RKC verliest met ruime cijfers van Ajax

21 november 2021 om 18:36 • Aangepast 22 november 2021 om 09:47
RKC heeft zondag tegen Ajax niet weten te zorgen voor een stunt. De Waalwijkers waren niet opgewassen tegen de titelfavoriet. Na 90 minuten stond er een 0-5 eindstand op het scorebord. De blik kan nu op de degradatiekraker tegen PEC Zwolle van volgende week.

Op voorhand kreeg je 25 keer je inzet bij de bookmakers als je dacht dat RKC de thuiswedstrijd tegen Ajax zou winnen. Het gaf aan hoe moeilijk de klus voor de Waalwijkers zondagmiddag was. Op het veld waren de krachtsverschillen dan ook duidelijk.

Ajax had het meeste balbezit en de uitploeg was het meest dreigend. Maar RKC hield het compact achterin en gaf in de openingsfase niet veel kansen weg. Toch moest het na een kwartier toestaan dat Sébastien Haller de bal binnenkopte uit een voorzet van Dusan Tadic: 0-1.

Kramer mist dé kans
Als RKC weet je dat je in een wedstrijd tegen Ajax één grote kans krijgt en deze moet benutten. Die kans kwam er vrij snel na de openingstreffer van de Amsterdammers. Maar waar Haller de bal wel achter de doelman wist te koppen, lukte dat Michiel Kramer tien minuten later niet.

Een voorzet vanaf de rechterkant kwam perfect op het hoofd van de Waalwijkse spits. De afgelopen zomer aangetrokken aanvaller deed niet veel fout, maar het was Ajax-doelman Remko Pasveer die een geweldige redding in huis had om de gelijkmaker te voorkomen. Het was dé kans voor RKC om er een échte wedstrijd van te maken.

Vroege beslissing
Ondanks dat RKC later in de eerste helft nog gevaarlijk werd via Jens Odgaard, had je geen enkel moment het gevoel dat de thuisploeg een goed resultaat ging halen. Dat gevoel werd vlak voor rust versterkt toen Ajax de voorsprong verdubbelde.

Een vlotlopende aanval vanaf de linkerkant bereikte Steven Berghuis. Voor de nummer tien van Ajax was het een koud kunstje om de bal in het lege doel te schieten. Hij zorgde voor de beslissing en de 0-2 ruststand. De enige die blijkbaar nog in een eventuele stunt geloofde was de stadion-dj. Hij draaide in de rust I’m still standing van Elton John.

Focus op PEC Zwolle
Aan het begin van de tweede helft leefde RKC zowaar kort op en kreeg de formatie twee goede mogelijkheden. Maar scoren deed ze niet. Ajax deed dat wel. Nadat een goal van Antony werd afgekeurd wegens buitenspel, viel vijf minuten later wel een geldig doelpunt, via Steven Berghuis. Hij schoot in de rebound de 0-3 achter Etienne Vaessen. In het laatste kwartier liep Ajax via Jurriën Timber en andermaal Haller nog uit naar 0-5.

Voor RKC is het natuurlijk geen schande dat er ruim verloren wordt van Ajax. Voor de Waalwijkers wacht volgende week pas een écht belangrijke wedstrijd. Zaterdagavond gaan ze op bezoek bij hekkensluiter PEC Zwolle. Daar moet RKC winnen om uit de degradatiezorgen blijven.