Coronanieuws: weer een dagrecord, 3750 nieuwe coronabesmettingen in Brabant - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: weer een dagrecord, 3750 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

20 november om 06:00 • Aangepast 21 november om 15:31
Archieffoto: Eva de Schipper.
Archieffoto: Eva de Schipper.
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 3750 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, 21.873 in heel Nederland.
  • 'Oppepprik' voor mensen die in of voor 1936 geboren zijn.
  • Jaap van Dissel heeft hoge verwachtingen van coronapil.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is gesloten

15.25

Weer ruim 20.000 positieve coronatests in heel Nederland

Voor de vijfde dag op rij zijn meer dan 20.000 coronabesmettingen in Nederland aan het licht gekomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 21.873 meldingen van positieve tests. Dat is het een na hoogste aantal ooit. Alleen afgelopen donderdag waren er nog meer nieuwe gevallen, namelijk zo'n 23.600.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 138.762 positieve tests. Dat is het hoogste weektotaal ooit. Gemiddeld komt het neer op 19.823 bevestigde besmettingen per dag. Dat gemiddelde ligt 48,5 procent hoger dan een week geleden en dat is de grootste toename op weekbasis in bijna een maand tijd.

De lijn van de epidemie gaat sinds begin oktober in een rechte lijn omhoog. Het zevendaagse gemiddelde stijgt zaterdag voor de 51e dag op rij. Dat is bijna een record. In september en oktober vorig jaar, bij het begin van de tweede golf, steeg het gemiddelde 57 dagen achter elkaar.

15.25

Meeste doden in Nederland sinds maart

Het RIVM kreeg in de afgelopen dag 55 meldingen dat een coronapatiënt in Nederland aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 9 maart. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn overleden. Daar kan soms wat tijd tussen zitten.

In de afgelopen week registreerde het RIVM het overlijden van 230 coronapatiënten, gemiddeld bijna 33 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 14 maart.

15.20

3750 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

Brabant heeft er 3750 nieuwe coronabesmettingen bijgekregen. En dat is een nieuw dagrecord. Nooit eerder testten zo veel mensen positief in één dag in onze provincie. Vrijdag waren het nog 3712 besmettingen (na correctie).

Wachten op privacy instellingen...
14.50

Drukte bij protest in Amsterdam, betogers in stoet weg van Dam

De drukte bij het coronaprotest in Amsterdam is zaterdagmiddag nog flink toegenomen. Honderden mensen verzamelden zich tussen 14.00 en 14.30 uur op en rond de Dam. Even na 14.30 uur begon de groep aan een protestmars.

De aangekondigde demonstratie was door de organisatoren afgelast, maar dat weerhield veel mensen er niet van naar de hoofdstad te komen. De coronademonstranten lopen vanaf de Dam richting het Centraal Station. De politie rijdt achter de stoet aan met busjes. Het zijn gewone politiebusjes maar ook veel busjes van de mobiele eenheid. Er klinken wat sirenes, verder is het vooralsnog vrij rustig.

Toeristen vragen zich af wat er aan de hand is. Sommigen sluiten zich, uit vermaak zo lijkt het, bij de protestmars aan.

14.35

Weer meer dan 300 nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen

De Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen dag 350 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Het is de vierde keer in de afgelopen vijf dagen dat meer dan 300 mensen met corona op een dag moesten worden opgenomen.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat de ziekenhuizen nu in totaal 2217 coronapatiënten verplegen. Dat zijn er 70 meer dan op vrijdag. Die stijging kwam voor het grootste deel voor rekening van de verpleegafdelingen, waar het aantal coronapatiënten steeg met 66 tot 1785. Op de intensive cares liggen nu 432 ernstige zieke coronapatiënten, 4 meer dan een dag eerder.

14.30

Twee personen met schotwond in ziekenhuis na rellen Rotterdam

Na de rellen vrijdagavond in Rotterdam liggen nog twee mensen in het ziekenhuis die werden geraakt door een kogel. Onderzocht wordt of ze zijn geraakt door kogels die de politie afvuurde toen een protest tegen de coronamaatregelen uitliep op rellen, meldt de politie. Een agent is met verwondingen aan zijn been opgenomen in het ziekenhuis, een ander werd behandeld door ambulancemedewerkers.

Agenten voelden zich vrijdagavond volgens de politie zo in het nauw gedreven dat zij waarschuwingsschoten losten en gericht schoten. Bij de ongeregeldheden zijn vooralsnog 51 mensen aangehouden, aldus de politie zaterdag.

