Liveblog

Coronanieuws: nog nooit kampten zoveel verpleeghuizen tegelijk met corona

24 november 2021 om 05:50 • Aangepast 2 december 2021 om 12:49
nl
In dit liveblog hielden we je woensdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie + ANP
Geschreven door
Redactie + ANP

De hoofdpunten:

  • Het 1G-beleid (iedereen testen) kan tot 2,2 miljard euro per week kosten
  • Brabant boekt nieuw dagrecord met 4160 coronabesmettingen
  • Het kabinet beslist vrijdag over het aanscherpen van de coronaregels.
  • Vanaf vandaag is de 1,5 meter afstand houden weer verplicht.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten

19.50

Informatiecampagne vaccins in 11 talen

Met een bezoek aan een moskee in Den Haag heeft demissionair coronaminister Hugo de Jonge een nieuwe fase in de vaccinatiecampagne ingeluid. Informatie en advertenties over het nemen van een coronaprik worden vanaf deze week in elf talen verspreid in wijken met een lagere vaccinatiegraad. Zo moet het percentage mensen met minstens één prik, dat nu ongeveer op 88,5 procent staat, zeker tot boven de 90 procent stijgen, zei de bewindsman.

18.50

Winkeliersvereniging INretail: paniek is slechte raadgever

Winkeliersvereniging INretail roept het demissionaire kabinet op bij de coronapersconferentie van vrijdag "intelligente besluiten aan te kondigen die echt helpen om besmettingsbronnen aan te pakken". "Paniek is wat dat betreft een heel slechte raadgever.

Er is rust nodig voor verstandige beslissingen en het is belangrijk dat maatregelen steun krijgen van de hele samenleving. Het coronabeleid moet intelligent, effectief en werkbaar zijn voor iedereen", aldus een verklaring van INretail.

18.44

Nog nooit kampten zo veel verpleeghuizen tegelijk met corona

Een recordaantal verpleeghuizen heeft te maken met een corona-uitbraak. In 894 locaties zijn in de afgelopen vier weken bewoners positief getest. Dat is meer dan een derde van alle verpleeghuizen in Nederland. In Zuid-Limburg heeft meer dan de helft van de verpleeghuizen onlangs te maken gehad met besmettingen.

Het oude record stamt van begin dit jaar. Op 9 januari, rond het begin van de vaccinatiecampagne, hadden 876 verpleeghuizen minstens één recente besmetting. In april vorig jaar, op de top van de eerste golf, kampten 828 verpleeghuizen met een uitbraak.

18.36

Opnieuw helikopterplatform bij Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch krijgt deze week opnieuw een helikopterplatform. ANWB Medical Air Assistence heeft daarom gevraagd. Via het platform kunnen patiënten met corona per helikopter worden overgebracht naar het het JBZ of vanuit het Bossche ziekenhuis naar elders in het land of buitenland. Wanneer de eerste patiënt per helikopter bij ons aankomt of vertrekt is niet bekend. In 2020 was er ook een tijdelijk helikopterplatform voor het vervoer van coronapatiënten bij het ziekenhuis.

18.13

Willem I College ziet af van open dagen

Het Koning Willem I College in Den Bosch blaast de open dagen voor nieuwe studenten op 26 en 27 november af. Hoewel de huidige coronaregels het toestaan, vindt het schoolbestuur het niet verantwoord. "Het toenemend aantal besmettingen, de oproep van het Outbreak Management Team (OMT) voor strengere maatregelen en het kabinet dat vrijdag weer een persconferentie geeft, vinden we belangrijke redenen die we niet kunnen negeren", schrijft de directie. "Wat voor ons nog het meeste meetelt, is dat we steeds meer zorgen vanuit de onderwijsafdelingen horen."

