Liveblog

Coronanieuws: aantal positieve coronatests blijven voorlopig stijgen

19 november 2021 om 06:00 • Aangepast 20 november 2021 om 11:13
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

Dit liveblog is afgesloten.

De hoofdpunten:

  • Leeuwen en gorilla's in dierentuin testen positief op coronavirus.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 330 coronapatiënten opgenomen, tien meer dan donderdag.
  • Brabant heeft er 3713 nieuwe coronabesmettingen bij, dat is het hoogste aantal ooit gemeten in onze provincie.
  • Het aantal positieve coronatests blijft voorlopig verder stijgen.

Liveblog

22.11

Politie lost waarschuwingsschoten bij coronarellen in Rotterdam

Het is behoorlijk uit de hand gelopen bij een demonstratie tegen het 2G-beleid in Rotterdam. De demonstratie is omgeslagen in een rel.

De politie heeft op de Coolsingel meerdere waarschuwingsschoten gelost. Daarbij zijn ook mensen gewond geraakt. Ook is de ME ingezet om relschoppers te verdrijven. Zij hebben een waterkanon ingezet. Station Rotterdam Centraal en een metrostation zijn helemaal afgesloten. Door de rellen rijden er ook geen treinen meer naar Rotterdam CS, meldt de NS. Ook worden automobilisten door borden boven de A20 gewaarschuwd het centrum te mijden.

Honderden mensen verzamelden zich vrijdagavond op de Coolsingel om te demonstreren. Mensen staken vuurwerk af en stichtten brandjes. De relschoppers zijn tegen het 2G-beleid waarbij mensen alleen nog maar coronatoegangsbewijs krijgen wanner ze gevaccineerd of genezen zijn.

Op social media werd eerder op de dag al opgeroepen te demonstreren in Rotterdam. Volgens een woordvoerder van de gemeente was de demonstratie niet aangemeld.

17.22

Europese landen mogen anti-Covid-pil gaan gebruiken

Nederland en de andere Europese landen mogen de anti-Covid-pil gaan gebruiken. Dit mag ondanks dat de pil nog in afwachting is van goedkeuring en toelating. Dat heeft de Europese toezichthouder voor geneesmiddelen, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam vrijdag laten weten.

De pil is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het virus en risico lopen daar heel ziek van te worden. Binnen vijf dagen na de eerste symptomen moeten mensen beginnen met het slikken van de pil. Het middel moet voorkomen dat de klachten erger worden en mensen in het ziekenhuis belanden of overlijden.

Landen kunnen nu alvast besluiten om de pil te gaan gebruiken ''Met het advies kunnen landen alvast besluiten om het middel te verstrekken toenemende besmettingscijfers en sterfte door Covid-19 in de Europese Unie", aldus het EMA.

17.05

Minder mensen boeken busreis naar Duitse kerstmarkten door coronavirus

Minder mensen boeken dit jaar een busreis naar de Duitse kerstmarkten. Dat valt de aanbieders van deze busreizen op. Dit heeft er vooral mee te maken dat er nog veel onzekerheid is over de Duitse coronamaatregelen en het doorgaan van de markten. In de deelstaat Beieren zijn alle markten al afgelast vanwege het oplaaiende coronavirus.

Bij Brabant Expres in Zevenbergen was al eerder besloten om tot en met 5 december geen kerstreizen naar Duitsland te maken. Dit was deels omdat er op het moment van dat besluit weinig boekingen waren en deels omdat er veel onduidelijkheid was wat de maatregelen in Duitsland en Nederland zouden zijn. Volgens Brabant Expres willen mensen nog wel weg en wordt niet verwacht dat mensen met een reservering nog zullen annuleren.

16.42

Reproductiegetal loop langzaam op

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, loopt langzaam maar zeker iets op. Het staat nu op 1,26. Dat is het hoogste niveau in bijna drie weken. Afgelopen dinsdag was het 1,21, vorige week vrijdag ook.

Een reproductiegetal van 1,26 betekent dat honderd mensen met corona gemiddeld 126 anderen besmetten. Zij dragen het virus over aan 159 mensen, die vervolgens 200 anderen aansteken. Bij elke stap loopt het aantal nieuwe dragers op. Hoe hoger het getal ligt, hoe sneller het aantal besmettingen stijgt.

