Tilburgs raadslid Yusuf C. blijkt nietsontziende crimineel: 'Lachen, toch?'

23 november 2021 om 18:12 • Aangepast 24 november 2021 om 09:36
nl
De PvdA-fractie in Tilburg heeft geschokt gereageerd op de arrestatie van Yusuf Çelik. Het raadslid wordt verdacht van de moord op een Belgische undercoveragent. Fake news? Gelukkig wel. Maar dankzij de Netflix-serie Undercover, waarin een onfrisse meneer Yusuf Çelik heet, is zijn Tilburgse naamgenoot nu wél het doelwit van de humor van vrienden en collega's. "Het was wel een verrassing op zondagavond, zeg. Ik dacht: wat heb ik nu weer aan m'n fiets hangen."
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

De telefoon van het Tilburgse raadslid staat roodgloeiend, nadat hij (lees: zijn naamgenoot in Undercover) in de eerste aflevering van seizoen drie zonder pardon de trekker had overgehaald. 'Vanuit zijn cel' beantwoordde Yusuf C. vijf vragen.

Spreken wij met een nietsontziende drugscrimineel?
"Schijnbaar, ja! Ik volg de serie zelf niet, maar ik ben wel blij dat ik nu naast Frank Lammers ook een begrip ben in Nederland. Het leven in de cel bevalt wel. Er is in alle comfort voorzien, maar verder kan ik daar in elk geval tot de volgende aflevering geen uitspraken over doen.”

Hoe was het om jezelf op tv te zien?
“Nou, ik zat zondagavond te zappen en kwam toevallig langs de Belg, waar het ook te zien was. Het zag er wel interessant uit. Op hetzelfde moment werd ik geappt door een paar collega's die me vroegen wat ik nou weer had uitgespookt. Of ik uit de heup had geschoten en wie ik nou weer had omgelegd. Er kwamen ook allerlei nieuwe campagneslogans voorbij, zoals: je stem of ik schiet! Het was hilariteit alom.”

“Het toeval was dat we maandagavond een bijeenkomst over de regio hadden. Dus ik dacht de stoute schoenen aan te trekken en me op een ludieke manier af te melden, ook omdat een collega kon invallen. En ik heb nog steeds niks gehoord van de burgemeester, haha.”

Wachten op privacy instellingen...

Beken maar, meneer Çelik. Toeval bestaat niet.
“Ach, mijn naam is een veel voorkomende. Het is een beetje de Jan Jansen van Turkije. In Turkse berichten is er altijd wel ergens een Yusuf Çelik te vinden die het nieuws haalt, maar dit is wel de eerste keer dat ik in Nederland zo in de publiciteit kom. Lachen, toch?”

“Ik kan er wel om lachen en vind het hartstikke leuk. Naar het schijnt ben ik een van de hoofdpersonen, dus zal het de komende weken wel vaker op mijn telefoon en Twitter-timeline terugkomen.”

Wordt het niet tijd om een carrièreswitch te overwegen?
Als ik de auto van mijn ‘collega’ zie, zit ik duidelijk in het verkeerde vak, maar dat is ook de verleiding van de ondermijnende criminaliteit en de schaduwzijde. Nee, zeker niet. Alles wat ik heb, daar heb ik hard voor gewerkt en zo hoort het ook.”

Waarheen mag Netflix de royalty's overmaken?
“Het is natuurlijk een groot Amerikaans bedrijf en ik strijd als sociaaldemocraat tegen het kapitalisme, dus kom maar op Netflix. Ik kom via mijn advocaat nog met een persverklaring. En ik hoop uitgenodigd te worden voor het Televizier-Ring Gala, want die feestjes en partijtjes wil ik wel meepakken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.