Nieuwe wolvenaanval Heusden: vijftien dode schapen én heel veel oud zeer

18 november 2021 om 11:46 • Aangepast 19 november 2021 om 09:31
nl
Vijftien dode schapen en nog eens vijftien gewonde dieren, een wolf heeft woensdagochtend hard toegeslagen in de gemeente Heusden. Vorig jaar hadden schapenboeren in dezelfde omgeving de handen een tijd lang behoorlijk vol aan een wolf, die veel schapen doodbeet. De nieuwe aanval komt dan ook als een onaangename verrassing. "Over vijf jaar geen schapen meer in de wei."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

"Niemand ziet of hoort de wolf, alleen de schapen", vertelt Saskia Duives-Cahuzak, de voorzitter van de vakgroep schapenhouderij van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). De schapen werden gedood op het terrein van haar achterburen in Vlijmen.

Na de aanval van woensdagochtend, wilde Saskia met een aantal anderen de overige schapen beschermen, maar dat bleek erg lastig. "De provincie gaat over de wolven in Brabant. De provincie stelt netten beschikbaar waar stroom op staat, als bescherming voor de schapen", legt ze uit.

"Met vijf mensen een uur bezig om een net te spannen."

"We zijn met vijf ervaren mensen een uur lang bezig geweest om een net te spannen. Ik denk dat de provincie betaalde krachten in moet zetten om dit op te lossen voor de schapenhouders. Nu komt er een groep vrijwilligers en zij kunnen vaak niet direct komen", vertelt de voorzitter.

Vorig jaar mei liep er ook een wolf rond in de omgeving van Heusden. De schapen van boer Jos Verhulst. werden toen drie keer het slachtoffer van een aanval door een wolf. De aanval was deze keer niet bij hem op het erf, maar toch zit de schrik er meteen weer goed in. "Ik werd woensdag gebeld dat er weer een wolf heeft toegeslagen in Vlijmen. Ik heb daarna meteen een aantal van mijn schapen in een veewagen opgehaald", vertelt hij.

"Het is dweilen met de kraan open."

Het is voor Jos lastig om zijn schapen te beschermen. "Het is dweilen met de kraan open", vertelt hij. "Met zo'n grote oppervlakte en zoveel schapen kun je netten blijven spannen. De schapen eten namelijk alle restjes gras weg, waardoor je ze steeds moet verplaatsen. Én de wolven kunnen soms over de netten heen springen. Als het zo doorgaat, ben ik bang dat we over vijf jaar geen schapen meer in de wei hebben staan."

Johan Mees, adviseur Natuurbescherming en fauna bij de provincie Noord-Brabant, ziet ook dat het lastig is de schapen te beschermen tegen een wolvenaanval. "Ik snap dat boeren na een wolvenaanval direct een net geplaatst willen hebben, maar ook als wij een bedrijf zouden inschakelen kan dat vaak niet direct", legt hij uit.

De provincie doet er daarom alles aan om beide dieren te beschermen. De wolf is een van de meest beschermde diersoorten in ons land. Het dier doodschieten is alleen in hele uitzonderlijke gevallen een optie. "Na een wolvenaanval bieden wij direct een noodset met netten beschikbaar. Ook vergoeden wij de schade die is gemaakt en bieden wij een tijdelijk raster aan om de schapen te beschermen", vertelt hij.

"Verder is de provincie bezig met een subsidieregeling waarmee schapenhouders rasters kunnen plaatsen. Wij begrijpen dat het voor grootschalige schapenhouders lastiger is dan voor kleine", zegt hij. "Een aanval van een wolf is nu eenmaal moeilijk te voorspellen, maar we moeten met zijn alle proberen om de schapen én de wolf zoveel mogelijk te beschermen."

Het verscheurde schaap van Jos Verhulst in mei 2020.
Het verscheurde schaap van Jos Verhulst in mei 2020.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!