16.28

Huisartsen krijgen per 7 december boosterprik

Huisartsen en hun medewerkers krijgen vanaf 7 december hun boosterprik tegen corona. Dat schrijft de LandelijkeHuisartsen Vereniging. Ze zullen in en door 23 ziekenhuizen worden geprikt. In een aantal regio's wordt het misschien nog eerder. Het ligt eraan hoe snel de boel georganiseerd kan worden. Alle huisartsenposten en huisartspraktijken krijgen uiterlijk de eerste week van december brieven met codes, waarmee een afspraak voor de prik kan worden gemaakt.

16.12

Positieve coronatests in Nederland zullen voorlopig blijven stijgen

Het aantal positieve coronatests in Nederland zal voorlopig verder stijgen. Dat verwacht de Europese gezondheidsdienst ECDC. Volgende week krijgen waarschijnlijk meer dan 140.000 Nederlanders te horen dat ze besmet zijn geraakt. In het slechtste scenario zouden er zelfs bijna 170.000 positieve tests kunnen zijn.

Nederland doet het voorlopig slechter dan de somberste berekeningen van het ECDC. Het instituut berekende vorige week dat Nederland deze week zo'n 108.000 nieuwe gevallen zou hebben, en in het slechtste scenario bijna 125.000. In de zeven dagen tot en met vrijdag zijn meer dan 130.000 positieve tests geregistreerd, en dat zou in de laatste dagen van de week verder kunnen oplopen.

Ook het aantal ziekenhuisopnames, het aantal opnames op de intensive cares en het aantal sterfgevallen in Nederland blijven voorlopig oplopen, verwacht het ECDC.

15.27

Landelijk 21.099 positieve coronatests

In heel Nederland zijn tussen donderdag- en vrijdagochtend 21.099 positieve coronatest geregistreerd. Dat is het op één na hoogste aantal ooit. Alleen donderdag meldde het RIVM meer nieuwe gevallen. Toen ging het om 23.641 positieve tests.

In de afgelopen zeven dagen werden 130.000 mensen besmet met het virus. Dat is een gemiddelde van bijna 19.000 per dag. Dat is het hoogste niveau ooit.

In Amsterdam kregen 786 inwoners te horen dat ze besmet zijn geraakt. Den Haag registreerde 491 nieuwe besmettingen en Rotterdam 468. Daarna volgen Breda (335) en Utrecht (328). Alleen op Schiermonnikoog testte niemand positief.

15.23

3713 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, hoogste aantal ooit

Brabant heeft er 3713 nieuwe coronabesmettingen bij. En dat is een nieuw dagrecord. Nooit eerder testten zo veel mensen positief in één dag in onze provincie.

Wachten op privacy instellingen...
14.50

De Jonge: toenemende drukte in de zorg reden voor vuurwerkverbod

Zorgminister Hugo de Jonge vindt het "goed en verstandig" dat er dit jaar opnieuw een vuurwerkverbod geldt tijdens de jaarwisseling. Doorslaggevend voor het demissionaire kabinet is "de nog steeds toenemende druk in de zorg", zei De Jonge na afloop van de ministerraad.

"De cijfers blijven nog wel even stijgen zoals het er nu naar uitziet. Er is grote onzekerheid tot hoeveel drukte het coronavirus zal leiden in de zorg rond de jaarwisseling, maar je moet nú een besluit nemen. Dat is de reden dat we hebben gezegd: beter van niet." De Jonge verwees naar het eerste vuurwerkverbod van vorig jaar. "Toen zagen we dat het leidde tot veel minder drukte op de spoedeisende hulp en voor de hulpdiensten."

14.40

Derde coronavaccinatie goedgekeurd voor alle volwassenen in VS

De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA keurt een derde prik met het coronavaccin van Moderna en Pfizer/BioNTech goed voor iedereen van 18 jaar en ouder. De boostershot wordt nu in de Verenigde Staten alleen nog toegediend aan bepaalde risicogroepen.

De extra inenting volgt minstens zes maanden na de toediening van de tweede dosis. Nu er goedkeuring ligt, buigt een speciale vaccinatiecommissie van het Amerikaans centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (CDC) zich over de uitrol van de vaccins.

14.20

Weer ruim 300 coronapatiënten in ziekenhuis beland

Ziekenhuizen hebben in de afgelopen dag 317 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds 4 mei. Het is de derde keer in de afgelopen vier dagen dat meer dan 300 mensen in een dag tijd moesten worden opgenomen vanwege hun coronaklachten.

In de afgelopen week registreerde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gemiddeld zo'n 277 nieuwe opnames per dag. Dat is 27 procent meer dan in de week ervoor. Het gemiddelde stijgt voor de 38e dag op rij en staat nu op het hoogste niveau sinds 7 mei.