17.34

Iedereen testen (1G-beleid) 'amper uitvoerbaar en duur'

Als iedereen zich moet laten testen om binnen te komen bij bepaalde locaties, zoals in de horeca, is dat in de praktijk eigenlijk niet uitvoerbaar. Dit beleid - ook wel 1G genoemd - is ingrijpend, moeilijk te organiseren en ook erg kostbaar, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit berekeningen komt naar voren dat de kosten hoog zijn maar ook moeilijk in te schatten. Het laagste bedrag in de verschillende scenario's komt uit op 138 tot 155 miljoen euro per week terwijl het hoogste bedrag oploopt van 1,4 tot zelfs 2,2 miljard euro per week.

17.05

Badmeesters willen af van QR-code: 'Zwembad is besloten'

Volgens de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) is de verplichte QR-toegangscode in strijd met de wet- en regelgeving. Volgens de beheerders van de zwembaden zijn zwemlessen in de meeste gevallen alleen voor leden. Het gaat het dus om besloten ruimtes waarvoor geen coronapas nodig is, meent de NSWZ. Landelijk zitten duizenden kinderen nu thuis omdat hun ouders vanwege het ontbreken van een QR-code de toegang tot het zwembad wordt geweigerd. Dit pakt nadelig uit voor de zwemvaardigheid van kinderen.

16.15

Voor het eerst blijft geen enkele gemeente coronavrij

In alle 352 gemeenten van Nederland is het coronavirus in de afgelopen dag vastgesteld. Geen enkele gemeente bleef coronavrij. Dat is voor het eerst sinds het begin van de epidemie begin vorig jaar. Woensdag is dag 637 van de coronacrisis.

15.25

Nieuw dagrecord: 4160 besmettingen

Er zijn woensdag 4160 coronabesmetting geregistreerd in Brabant. Het is een nieuw dagrecord voor onze provincie dat het aantal besmettingen voor het eerst boven de 4000 zit.

Landelijk zijn er 23.789 meldingen van positieve tests bij het RIVM binnengekomen. Het is de negende dag op rij dat er meer dan 20.000 positieve tests zijn. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 156.921 gevallen. Ook dat is een record. Het RIVM kreeg afgelopen etmaal vijftig meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden.

Wachten op privacy instellingen...
15.06

Kabinet neemt vrijdag besluit over aanscherpen coronaregels

Het kabinet besluit aanstaande vrijdag of het overgaat tot het nemen van nieuwe coronamaatregelen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het Outbreak Management Team (OMT) woensdagavond bij elkaar komt en donderdag met een advies komt. Daarover praat het kabinet vrijdag. Die avond wordt dan ook een persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge verwacht. In eerste instantie zou het kabinet volgende week vrijdag besluiten wat te doen met de coronaregels. Maar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames loopt hard op en het kabinet ziet nog niet de gewenste omslag daarin.

14.30

GGD Hart voor Brabant prikt versneld zorgmedewerkers

GGD Hart voor Brabant is vandaag in Waalwijk begonnen met de boostervaccinnatie voor zorgmedewerkers in Waalwijk. Dat gebeurt parallel aan de boostervaccinatie voor 80-plussers. Dankzij een intensieve samenwerking met de zorgaanbieders van langdurige zorg in het werkgebied, kan de GGD versneld starten. “Hierdoor hebben we de start van de boostervaccinatie naar voren kunnen halen. Met elkaar leveren we zo een extra bijdrage aan het verlagen van de werkdruk in de zorg”, aldus Thérèse Claassen Directeur Publieke Gezondheid van GGD Hart voor Brabant.

14.20

Heropening helikopterplatform Jeroen Bosch Ziekenhuis

Ook het helikopterplatform van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heropent deze week, net als in 2020. "We hadden allemaal gehoopt dat dit helikopterplatform niet meer nodig zou zijn", laat het ziekenhuis weten. "We weten wat een indrukwekkende gebeurtenis dit kan zijn voor patiënten en hun naasten en voelen met hen mee."

