Video

'De kerk loopt leeg in Brabant, in mijn thuisland lopen ze juist vol'

26 november 2021 om 22:11 • Aangepast 2 december 2021 om 11:12
nl
De Katholieke kerken in Brabant lopen leeg. Het aantal leden daalt, de diensten worden steeds minder bezocht. De Bredase priester Rian Supardi ziet het met lede ogen aan. "In mijn land Indonesië zie je juist dat de kerken stampvol zijn. Diensten zijn daar één groot feest. Mensen hechten aan hun geloof. Maar hier in Brabant wordt het steeds minder." Supardi vertelt het in de serie De Brabander, waarvan zaterdag de tweede aflevering te zien is.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

In die serie onderzoekt Patrick Stoof samen met zijn regisseur Tim van Gils de Brabantse cultuur en mentaliteit, waarbij hij zaterdag op zoek gaat naar de geloofsbeleving van Brabanders. "Heel mijn familie in Indonesië is toegewijd katholiek. Toen ik klein was, brachten mijn ouders mij naar de kerk. Alle mensen in mijn dorp zijn ook katholiek en dat heeft een sterke invloed op mij gehad om priester te willen worden", aldus Supardi, die het moeilijk te verklaren vindt waarom het in zijn kerk in Breda zo anders is.

De Bredase priester Rian Supardi. Foto: Omroep Brabant
De Bredase priester Rian Supardi. Foto: Omroep Brabant

Is het verlies aan geloof in onze provincie een trend? Die vraag staat centraal in de tweede aflevering van De Brabander. Brabanders staan erom bekend gelovig te zijn.

Parallel aan de tv-serie zoekt Omroep Brabant naar de identiteit van deze provincie. Op omroepbrabant.nl/zachtegenen kun je zelf testen hoe Brabants jij bent, ofwel: over hoeveel ‘zachte genen’ je beschikt. We zijn nieuwsgierig naar de uitkomsten, want of je nu van oorsprong Brabander, Tukker of een expat uit India bent, de test kan zomaar aantonen dat jij ook over zachte genen beschikt. In de test wordt gekeken naar de thema’s: bourgondisch, goedgelovig, familiemens en Brabantse inborst.

Kijk elke zaterdag om 18.10 uur naar De Brabander bij Omroep Brabant. De tv-serie wordt elk uur herhaald.

In de eerste uitzending van De Brabander ontdekten Patrick Stoof en Tim van Gils hoe bourgondisch Brabanders echt zijn. Kijk hier de eerste uitzending terug

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.