In totaal behandelen ziekenhuizen nu 2147 coronapatiënten. Dat zijn er 37 meer dan op donderdag. Half mei lagen voor het laatst zo veel mensen in het ziekenhuis vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Van de 2147 opgenomen mensen liggen 1719 op een verpleegafdeling, 22 meer dan op donderdag, en 428 op een intensive care, 15 meer dan een dag eerder.

13.35

Eerste coronapatiënten mogelijk dinsdag naar Duitsland

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) hoopt dat de eerste coronapatiënten komende dinsdag overgeplaatst kunnen worden naar Duitsland, zo laat een woordvoerster vrijdag weten. Voorzitter van het LNAZ Ernst Kuipers maakte eerder bekend dat Duitsland toch weer Nederlandse coronapatiënten kan overnemen.

Coronapatiënten die verplaatst worden naar Duitse ziekenhuizen komen terecht in de grensdeelstaat Noordrijn-Westfalen, aldus de woordvoerster. Er is plek voor twintig mensen in Duitsland. Het gaat om zowel ic-bedden als bedden op de verpleegafdelingen.

13.20

Afgelopen week 695 controles in Amsterdamse horeca

In Amsterdamse horeca hebben handhavers van de gemeente de afgelopen week 695 controles uitgevoerd, meldt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. Eén horecazaak moet de deur voor een week sluiten nadat handhavers drie keer achter elkaar hadden geconstateerd dat de QR-codes niet gescand werden. Het gaat om het horecagedeelte van de studentenbioscoop Kriterion aan de Roetersstraat. Het bioscoopgedeelte mag openblijven.

13.05

Kabinet besluit tot vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling

Er komt toch een landelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag besloten, melden ingewijden. Een dag eerder lekte nog uit dat het kabinet ertoe zou neigen dit jaar tijdens oud en nieuw geen verbod af te kondigen. Burgemeesters en artsen riepen het kabinet op om toch in te stemmen met een verbod, omdat de ziekenhuizen het extreem druk hebben door het coronavirus.

12.55

Bij hoge uitzondering geen quarantaine zorgmedewerkers

Gevaccineerde zorgmedewerkers van wie een huisgenoot besmet is met het coronavirus, hoeven bij "hoge uitzondering" toch niet in quarantaine. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft op de website het quarantainebeleid aangepast, maar heeft ook extra richtlijnen toegevoegd voor gevaccineerde zorgmedewerkers. Zorgorganisaties vreesden dat een aangescherpt quarantainebeleid zou zorgen voor personeelsproblemen.

12.45

Duitsland ziet Nederland als risicogebied na toename besmettingen

Duitsland wijst Nederland vanwege de vele coronabesmettingen in het land vanaf zondag weer aan als een hoogrisicogebied. Reizigers vanuit Nederland moeten zich voor vertrek naar Duitsland via internet registreren bij de Duitse autoriteiten en bij aankomst in quarantaine als ze geen vaccinatie- of herstelbewijs kunnen uploaden.

De quarantaineperiode duurt tien dagen, maar kan vanaf de vijfde dag met een coronatest vroegtijdig worden beëindigd. De inreisbeperkingen gelden voor alle mensen die in de tien dagen voor hun aankomst in een hoogrisicogebied zijn geweest. Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben die status al sinds eind juli.

12.04

Duitse gezondheidsminister sluit lockdown niet uit

De coronasituatie in Duitsland is zo zorgwekkend dat een lockdown voor alle inwoners niet kan worden uitgesloten, waarschuwt gezondheidsminister Jens Spahn. Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft oplopen en de ziekenhuizen raken steeds voller met coronapatiënten. "We bevinden ons nu in een situatie waarin we niets kunnen uitsluiten", meent Spahn. Mensen wordt dringend opgeroepen hun aantal contacten te verminderen.

12.03

Leeuwen en gorilla's in Blijdorp testen positief op coronavirus

Een paar leeuwen en gorilla's in diergaarde Blijdorp in Rotterdam zijn positief getest op het coronavirus, laat de dierentuin vrijdag weten. Volgens Blijdorp hebben de besmette dieren griepachtige verschijnselen: "Ze zijn hangerig, hebben minder eetlust, soms een lichte hoest en de gorilla's hebben ook maag- en darmproblemen". De dieren zitten in quarantaine en niet zichtbaar voor publiek. Vermoedelijk is een medewerker zonder ziekteverschijnselen de bron geweest van de besmetting.

