Karel en Marja raakten alles kwijt maar kijken positief naar de toekomst

23 november 2021 om 15:51 • Aangepast 24 november 2021 om 09:05
nl
Het is op de kop af twee maanden geleden dat Karel (59) en Marja (58) Brummer alles kwijtraakten. Het tweetal komt uit Oosterhout, maar woont op het Canarische eiland La Palma. Lava van de vulkaan Cumbre Vieja verwoestte daar op zondag 19 september hun huis. Niets, maar dan ook helemaal niets, hadden ze nog, vertelden ze eerder in televisieprogramma Brabant Vandaag. Hoe gaat het nu met ze?
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Een opgeruimd en resoluut 'goed' klinkt als antwoord op die vraag. Natuurlijk, Karel en Marja moesten zich ‘even’ herpakken. Maar inmiddels kijken ze weer vooruit. “We zitten nog steeds in ons geleende huis in Los Llanos de Aridane, in het veilige deel welteverstaan. Maar doordat al het verzekeringswerk snel is afgehandeld, kunnen we in ieder geval weer bezig zijn met de toekomst en op zoek naar een nieuw huis”, vertelt Karel.

Het tijdelijke huis van Karel en Marja in (het goede deel van) Los Llanos de Aridane op La Palma
Het tijdelijke huis van Karel en Marja in (het goede deel van) Los Llanos de Aridane op La Palma

Vooruit, dat is wat het tweetal wil. Maar toch…“Toch ontkom je er niet aan dat je soms ook nog met twee benen in het verleden staat”, geeft Karel eerlijk toe. “We worden natuurlijk iedere dag met de vulkaan geconfronteerd en dus ook met wat ons is overkomen. Daar kun je niet omheen. We horen ‘m rommelen en zien ‘m lava spuwen. Een prachtig schouwspel trouwens. We kennen nu ook de keerzijde, maar weten: hij stopt er een keer mee.”

Wat ze het meest missen? De plek. En de fysieke herinneringen. “Alle foto’s zijn bijvoorbeeld weg. Van onze trouwdag, van onze ouders die niet meer leven. Je kunt veel vervangen, maar juist dat waar je veel emotionele waarde aan hecht niet. En de plek waar we woonden. Die was zó fantastisch. We hadden echt een 180-graden uitzicht. We zagen de oceaan, de bergen, het landschap, geweldig gewoon, dus ja, dat missen we wel”, zegt Karel.

Bizar plaatje: huizen die, afgezien van de schoorsteen, volledig zijn verdwenen onder het vulkaanas
Bizar plaatje: huizen die, afgezien van de schoorsteen, volledig zijn verdwenen onder het vulkaanas

Niet alleen het huis van Karel en Marja verdween onder de enorme lavastroom. Ook de vakantiehuizen en appartementen die ze verhuurden zijn verzwolgen. Toch piekeren ze er niet over om La Palma te verlaten. Marja: “We vinden het te fijn hier, het heerlijke weer, al het groen, de manier van leven. We willen echt niet weg. Dus we zijn volop aan het zoeken naar een huis, de rest zien we nog wel. Het is door alle omstandigheden een stuk moeilijker geworden iets te vinden, laat staan vakantiehuizen om te verhuren.”

Ondertussen komen ze hun dagen prima door. Karel is veel in de tuin van het leenhuis te vinden. "Die is groot en ligt steeds vol met vulkaanas." Marja is druk met onder meer de administratie. En dan zijn er natuurlijk ook nog de contacten met vrienden, lotgenoten soms. “Die contacten zijn heel belangrijk. Gedeelde smart, is halve smart”, weet Karel inmiddels uit ervaring.

Karel aan het werk: vulkaanas opruimen in de tuin van hun tijdelijke huis. De zon schijnt, maar die zie je niet door de wolken van vulkaanas
Karel aan het werk: vulkaanas opruimen in de tuin van hun tijdelijke huis. De zon schijnt, maar die zie je niet door de wolken van vulkaanas

Hoogste prioriteit is het vinden van een nieuw huis. “Het gaat goed hoor, maar we leven wel in een soort vacuüm", vertelt Marja. "Een beetje het gevoel dat je niet voor- of achteruit kunt. Daar komen we denk ik pas uit als we weer ons eigen plekje hebben.”

Kijk hier de uitzending van Brabant Vandaag met Karel terug.

Je ziet Brabant Vandaag iedere werkdag om 17.45 uur (daarna herhaald) bij Omroep Brabant op Ziggo-kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en op KPN-kanaal 507. Programma’s terugkijken kan op onze mediapagina.
Ontdek alles op .omroepbrabantbant.nl/kijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.