Onzekerheid knaagt aan organisatie wereldbeker veldrijden in Rucphen

18 november 2021 om 17:44 • Aangepast 22 november 2021 om 08:24
nl
De organisatie van de veldrit in Rucphen zit met de handen in het haar. Door de coronamaatregelen is het onduidelijk of de wereldbekerwedstrijd over exact een maand mag doorgaan. Bij organisator Kees Kools neemt de frustratie toe. "We weten niet welke kant we op moeten." In Rucphen zou Mathieu van der Poel zijn rentree in het veldrijen maken.
Profielfoto van Corrado Francke
Geschreven door
Corrado Francke

De wedstrijd kan in theorie zowel met als zonder publiek doorgaan, al is 'helemaal niet' ook nog een optie. "Dat is natuurlijk het ergst", zegt organisator Kools. Hij vervolgt: "Als er geen publiek bij mag zijn, willen we wel graag sponsoren toelaten om financieel een eind rond te komen."

Vanwege de coronamaatregelen geldt tot in ieder geval zaterdag 4 december een verbod voor publiek bij sportwedstrijden. Onduidelijk is wat er daarna gaat gebeuren. Kools wil vooral één ding vanuit Den Haag: duidelijkheid. "Dan heb ik nog liever dat we al weten dat er tot 1 januari geen publiek welkom is", benadrukt hij.

Want als de organisatie pas in december weet of en in welke vorm de veldrit doorgaat, is dat volgens hem te laat om alles nog voor te bereiden. "Er is niks ongelukkiger dan dat we zoiets pas twee weken van tevoren weten. Dan is er geen tijd meer om nog alles te bouwen."

"Hoe meer je doet dan nodig blijkt, hoe harder het gelag is."

Voor de organisatie in Rucphen zit er niets anders op dan om maar gewoon te starten met de voorbereidingen. "Volgende week beginnen we met de bouw van de tent en we moeten ook het parcours gereed gaan maken, zoals de bruggen. Maar hoe meer je doet, hoe harder het gelag kan zijn."

Normaal zou Kools nu al druk in de weer zijn met het evenement. "Maar ik kan gewoon niks doen, we zitten gewoon te wachten."

Kools noemt het 'triest' als de veldrit weer niet doorgaat. De vorige editie werd vanwege corona ook al afgelast. Financieel houdt hij zijn hart vast. "Alles wat toeschouwers binnenbrengen, is winst. Want weet dat het al een mirakel is als je op zo'n evenement winst pakt. Maar als sponsoren welkom zijn, komen we een heel eind."

"We willen iets moois neerzetten."

Ondanks alles denkt Kools dat het startschot 'gewoon' wordt gegeven in Rucphen. "We zijn in september begonnen met de voorbereidingen en nu we zover zijn, dreigt het weer mis te gaan. Dat maakt het wel een vervelende situatie. Maar ik blijf optimistisch."

Het podium bij de mannen vorig jaar (foto: Corrado Francke).
Het podium bij de mannen vorig jaar (foto: Corrado Francke).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.