12.03

Jaarrecord: 20.537 coronabesmettingen op één dag in België

Met 20.537 meldingen van coronabesmettingen is maandag in België het dagrecord van dit jaar bereikt. Dat maakte viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano vrijdagochtend bekend tijdens een persconferentie van het Crisiscentrum in Brussel. Alleen op 27 oktober vorig jaar waren er meer besmettingen.

11.46

Middelbare scholen in Den Haag schrappen uitstapjes vanwege coronapandemie

Alle middelbare scholen in en rond Den Haag stoppen voorlopig met excursies, uitstapjes en andere activiteiten buiten de school. Ook alle ouderavonden, afscheidsrecepties en andere bijeenkomsten gaan niet door. De scholen beperken zich voorlopig tot lesgeven om nieuwe coronabesmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. De maatregel geldt in elk geval tot 3 december, laat de overkoepelende organisatie VO Haaglanden weten.

11.26

Met name tijdens avondspits rustiger in het ov sinds coronapersconferentie

Op perrons en bij haltes is het vooral tijdens de avondspits rustiger geworden sinds de coronaregels afgelopen vrijdag werden aangescherpt. Dit blijkt uit gegevens van ov-chipkaartbedrijf Translink. In de eerste helft van deze werkweek checkten Nederlanders vier procent minder in bij het ov vergeleken met een week eerder. In het weekend was een afname van bijna elf procent te zien.

11.08

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 330 coronapatiënten opgenomen, tien meer dan donderdag. Dat maakte het ROAZ vrijdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn 23 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. 33 coronapatiënten werden uit het ziekenhuis ontslagen. Een werd overgeplaatst. Het voorbije etmaal overleden er geen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
11.06

Allergoloog: 'Reactie na eerste coronaprik is vaak geen allergie'

Mensen die na een eerste coronaprik klachten kregen zoals hartkloppingen, druk op de borst of benauwdheid, kunnen in veruit de meeste gevallen gewoon veilig een tweede dosis van het vaccin krijgen. Dat bevestigt allergoloog Maurits van Maaren. "Dit zijn klachten die vaak niet het gevolg van een allergie zijn, maar eerder bij bijvoorbeeld acute stress of hyperventilatie voorkomen. En soms is het niet te verklaren." Met goede begeleiding bij de tweede prik blijven die klachten vaak uit.

10.45

Coronacrisis belast ook vrijwilligersverenigingen

De coronacrisis heeft forse gevolgen voor vrijwilligersverenigingen in Nederland. Bestuursleden maken zich zorgen over de ledenontwikkeling, het afnemende aanbod van vrijwilligers en de financiën. Meer dan een kwart van de verenigingen heeft te maken met een stevig ledenverlies. Veel besturen maken zich zorgen over het herstel van de vereniging als de coronacrisis voorbij is. Dit blijkt uit het Nationaal Verenigings Onderzoek 2021..

10.39

Minister Hugo de Jonge snapt oproep voor vuurwerkverbod

Minister Hugo de Jonge snapt 'heel goed' dat de zorg oproept tot een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. "De rek is totaal uit de zorg", zei hij vrijdagochtend voor aanvang van de ministerraad. Daarin besluit het demissionaire kabinet of er zo'n verbod komt. Donderdag lekte uit dat het kabinet er naar neigt om dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod af te kondigen, maar 's avonds vroeg naast de zorg ook het Veiligheidsberaad om zo'n verbod.

10.34

Oostenrijk voert vaccinatieplicht in, heel het land in lockdown

Oostenrijk voert per 1 februari een algemene vaccinatieplicht in, een primeur in de Europese Unie. Daarnaast gaat heel Oostenrijk vanaf maandag in lockdown om de sterke toename van het aantal coronabesmettingen te keren. Alleen supermarkten, drogisten en apotheken mogen openblijven, horeca en scholen blijven in ieder geval de komende tien dagen dicht.

10.22

Patiëntenfederatie noemt afschalen zorg is 'dramatisch'

'Dramatisch'. Zo noemt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie het nieuws dat een deel van de ziekenhuizen de zogenoemde 'kritieke planbare zorg' niet meer altijd op tijd kan uitvoeren. "Dit is weer een grens die wordt overschreden. De laatste grens is dat ziekenhuizen mensen in doodsnood moeten weigeren." Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet worden uitgevoerd, om schade aan de gezondheid van de patiënt te voorkomen.

