Tilburgs hardlooptalent gaat voor EK Cross tijdens ‘stille’ Warandeloop

25 november 2021 om 17:07 • Aangepast 26 november 2021 om 10:32
nl
De 19-jarige Rick van Riel wil zich zondag tijdens de Warandeloop kwalificeren voor het EK Cross in Dublin. De wedstrijd in Tilburg is aangewezen als het NK Cross. Voor Van Riel is het een weerzien en afscheid tegelijkertijd. De Warandeloop is de plek waar het voor het hardlooptalent begonnen is en hij veel trainde, maar het is ook zijn laatste wedstrijd bij de junioren.
Profielfoto van Gijs de Rooij
Geschreven door
Gijs de Rooij

Tilburger Rick van Riel wil zijn laatste wedstrijd als junior extra glans geven door zich in de selectie voor het EK Cross te lopen. Tijdens het afgelopen EK Atletiek voor junioren in Estland werd hij tweede op de 1500 meter. Hij vindt het mooi dat hij zich in zijn ‘eigen’ Oude Warande kan kwalificeren.

“Ik precies weet hoe ik mij op elk punt moet voelen om een goede wedstrijd te lopen.”

Het NK Cross is veel langer dan wat Rick normaal loopt, maar hij heeft er vertrouwen in. “Ik ben gespecialiseerd in de 800 en 1500 meter. Dan is zes kilometer wel aan de lange kant. Maar ik maak zeker een goede kans om in de EK-selectie te komen. Daarnaast ken ik de Warande natuurlijk erg goed. Ik heb er zo vaak getraind dat ik precies weet hoe ik mij op elk punt moet voelen om een goede wedstrijd te lopen.”

Volgens de Tilburger zit het met de vorm wel goed. Hij heeft het dit jaar een stuk volwassener aangepakt. “Tijdens mijn vakantie heb ik gewoon doorgetraind. Ik heb veel gefietst waardoor ik fit ben gebleven. Daardoor hoefde ik niet vanaf nul te beginnen, wat de afgelopen jaren wel het geval was. Ook heb ik richting de winter vaak last van pijntjes. Die blijven nu nog weg.”

“Tijdens de wedstrijd heb ik niet eens door wat er langs het parcours gebeurt.”

De Warandeloop op zondag zou een groot feest moeten worden met vrienden en familie voor Rick, maar het coronavirus gooit roet in het eten. Er mag geen publiek langs het parcours staan. Al maakt dat voor de Tilburger zijn prestaties en ambities weinig uit. “Tijdens de wedstrijd heb ik niet eens door wat er langs het parcours gebeurt.”

Een ‘stille’ Warandeloop mag dan zijn prestatie niet beïnvloeden, toch baalt Rick ervan dat er geen publiek is. “Vooral de beleving eromheen ga ik missen. Het is toch een wedstrijd in mijn thuisstad.” Rick woont sinds januari op Centrum voor Topsport en Onderwijs Papendal. Maar de band met Tilburg en de Warandeloop blijft sterk. “Het is voor mij daar wel begonnen.”

“Mijn focus ligt vooral op het behalen van EK-selectie.”

Zondag kan Rick zijn laatste wedstrijd als junior zijn, tenzij hij via het NK in Tilburg naar het EK Cross in Dublin kan. “Mijn focus ligt vooral op het behalen van EK-selectie. Het zou mooi zijn als ik mijn carrière bij de junioren met nóg een wedstrijd kan verlengen.” Daarna gaat hij zijn broer Robin weer tegenkomen die al even bij de senioren op topniveau loopt.

Twee jaar geleden liepen de broers samen de finale op het EK. “Dat zijn wel echt de momenten waar ik van kan genieten. Het is leuk om dingen te delen en dezelfde passie te hebben.” Maar Rick deelt geen cadeautjes uit. “Als we ooit in de finale van de Olympische Spelen tegen elkaar lopen, ga ik gewoon voor de winst.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.