14.05

Vrijdag nieuwe persconferentie

Het kabinet besluit vrijdag over het aanscherpen van coronaregels. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het Outbreak Management Team (OMT) vanavond bij elkaar komt en donderdag met een advies komt. Daarover praat het kabinet vrijdag. Die avond wordt dan ook een persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge verwacht.

13.50

Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Voor het eerst in bijna twee weken is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag iets afgenomen. Er liggen nu 2535 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er vijf minder dan dinsdag, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten af met 22 tot 2030. Op de intensive cares liggen nu 505 mensen met corona, 17 meer dan een dag eerder. Eind mei lagen er voor het laatst meer dan 500 Covidpatiënten op de ic's.

In de afgelopen 24 uur werden er op de verpleegafdelingen 272 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden er 47 mensen opgenomen.

13.35

RIVM heeft eerste ouderen uit 1937 uitgenodigd voor boosterprik

De eerste mensen met geboortejaar 1937 zijn uitgenodigd voor het krijgen van hun boosterprik. Een deel van de brieven voor deze groep veelal 84-jarigen is dinsdag en woensdag verzonden, meldt het RIVM. Alle mensen geboren in 1936 of eerder kregen de dagen daarvoor al een uitnodiging gestuurd.

Het is niet zo dat alle mensen uit 1937 nu al worden uitgenodigd. Het RIVM stuurt dagelijks naar ruim 50.000 mensen een brief, van oud naar jong. In totaal zou het gaan om 700.000 ouderen in de groep van 80 jaar en ouder die een uitnodiging moeten krijgen.

13.20

Pastoor John van de Laar ontslagen uit ziekenhuis

Pastoor John van de Laar uit Uden heeft het ziekenhuis verlaten en mag thuis herstellen nadat hij besmet was geraakt door het coronavirus. Dat laat het parochiebestuur Sint Petrus woensdag weten op haar Fabebookpagina.

12.50

Ziekenhuizen heropenen helikopterplatforms voor coronapatiënten

Meerdere ziekenhuizen hebben hun helikopterplatform weer gebruiksklaar gemaakt. Met de helikopter kunnen coronapatiënten snel verplaatst worden naar een ander ziekenhuis, ook als dat verderop in het land ligt.

Ziekenhuis Rivierenland in Tiel heeft het helikopterplatform deze week vrijgemaakt voor gebruik. Het ziekenhuis noemt het "geen fijne ontwikkeling. Het betekent namelijk dat er niet altijd plek is voor een patiënt in een ziekenhuis in de buurt." Het helikopterplatform was in het voorjaar van 2020, tijdens de eerste coronagolf, ook tijdelijk geopend.

12.50

Onderwijsbronnen: scholensluiting van twee weken ligt op tafel

De kans dat de scholen weer op slot gaan, is levensgroot. Dat melden onderwijsbronnen aan De Telegraaf. Het is volgens insiders een absolute noodgreep om de coronabesmettingen naar beneden te brengen. Het onderwijsveld is ondertussen verdeeld over een sluiting, mede door de reeds ontstane leerachterstanden door het afstandsonderwijs.

Het is een opvallende kentering, aangezien het Outbreak Management Team (OMT) in het vorige advies aan het demissionaire kabinet liet weten dat de scholen absoluut open moesten blijven omdat nóg een scholensluiting kinderen veel schade zou toebrengen.

Volgens insiders wordt er achter de schermen al gesproken over een sluiting van twee weken, die mogelijk vanaf komende maandag in zal gaan. De kinderen krijgen die periode weer afstandsonderwijs, net als bij de twee voorgaande scholensluitingen. Een Kamermeerderheid lijkt zich achter dit besluit te scharen.