13.40

Tientallen demonstranten op De Dam voor coronaprotest

Tientallen mensen hebben zich zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam gemeld om te protesteren tegen het coronabeleid. De demonstratie is na de gebeurtenissen van vrijdag in Rotterdam afgelast, maar dat heeft niet iedereen ervan weerhouden toch naar de hoofdstad te komen. De demonstratie zou om 14.00 uur beginnen.

De mensen praten wat met elkaar en er wordt muziek gedraaid. De sfeer is vrij gemoedelijk. De coronademonstranten zijn niet de enige mensen op de Dam, waar onder meer ook aandacht wordt gevraagd voor de Palestijnse kwestie. Toeristen vermaken zich vooral met het theater dat wordt gespeeld en een straatmuzikant.

13.15

Grote muziekdemonstratie in Breda tegen coronamaatregelen

Een paar honderd mensen hebben zich zaterdagmiddag op het Chasséveld in Breda verzameld om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Het protest wordt georganiseerd door 076AAN. De demonstranten willen de horeca steunen en zijn tegen de coronapas en tegen 2G.

12.37

ChristenUnie stemt op congres tegen uitbreiding coronapas

De fractie van de ChristenUnie moet niet instemmen met een uitbreiding van het coronatoegangsbewijs. Ook zouden er geen maatregelen moeten worden ingevoerd die alleen ongevaccineerden treffen. Dat vindt een meerderheid van de leden. Zij stemden zaterdag op een partijcongres voor de oproep om niet in te stemmen met de uitbreiding van het CTB naar bijvoorbeeld niet-essentiële winkels, en ook niet in te stemmen met het weren van ongevaccineerden op sommige plekken.

11.59

'Oppepprik' voor mensen die in of voor 1936 geboren zijn

Iedereen geboren in of vóór 1936 kan vanaf deze zaterdag de uitnodiging voor de zogenoemde oppepprik in de brievenbus verwachten, laat minister Hugo de Jonge weten. "Daarna kunt u meteen een afspraak maken. Belangrijk dat we ouderen helpen als dat nodig is. Ook om op de priklocatie te komen."

Wachten op privacy instellingen...
11.35

Wethouder: 'Rotterdam werd met kater wakker'

Na de rellen in het centrum van Rotterdam vrijdagavond waarbij zeven mensen gewond raakten, werd Rotterdam met een kater wakker. Dat stelt wethouder Vincent Karremans in een tweet. Medewerkers van de dienst Stadsbeheer begonnen vrijdagnacht al met opruimen en zijn naar verwachting nog tot de middag bezig met het weghalen van de restanten van wat burgemeester Ahmed Aboutaleb 'een orgie van geweld' noemde.

10.36

Coronademonstratie Breda gaat door ondanks ongeregeldheden Rotterdam

De grote muziekdemonstratie tegen de coronamaatregelen die zaterdagmiddag in Breda plaatsvindt, gaat door. Ondanks de rellen in Rotterdam van vrijdagnacht. Dat meldt organisator 076AAN. “We hebben overleg gehad met de politie. Zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen zijn genomen”, vertelt DJ Joost Eras, die de demonstratie mede-organiseert. “Ik heb er vertrouwen in dat het veilig zal verlopen. We staan zeker niet achter wat er in Rotterdam is gebeurd. We zijn daar echt van geschrokken.”

 Joost Eras, die de demonstratie in Breda mede-organiseert.
Joost Eras, die de demonstratie in Breda mede-organiseert.
10.04

'Rellen Rotterdam zijn weerzinwekkend'

De rellen die vrijdagavond plaatsvonden in Rotterdam waren 'weerzinwekkend om te zien'. Dat zegt minister van Justitie Ferd Grapperhaus zaterdag. Agenten, ME en brandweerlieden werden vrijdag aangevallen door mensen die waren afgekomen op een demonstratie tegen een zogenoemd 2G-beleid in de coronabestrijding. Hij voorspelt dat er de komende dagen en weken nog meer aanhoudingen worden verricht, en op de daders zal snelrecht worden toegepast.

10.00

Demonstratie in Amsterdam geschrapt na rellen Rotterdam

De demonstratie United We Stand, die zaterdagmiddag in Amsterdam zou plaatsvinden, is geannuleerd. De organisatie heeft daartoe besloten na de rellen van vrijdagavond in Rotterdam, zo meldt ze op haar Facebookpagina. De gemeente Amsterdam bevestigt dat de demonstratie niet doorgaat.

De organisatie roept mensen die van plan waren mee te lopen in de mars van de Dam naar het Westerpark, op om niet naar Amsterdam te komen.

