Gerard heeft 18.000 stropdassen: 'Mijn favoriet is van Buckingham Palace'

21 november 2021 om 10:00 • Aangepast 22 november 2021 om 10:15
nl
Gerard Rovers (76) uit Roosendaal heeft flink keuzestress met de feestdagen. Welke stropdas gaat hij dragen? Normaal gesproken zou je denken hoe moeilijk is het nou om een das uit te zoeken. Gerard is alleen een echte verzamelaar en heeft maar liefst 18.000 dassen bij elkaar verzameld. Zie daar maar eens de juiste uit te kiezen.
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Op de zolder van Gerard Rovers staan stapels met dozen en in iedere doos zitten weer een aantal kleine doosjes, allemaal vol met dassen. Het is een echte passie waar Gerard in 1992 al mee begon.

“Het begon allemaal met de aankoop van een lichtdrukmachine voor mijn werk. Bij die machine kreeg ik een das cadeau. Een collega van mij zei toen 'Hé, da's een leuk ding om te sparen.' Toen ben ik begonnen."

"Het werd dus tijd om mij te gaan specialiseren."

Met 18.000 dassen zou je verwachten dat Gerard alle dassen spaart die er zijn, maar dat blijkt niet te kloppen. “Ik spaar alleen dassen met een logootje erop, dus van bedrijven of sportverenigingen, niet gewoon uit de winkel.”

Na jaren gespaard te hebben liep Gerard langzaam tegen een probleem aan. "Ik heb geen plek meer voor alle dassen. Daarnaast word ik ook een dagje ouder en dus heb ik besloten om mezelf te specialiseren."

Deze das is een bedrijfsdas van Buckingham Palace.”

Die specialisatie vond Gerard in Philipsdassen. “Een goede vriend van mij had een hele verzameling Phillipsdassen. Hij was zwaar kankerpatiënt en toen hij overleed vroeg zijn vrouw aan mij: 'Wanneer kom je de dassen halen?'", zegt Gerard met een brok in zijn keel. “Veertien dagen later was ik in het bezit van zijn dassen. Dat waren er 396.”

Zo zette Gerard de Philipsverzameling van zijn overleden vriend voort en met succes. In de tussentijd heeft Gerard er zo'n vijftig nieuwe Philipsdassen bij.

De favoriete das van Gerard is er niet eentje uit zijn specialisatie, maar is wel heel bijzonder. Zo bijzonder dat hij hem nooit draagt. “Mijn favoriete das is een bedrijfsdas van Buckingham Palace. Deze heb ik van de dochter van een kennis van mij gekregen. Zij werkt daar."

“Met de vereniging komen we twee keer per jaar bij elkaar.”

“Toen ik werkte droeg ik nog iedere dag een das. Nu draag ik bij bepaalde gelegenheid een bijpassende das. Het liefst een extreem opvallende das. Niet gewoon donkerblauw, maar een mooie flitsige.”

In 1993 werd Gerard lid van een vereniging voor dassenverzamelaars. “Met de vereniging komen we twee keer per jaar bij elkaar.” Tijdens deze bijeenkomsten worden niet alleen dassen tentoongesteld en dassen geruild, maar ook nieuwe vriendschappen gesloten.

“Dit jaar bestond onze vereniging 35 jaar. De laatste jaren is het aantal leden wel flink gekrompen. Vroeger hadden we nog 200 leden en nu nog maar 50.” Door deze flinke krimp zijn de mogelijkheden van de vereniging ook afgenomen. "Vroeger maakten we ieder jaar een das voor alle leden. Dat is nu al sinds 2006 niet meer gebeurd."

Tip ons!
Ben of ken jij een Brabander met een bijzonder hobby? Laat het ons dan weten via [email protected] of via het contactformulier. Niks is te gek. Van een uitgebreide verzameling tot een bijzondere activiteit, mail je verhaal door naar de redactie en wie weet wordt jouw bijzondere hobby wel uitgelicht.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.