11.55

ECDC: kerst kan coronahaard worden, dus snel maatregelen nodig

Als mensen rond de kerstdagen en de jaarwisseling bij elkaar op bezoek gaan, winkelen en reizen, kan dat leiden tot een nieuwe golf coronabesmettingen. Daarvoor waarschuwt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Die roept de aangesloten landen, waaronder Nederland, op om snel beperkingen in te voeren. Ook moeten ze zo snel mogelijk zorgen dat alle mensen van 40 jaar en ouder een boosterprik kunnen krijgen.

Coronabeperkingen zijn volgens het ECDC een "directe manier om de verspreiding onder controle te krijgen". Boosterprikken "verlengen de controle over de verspreiding na de directe impact van de maatregelen".

11.50

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen liggen woensdag 399 coronapatiënten. Dat zijn er tien meer dan een dag eerder. De afgelopen 24 uur zijn er 45 nieuwe coronapatiënten opgenomen, dat zijn er drie meer dan gisteren. 50 coronapatiënten mochten het ziekenhuis verlaten. Dat zijn er vijf meer dan dinsdag. Eén patiënt is overgeplaatst en één patiënt overleden.

11.05

Onderzoek naar mondkapjesdeal kan verder na teruggave notities

Het vermiste notitieboek uit het onderzoek naar de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden is weer terug bij onderzoeksbureau Deloitte. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. Een anonieme vinder heeft de notities van een van de onderzoekers teruggegeven. Deloitte mag het onderzoek vervolgen, meldt Blokhuis.

10.30

Vergadering OMT vooralsnog niet vervroegd

De volgende vergadering van het Outbreak Management Team (OMT) blijft voorlopig voor vrijdag gepland staan. De bijeenkomst wordt vooralsnog niet vervroegd, laat een woordvoerder weten. Het team adviseert het kabinet over de coronamaatregelen.

Intensivist Diederik Gommers, een van de 'vast uitgenodigde experts' bij het OMT, had opgeroepen om woensdag al te vergaderen. Hij wil snel adviseren over strenge maatregelen, omdat volgens hem over tien dagen 'code zwart' dreigt te ontstaan. In die situatie moeten ziekenhuizen bij de ingang kiezen wie ze nog helpen en wie niet, omdat er niet genoeg bedden beschikbaar zijn.

10.30

Onderwijsbonden: voorrang boosterprik voor docenten

De grote onderwijsbonden willen dat docenten met voorrang een boosterprik kunnen krijgen. In een brief aan minister Slob van Onderwijs pleiten de AOb, CNV Onderwijs, de VO-Raad, de PO-Raad, de Vereniging Hogescholen, de MBO Raad, de FvOv en de Universiteiten van Nederland daarvoor. Dat meldt de NOS.

Ze wijzen erop dat het openhouden van de scholen en onderwijsinstellingen verantwoord en veilig moet kunnen, en dat de zorgen onder onderwijspersoneel snel toenemen. Daarom zou het onderwijsgevend personeel bij wie de tweede vaccinatie langer dan een half jaar geleden is gezet, zo snel mogelijk - na het zorgpersoneel - de booster moeten kunnen krijgen

10.25

Eerste ziekenhuismedewerkers krijgen boosterprik

Deze week begint het boosteren van 18-plussers in zorginstellingen en medewerkers in de zorg die direct contact hebben met patiënten. Onder andere in ziekenhuizen in Gelderland krijgen de eerste verpleegkundigen vandaag de extra vaccinatie, meldt Omroep Gelderland. Afgelopen week begon de GGD al met het zetten van boosterprikken bij mensen van 80 jaar en ouder.

09.45

Totale studieschuld neemt toe door coronapandemie

Door het coronavirus zijn meer jongeren het afgelopen jaar begonnen met een studie en daardoor is de gezamenlijke studieschuld verder opgelopen. Begin dit jaar was de totale schuld van (oud-)studenten opgelopen tot 24,4 miljard euro, 1,6 miljard meer dan het jaar ervoor, ofwel een stijging van 7 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe cijfers.