09.06

Wachtlijst Amsterdam UMC telt 1500 kinderen

Bij het Amsterdam UMC wachten 1500 kinderen op een operatie. Voor de coronapandemie uitbrak, stonden er daar zeshonderd kinderen op de wachtlijst. Dit is nu meer dan verdubbeld, meldt Het Parool. Alle spoedgevallen worden meteen geholpen. Het leed zit elders, volgens de krant. Lang doormodderen met een kwaal die ongemak en pijn geeft, sporten bemoeilijkt, of, en dat moet volgens de artsen niet onderschat worden, een afwijkend uiterlijk geeft.

07.03

Jaap van Dissel heeft hoge verwachtingen van coronapil

RIVM-directeur Jaap van Dissel gaat ervan uit dat er na de komende winterperiode geen strenge coronamaatregelen meer nodig zijn, mede dankzij de coronapil die in aantocht is. Dat zegt hij tegen NU.nl. Hij benadrukt wel dat het succes van de pil samenhangt met hoe die wordt gebruikt. "Of de patiënt het medicijn inneemt, dat op het juiste moment doet, of die het lang genoeg inneemt, dat zijn allemaal factoren die maken hoe succesvol het is."

Archieffoto: Karin Kamp.
Archieffoto: Karin Kamp.
05.24

Ruim 6,7 miljoen mondkapjes in België in beslag genomen

De Belgische overheid heeft sinds het begin van de coronacrisis ruim 6,7 miljoen mondkapjes in beslag genomen omdat die niet aan de kwaliteitseisen voldoen, melden Belgische kranten waaronder Het Nieuwsblad. Inspectiediensten hebben 719 partijen onderzocht en in 241 gevallen, pakweg 30 procent, bleek sprake van vervalste modellen. Het gaat zowel om chirurgische maskers als om stoffen exemplaren. De inspectie waarschuwt goed na te gaan wat er wordt aangeschaft.

03.39

'Complotdenkers raken verdeeld'

De radicale verzetsbeweging tegen de coronamaatregelen begint te verbrokkelen door onderling wantrouwen. Er zijn inmiddels tientallen clubs die verkondigen dat er een complot schuilt achter de coronacrisis, maar onderling klinken steeds vaker beschuldigingen dat vroegere geestverwanten, zoals Willem Engel of Michel Reijinga heimelijk deel uitmaken van datzelfde complot, is te lezen in De Telegraaf.

03.30

Demonstratie in Breda tegen coronamaatregelen

De organisatie van een demonstratieve optocht door Breda tegen de coronamaatregelen van het kabinet verwacht zaterdagmiddag duizenden deelnemers. Ze komen rond een uur 's middags samen op het Chasséveld en maken daarna een ronde door de binnenstad tijdens de tweede muziekdemonstratie in twee maanden. Eind september waren volgens de organisatie, 076AAN, pakweg duizend mensen op de been.

01.53

Zeven gewonden en zeker twintig arrestaties bij rellen Rotterdam

Bij rellen in het centrum van Rotterdam zijn vrijdagavond zeven mensen gewond geraakt en zeker twintig arrestaties verricht. Vrijdagavond verzamelden honderden mensen zich op de Coolsingel om te protesteren tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aanstuurt. Daarbij krijgen mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn. Volgens PvdA-parlementariër Barbara Kathmann hebben criminele relschoppers de demonstratie gekaapt.

01.19

Novak Djokovic moet ingeënt zijn voor Australian Open

Novak Djokovic, de nummer één van de wereld, moet net zoals alle andere tennissers ingeënt zijn tegen het coronavirus om in januari mee te kunnen doen aan de Australian Open, meldt toernooichef Craig Tiley. "Er wordt veel gespeculeerd over vaccinatie. Voor alle duidelijkheid, toen de (staats)premier aankondigde dat iedereen ter plekke gevaccineerd moet zijn, hebben we dat duidelijk gemaakt aan de spelersgroep." Djokovic heeft tot nu toe geweigerd bekend te maken of hij is gevaccineerd.

23.38

'Bij code zwart is politiebescherming zorgpersoneel nodig'

Als er in Nederland code zwart wordt bereikt in ziekenhuizen zal zorgpersoneel beschermd moeten gaan worden door de politie of het leger. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, vrijdagavond in het tv-programma Op1. "Want de emoties lopen dan gigantisch op. Als je dan in het ziekenhuis komt met je kind of met je vader of je partner en wij zeggen: 'We hebben geen plek en jouw partner komt niet in aanmerking."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...