Video

Mart rijdt rond in een DeLorean DMC-12 zoals in Back To The Future

25 november 2021 om 16:21 • Aangepast 26 november 2021 om 17:44
nl
Er rijden er maar zeventig van rond in heel Nederland en Mart Renders uit Boxtel heeft er een van: een DeLorean DMC-12. Beter bekend als de auto uit de legendarische film Back to the future. Met zijn bijzondere auto trekt hij heel wat bekijks: “Gewoon even tanken kan zomaar een half uur duren door alle mensen die je aanspreken.”
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Mart heeft de auto, die in Back To The Future ook een tijdmachine is, sinds 2001. Gek genoeg werd hij niet geïnspireerd door de film. “Toen ik een jaar of veertien was, zag ik de auto ergens in een tijdschrift staan. Ik was er meteen helemaal weg van”, vertelt de autofanaat.

“Ik zei tegen mijn ouders: 'Ik wil zo’n auto'. Zij zeiden dat ik maar moest gaan sparen om hem te kunnen betalen. Uiteindelijk kon ik de DeLorean op m’n 22e kopen. Voor een schijntje toen, in vergelijking met wat hij tegenwoordig waard is.”

Aantrekkingskracht
Mart is niet de enige DeLorean-fanaat. In heel Nederland zijn er zo’n 160 DeLoreans, waarvan er zo’n 70 de weg op mogen. Er zijn zelfs clubs van DeLorean-eigenaren van over de hele wereld die elkaar opzoeken. “We zijn met de auto in Noord-Ierland, Engeland, Wales, Frankrijk, Italië en Duitsland geweest.”

De auto werd ook gebruikt voor Het Gevoel van de Jaren 80 van Omroep Brabant radio.
De auto werd ook gebruikt voor Het Gevoel van de Jaren 80 van Omroep Brabant radio.

De auto uit Back To The Future is niet het enige bijzondere voertuig van Mart. Tot 2015 had hij een Honda Prelude, de auto waarmee Bassie & Adriaan in hun serie rondreden. Mét de bijbehorende caravan. “Daar heb ik destijds met vrienden negen maanden aan gewerkt. Het moeilijkst was om de auto te laten knipogen, net als bij Bassie & Adriaan.”

Mart zette zijn Bassie & Adriaan-auto in 2015 te koop:

Wachten op privacy instellingen...

Het volgende project staat alweer op de planning: een camper – net als de DeLorean uit de jaren 80. “Het is een zeldzame. Hij lijkt ook een beetje op de DeLorean. Er moet een hoop aan gebeuren, vanaf volgend jaar begin ik met het opknappen.

De camper moet nog worden opgeknapt (foto: Mart Renders).
De camper moet nog worden opgeknapt (foto: Mart Renders).

De auto werd gebruikt voor de themaweek Het gevoel van de Jaren 80 op Omroep Brabant radio. Je hoort nog deze hele week de beste muziek uit de jaren 80. Wil jij exclusief naar ‘Back to the future’ in de bioscoop? Luister naar 'Het Gevoel van de Jaren 80' en win.

LEES OOK: Niek vocht in de jaren tachtig tegen kruisraketten: 'Wij maakten verschil'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.