09.05

Thuiswerken zorgt weer voor meer dataverkeer op netwerk KPN

Door de strengere coronamaatregelen van de overheid wordt er weer meer gebruikgemaakt van het vaste netwerk van KPN. Volgens het telecombedrijf, een van de grootste aanbieders van internet en mobiele telefonie in Nederland, is het 'thuiswerkverkeer' vanwege het aangescherpte thuiswerkadvies van de overheid met bijna een derde toegenomen.

De onderneming vergeleek de netwerkbelasting van vorige week met die van de week ervoor, toen het thuiswerkadvies nog minder streng geformuleerd was. Per 12 november geldt namelijk weer het advies om thuis te werken tenzij het niet anders kan. Tussen deze weken waren toenames van gemiddeld 25 tot 30 procent te zien.

08.45

Kabinet wil zelftesten breed gaan inzetten

Het demissionaire kabinet wil zelftesten breed gaan inzetten voor mensen met coronaklachten. Nu de GGD'en het erg druk hebben en tegen de limieten van hun testcapaciteit aanlopen moeten zelftesten ervoor zorgen dat mensen sneller een test doen, en zo meer coronabesmettingen worden opgespoord. Uiterlijk 3 december moet de inzet van de zelftesten een feit zijn, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Het kabinet volgt daarmee een advies van het Outbreak Management Team (OMT) op, dat stelt dat "frequent en laagdrempelig zelftesten een belangrijke aanvulling kan zijn op het huidige pakket, ook voor mensen met klachten, en zou kunnen helpen de drempel voor testen te verlagen en bereidheid te verhogen". Het OMT adviseert de testen gratis beschikbaar te stellen, en daarmee de drempel voor mensen zo laag mogelijk te maken.

07.55

Coronabesmettingen Duitsland opnieuw naar recordniveau

Duitsland telt maar liefst 66.884 nieuwe coronabesmettingen. Het door het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI) gecommuniceerde dagcijfer is het hoogste tot nu sinds het begin van de pandemie. Binnen dezelfde 24 uur zijn ook 335 sterfgevallen geregistreerd.

Er waren afgelopen week gemiddeld 404,5 besmettingen op 100.000 inwoners, eveneens een nieuw record. Er belanden steeds meer coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het gemiddelde van afgelopen week is 5,6 ziekenhuisopnames op de 100.000 inwoners.

03.30

Weer verplicht 1,5 meter afstand houden om coronavirus

Het is weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Het kabinet heeft de maatregel die eind september verdween, opnieuw ingevoerd vanwege het nog altijd oplopende aantal coronabesmettingen. Dinsdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 153.957 positieve coronatests in zeven dagen tijd. Een week eerder kwamen er nog ruim 110.000 besmettingen aan het licht.

De maatregel om 1,5 meter afstand te houden geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plaatsen als de bioscoop of het restaurant waar het coronatoegangsbewijs moet worden getoond, is afstand houden niet verplicht. Voor het hoger en het middelbaar beroepsonderwijs geldt de maatregel niet, net als voor sporten en andere hobby's waarbij afstand houden niet gaat. Bij contactberoepen als de kapper, fysiotherapeut en bij autorijles geldt in de meeste gevallen een mondkapjesplicht. In winkels moet afstand worden gehouden en een mondmasker worden gedragen.

03.00

Uitbreiding regelingen op tafel tijdens debat over steunpakket

De Tweede Kamer bespreekt woensdag de steunmaatregelen die het kabinet weer in het leven heeft geroepen wegens de aangescherpte coronaregels. Een ruime meerderheid pleit inmiddels ook voor de terugkeer van de loonsteunregeling NOW als de maatregelen langer duren.

Het kabinet kondigde eerder aan in het derde kwartaal 1,3 miljard euro uit te trekken om bedrijven te ondersteunen na de recente coronamaatregelen. Bedrijven die hun omzet met 30 procent zien dalen kunnen op een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) rekenen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!