25 oud-Kamerleden lopen corona op tijdens uitstapje naar Kasteel Helmond - Omroep Brabant

25 oud-Kamerleden lopen corona op tijdens uitstapje naar Kasteel Helmond

18 november om 18:19 • Aangepast 19 november om 17:28
Kasteel Helmond (foto: ANP).
Kasteel Helmond (foto: ANP).
Zo'n 25 oud-leden van de Tweede Kamer hebben corona opgelopen tijdens een gezamenlijk uitje naar Kasteel Helmond. Het gaat om meer dan de helft van alle aanwezigen. Alle deelnemers aan het uitje waren gevaccineerd, laat de voorzitter van de vereniging van oud-parlementariërs (VOP), Jan-Kees Wiebenga, weten. "Het is heel vreemd en raadselachtig."
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Het uitje was op 3 november. Het gezelschap bekeek tijdens het werkbezoek in Kasteel Helmond een auto met zonnepanelen en lunchte daar, nadat ze allemaal een QR-code hadden laten zien. Alles was volgens de regels voorbereid, zo liet Jan-Kees Wiebenga weten. "We zijn er erg door getroffen en ongelukkig mee."

Met z'n allen in de bus
De gemeente Helmond had een bus geregeld, waarmee alle deelnemers aan het uitje van het kasteel naar de Peel werden gebracht. Volgens een van de deelnemers werden de mondkapjes, die in het openbaar vervoer wel verplicht zijn, veelal in zak of tas gelaten. De QR-codes waren gecontroleerd en iedereen had toch ook al bij elkaar aan tafel gezeten, zo was de gedachte.

Wiebenga kon hier donderdag niets over vertellen. Hij benadrukt dat de QR-codes wel drie keer gecontroleerd zijn.

Eerder werd bekend dat al veertien leden van de VOP het virus hadden opgelopen, maar donderdag liet het bestuur de leden weten dat het aantal is gestegen tot 25. Dat is meer dan de helft van de deelnemers aan het uitstapje. Wiebenga is zelf ook besmet geraakt en is daar 'een beetje ziek' van geweest. Over de toestand van de anderen wil hij niets zeggen. Een deelneemster voelt zich volgens eigen zeggen al een tijdje knap beroerd, maar is wel thuis.

De 25 hebben zichzelf bij de club gemeld. In theorie zouden nog meer mensen besmet kunnen zijn geraakt. Dat gaat de VOP nog uitzoeken, zegt Wiebenga.

Nasleep wordt betreurd
Het bestuur betreurt de nasleep van het dagje uit "in hoge mate en wenst iedereen die een besmetting heeft gekregen heel veel beterschap. Het bestuur zal contact opnemen met de medische autoriteiten om te analyseren wat mogelijke oorzaken zijn van dit hoge aantal, ook om herhaling in de toekomst te voorkomen." Ook de GGD in Brabant wordt daarbij betrokken, aldus Wiebenga.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...