacht iets van. Toch is dit natuurverschijnsel uniek in onze provincie. "De vorige beving die echt opviel in Brabant, was in 1932", zegt Läslo Evers, hoofd Seismologie bij het KNMI.
Profielfoto van Corrado FranckeProfielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door
Corrado Francke & Thijs den Ouden

In 1992 was de zwaarste aardbeving tot nu toe in ons land, maar daarvan lag het epicentrum in Limburg. Zestig jaar eerder was er bij Uden en Schijndel een beving, waarvan naschokken nog een week later plaatsvonden.

Zondagnacht vond de aardbeving plaats op negen kilometer diepte en was volgens Evers daarom nauwelijks te merken. "Ik sluit niet uit dat een paar mensen iets hebben gemerkt, maar een kracht van 2,6 is op die diepte niet vaak voelbaar." Ter vergelijking: aardbevingen in Noordoost-Groningen vinden vaak plaats op ongeveer drie kilometer diepte en zijn daarom veel beter te voelen.

"Die spanning wordt eens in de zoveel tijd ontladen door een aardbeving."

Veroorzaker van de beving is de zogeheten Feldbissbreuk. Die loopt vanuit Duitsland via Limburg in de richting van Eindhoven. En vergis je niet: een breuk is iets anders dan een aardplaat. "Bij de Middellandse Zee komen twee platen bij elkaar, maar door getrek en geduw tussen de platen in dat gebied, krijg je spanning dat zich opbouwt bij breuken in Nederland", legt Evers uit. "En die spanning wordt eens in de zoveel tijd ontladen door een aardbeving, zoals nu."

De vorige keer dat die breuk voor een aardbeving zorgde, was op 28 november 1932. "Zoiets gebeurt gewoon niet vaak", verduidelijkt Evers.

Hij kan niet zeggen of een aardbeving als deze in de toekomst vaker optreedt in de regio. "Dat weten we op voorhand niet. Klimaatverandering heeft daar ook niets mee te maken."

Bekijk hier welke aardbevingen er bij jou in de buurt hebben plaatsgevonden. Heb jij ooit een aardbeving gevoeld die niet op de kaart staat? Dat kan kloppen! Ook aardbevingen uit andere provincies zijn soms te voelen bij ons.

Wachten op privacy instellingen...

Een groot deel van de aardbevingen hebben plaatsgevonden in 1932. Deze aardbevingen zijn naschokken van de aardbeving in Boxtel van 20 november 1932.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!