Wat er ook gebeurt, Jan kan elke dag naar zijn Efteling - Omroep Brabant
Video

Wat er ook gebeurt, Jan kan elke dag naar zijn Efteling

19 november 2021 om 20:00 • Aangepast 22 november 2021 om 10:26
nl
Vol trots staat Jan Robbe uit Tilburg naast zijn eigen mini-Efteling, middenin zijn woonkamer. Overal bewegen kleine attracties, flikkeren lampjes en klinken de vrolijke, bekende deuntjes. De Droomvlucht in het klein, de Fakir en Langnek, alles is er. Donderdag wordt zijn museum-aan-huis officieel geopend voor publiek.
Profielfoto van Pieter Soethout/Omroep Tilburg
Geschreven door
Pieter Soethout/Omroep Tilburg

Op de schutting bij het huis van Jan prijkt een bordje met 'Eftelingmuseum' erop. En daarmee is niets teveel gezegd. Vanuit heel het land komen er mensen kijken naar het nagebouwde pretpark. En luisteren, want ook een draaiorgel met de grootste Efteling-hits ontbreekt niet.

"Steeds was er vanuit de fabriek iets kapot en stuurde ik het Huis van Tobbelientje terug."

Zo'n 2,5 jaar deed Jan erover om alle spullen te verzamelen, vertelt hij aan Omroep Tilburg. Hij zag ze in de kerstperiode bij een tuincentrum en werd er naar eigen zeggen 'verliefd op'. En die liefde is nog niet verdwenen.

En zoals dat in de liefde gaat, is het niet altijd rozengeur. Zijn laatste aanwinst liet lang op zich wachten. “Ik heb hier nog het Huis van Tobbelientje in de doos staan. Die had ik al meerdere keren gekocht, maar steeds bleek er iets kapot en stuurde ik hem terug. Nu beweren ze dat hij helemaal foutloos is. Die ga ik binnenkort uitpakken en dan krijgt hij een mooi plekje.”

"Alles wat hier staat, draait alleen als mensen komen kijken."

Met de energierekening valt het volgens Jan nog wel mee. De Efteling is niet 24/7 geopend. "Alles wat hier staat, staat niet heel de dag te draaien. Alleen als er mensen komen kijken.”

Hij heeft overigens niet alleen een kleine Efteling in huis. Jan heeft ook een miniatuurersie van de Tilburgse Kermis, het Trappistenklooster, voetbalvereniging LONGA en nog veel meer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.