Video

Film waar Omar (18) in schittert genomineerd voor Oscar

23 november 2021 om 18:00 • Aangepast 24 november 2021 om 09:34
nl
Omar Alwan (18) uit Oss schittert in een film die genomineerd is voor een Oscar. In de film 'Do not hesitate' speelt Omar een jongen die in oorlogsgebied woont in het Midden-Oosten. En dat is uit het leven gegrepen, want Omar vluchtte zelf voor IS-strijders uit Syrië. "Nooit gedacht dat ik kon acteren."
Profielfoto van Evie HendriksProfielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door
Evie Hendriks & Dtv Nieuws

De film 'Do not hesitate' gaat over drie Nederlandse soldaten, die er alleen voor komen te staan tijdens een uit de hand gelopen vredesmissie in het Midden-Oosten. Ze leren daar Kahil kennen, gespeeld door Omar. De film die sinds begin november in de bioscopen draait, is genomineerd voor een Oscar in de categorie International Feature.

"Ik wist eerst niet wat acteren was."

"Ik wist eerst niet wat acteren was en had nooit gedacht dat ik het kon", vertelt Omar aan Dtv Nieuws. Hij vluchtte een paar jaar geleden uit Syrië voor IS-strijders. Tijdens zijn tijd in het asielzoekerscentrum in Grave kwam hij in aanraking met acteren. Hij werd daar in 2016 gecast uit een groep van driehonderdvijftig kinderen die in de gymzaal auditie deden. Zijn carrière begon met een korte film over het leven in het azc.

In een tweede project voor de camera's kreeg Omar de hoofdrol in 'Do not hesitate'. "Dat was heel spannend want ik had het idee dat ik nog niet goed kon acteren", zegt de Ossenaar. "Maar ik vind het heel leuk. Ook wil ik mensen om me heen een goed gevoel geven met mijn rollen."

Waar Omar eerst nog twijfelde tussen een baan als acteur of tandarts is de keuze nu duidelijk voor hem. "Mijn vrienden zeiden meteen dat ik naar de toneelacademie moet, omdat ze het bij mij vinden passen. Mijn ouders twijfelen daar nog aan, omdat het een onzeker beroep is. Maar ze zijn wel super trots op me", vertelt de hoofdrolspeler.

"De laatste scenes waren heftig want ik probeer niet aan de oorlogstijd terug te denken."

De 18-jarige praat niet graag over zijn tijd in oorlogsgebied, dus de film kwam erg dichtbij. "De laatste scenes waren wel heftig, want ik probeer er meestal niet aan terug te denken", zegt hij. Toch heeft Omar een mooie ervaring gehad door de rol te vertolken, maar dat was niet gelukt zonder een speciaal persoon. "Mijn mentor van mijn opleiding heeft mij super goed geholpen", vertelt hij.

Omar volgde tijdens de opnames van de film nog een opleiding Zorg en Welzijn aan scholengroep Het Hooghuis in Oss. "Hij heeft kei hard gewerkt en alles volgens het boekje gedaan", vertelt zijn mentor Nelly Kroonen.

Ook andersom is de waardering er. "Ze voelt echt als mijn oma, zonder haar had ik niet zo snel aan mijn carrière kunnen werken", lacht Omar. En die acteer-carrière is nog lang niet voorbij als het aan hem ligt. "Jullie gaan nog veel meer van mij horen", belooft hij.

Of de film bij de laatste genomineerden op de shortlist hoort, wordt eind december duidelijk.

De trailer van Do not hesitate

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!