10.20

'Kinderen de dupe van QR-code in het zwembad'

Door het verplicht stellen van de QR-code in de strijd tegen het coronavirus ontstaat een kloof tussen gevaccineerde en ongevaccineerde ouders in de zwembaden. Dit gaat ten koste van hun kinderen. Daarom moet de QR-code volgens Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid zo snel mogelijk uit de zwembaden verdwijnen. "Ieder kind moet de mogelijkheid hebben om zwemles te krijgen, omdat zwemveiligheid in Nederland heel belangrijk is."

09.40

Ook artsenvereniging wil vuurwerkverbod bij komende jaarwisseling

Ook tijdens de komende jaarwisseling zou het verboden moeten zijn om vuurwerk af te steken. Die oproep doet de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG). Volgens de vereniging van artsen hebben de ziekenhuizen het heel druk met de zorg voor coronapatiënten en is de piek nog niet bereikt. "Extra druk door vuurwerkslachtoffers vindt de KNMG op dit moment onverantwoord."

Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision
Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision
07.39

Ongevaccineerden voelen zich slechter

Nu het aantal coronagevallen sterk stijgt geeft veertig procent van de ongevaccineerden aan dat het slechter met ze gaat. Dat percentage ligt fors hoger dan bij gevaccineerden, van wie 24 procent zegt zich de afgelopen maand mentaal minder te zijn gaan voelen, meldt EenVandaag op basis van eigen onderzoek. Ook voelen ongevaccineerden zich eenzamer door coronamaatregelen en discussies over vaccinatie.

03.38

Experts roepen kabinet op: 'Grijp in bij corona-explosie'

Het kabinet moet onmiddellijk ingrijpen om de rap stijgende coronacijfers weer onder controle te krijgen en een zorginfarct te voorkomen. Dat stellen experts tegen De Telegraaf. Donderdag werd met 23.680 positieve tests een dagrecord verbroken. Bovendien blijft het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen gestaag toenemen. En dat leidt weer tot verdere afschaling van de reguliere zorg.

Winkelen in coronatijd (foto: Noël van Hooft)
Winkelen in coronatijd (foto: Noël van Hooft)
03.30

Outbreak Management Team vergadert weer over aanpak coronavirus

Het OMT komt vrijdag samen voor overleg over het coronabeleid. Minister Hugo de Jonge heeft advies gevraagd over de regels rondom het coronatoegangsbewijs. Het kabinet stuurt aan op een 2G-beleid, waarbij mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs krijgen wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn. Bij een 1G-beleid zou juist iedereen getest moeten worden voor toegang. Vooral GroenLinks en ChristenUnie zijn daarvan voorstander.

02.28

Suriname ziet Covid-19-gevallen dalen, maar vreest vijfde golf

In Suriname is nog steeds sprake van een dalende trend in het aantal corona19-gevallen, zegt voorzitter Javier Asin van het Nationaal Coördinatie Team Covid-19. Toch bereiden de autoriteiten zich alweer voor op een vijfde golf van besmettingen. De ervaring leert dat er een duidelijke relatie is tussen de situatie in Nederland en die van Suriname. De verklaring hiervoor is dat er intensief reisverkeer is tussen Suriname en het voormalige moederland.

00.01

Ruim een vijfde meer mensen dan normaal overleden vorige week

Het aantal sterfgevallen lag vorige week fors hoger dan gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. In totaal overleden er ruim 3750 mensen. Dat zijn er bijna 850 meer dan verwacht, meldt het CBS. Volgens het statistiekbureau is de hogere sterfte in alle leeftijdsgroepen terug te zien. Een verklaring voor de hogere sterfte heeft het CBS nog niet. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werden afgelopen week wel meer gestorven coronapatiënten geregistreerd.

Wachten op privacy instellingen...
00.01

'Veel ondernemers zien hybride werken als blijvend'

De meeste bedrijven waar personeel zowel thuis als op locatie werkt verwachten deze mengvorm te blijven gebruiken, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en deondernemersverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW. Ondernemers van grote bedrijven verwachten dit vaker dan het midden- en kleinbedrijf (mkb).

23.43

Spanje zoekt groep Nederlanders die uit quarantaine 'ontsnapte'

De Spaanse autoriteiten zijn op zoek naar veertien Nederlanders die in quarantaine moesten in de regio Extremadura. Volgens Spaanse media zijn onder hen zeker vijf coronabesmettingen opgedoken en moest iedereen verplicht in isolatie, maar is het hele gezelschap spoorloos verdwenen. De groep verbleef in de provincie Cáceres en moest na een positieve test in quarantaine in een pand bij Navas del Madroño, meldt El Diario. Eerder deze week bleken de groep echter te zijn vertrokken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!