Liveblog

Coronanieuws: coronavariant Omicron vermoedelijk ook in Nederland

27 november 2021 om 06:00 • Aangepast 28 november 2021 om 10:49
nl
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Omicron-variant vermoedelijk ook in Nederland
  • Verkoop zelftesten stijgt bij supermarkten
  • 3483 nieuwe besmettingen in Brabant, 22.089 in heel Nederland.
  • Den Bosch bereidt zich voor op eventuele onrust.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten

21.04

Zwitserland scherpt regels voor reizigers uit Nederland aan

Reizigers die vanuit Nederland naar Zwitserland gaan, moeten een negatieve coronatest kunnen overleggen en moeten ongeacht de uitslag tien dagen in quarantaine na aankomst. De Zwitserse regering maakte de regels bekend vanwege de waarschijnlijke vondst van de Omicron-variant van het coronavirus. Buurland Liechtenstein kondigde zaterdagavond dezelfde regels aan voor reizigers vanuit Nederland.

20.01

Coronavariant Omicron vermoedelijk ook in Nederland

Bij een aantal van de 61 uit Zuid-Afrika teruggekeerde reizigers die positief op corona hebben getest, is vermoedelijk de variant Omicron aangetroffen. Dat meldt het RIVM. De resultaten van alle verdachte testmonsters worden zondag bekendgemaakt.

18.25

Omicron-besmetting lijkt in Europa kwestie van tijd

De Omicron-variant van het coronavirus is na België, Engeland ook in Italië en Duitsland vastgesteld. Uit tests is gebleken dat twee mensen de in Zuid-Afrika ontdekte variant onder de leden hebben, meldt het ministerie van Volksgezondheid in de zuidelijke deelstaat Beieren. De twee waren op 24 november met een vlucht uit Zuid-Afrika aangekomen, aldus minister Klaus Holetschek. In Italië is de Omicron-variant vastgesteld bij iemand die recent is teruggekeerd uit Mozambique. Nog later meldde ook Tsjechië een omicron-besmetting. Hat gaat om een vrouw die uit Namibië is teruggekeerd met een tussenstop in Zuid-Afrika en Dubai.

17.13

Honderd passagiers KLM-vlucht achtergebleven in Johannesburg

Ruim honderd passagiers die vrijdagavond met een KLM-vlucht vanuit het Zuid-Afrikaanse Johannesburg naar Schiphol wilden vliegen, moesten daar achterblijven. Bij controle door KLM van de negatieve PCR-testverklaring van alle passagiers, bleek dat ruim honderd reizigers niet voldeden aan de eisen, aldus de vliegmaatschappij. Hoeveel mensen uiteindelijk in het toestel zaten, heeft KLM niet gezegd.

16.15

Vaccinatielocatie Breda eerder dicht

De vaccinatielocatie van de GGD op het Kasteelplein in Breda sluit zondag en maandag twee uur eerder. Dat komt door de nieuwe coronamaatregelen. De werknemers van de GGD maken namelijk gebruik van de faciliteiten van horecazaken die op het plein zitten. De horeca moet vanaf zondag om vijf uur 's avonds sluiten.

15.25

Twee Omicron-besmettingen vastgesteld in Engeland

De Omicron-variant van het coronavirus is na België ook in Engeland vastgesteld. De twee Britse gevallen zijn aan elkaar gelinkt en er is een verband met een reis naar zuidelijk Afrika, meldt minister van Volksgezondheid Sajid Javid.

De twee zijn in zelfisolatie gegaan met hun huishoudens. Ondertussen wordt onderzocht met wie ze contact hebben gehad. Uit voorzorg wordt extra getest in de steden waar ze verblijven, Nottingham en Chelmsford. Bij een positieve test wordt gekeken of het de Omicron-variant betreft.

De Omicron-variant werd ontdekt in Zuid-Afrika en is in onder meer België en Israël aangetroffen. Hoogstwaarschijnlijk is dat ook het geval in Duitsland, en in Tsjechië wordt ook een verdacht geval onderzocht.

15.20

3483 besmettingen in Brabant

Er zijn tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 3483 coronabesmettingen geregistreerd in Brabant. Gisteren waren er 3257 besmettingen (na correctie) in onze provincie.

In heel Nederland zijn er 22.089 positieve coronatests bijgekomen, meldt het RIVM. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorige week zaterdag, toen het instituut 21.778 nieuwe positieve testuitslagen meldde.

Afgelopen week kwamen er per dag gemiddeld 22.294 nieuwe coronagevallen binnen bij het RIVM. Dat weekgemiddelde blijft al een aantal dagen redelijk gelijk.

Wachten op privacy instellingen...
14.50

'Kiemsurveillance' moet uitwijzen of Omicron-variant al hier is

Om te bepalen of nieuwe varianten van het coronavirus zoals de de Omicron-variant in Nederland zijn, voert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een zogenaamde kiemsurveillance uit. Daarvoor worden in laboratoria elke week duizend willekeurige monsters geanalyseerd van positieve PCR-testen uit het hele land. Individuele gevallen, zoals de 61 positief getest reizigers uit Zuid-Afrika, worden niet afzonderlijk geanalyseerd.

Bij de monsters wordt gekeken naar de bouwstenen waaruit het virus is opgebouwd, aldus het RIVM. Dat heet een sequentieanalyse. Die bouwstenen worden vergeleken met andere monsters, zowel uit binnen- als buitenland. Zo kan worden vastgesteld of een bepaalde variant in Nederland aanwezig is of niet.

14.45

Den Bosch bereidt zich voor op eventuele onrust

Burgemeester Jack Mikkers laat in een statement weten dat Den Bosch zich voorbereidt op eventuele onrust in zijn stad. "Ons bereikt ons vanuit verschillende kanten een oproep via sociale media om 'Op te staan voor je vrijheid'. Op dit moment is er bij ons geen aanvraag voor een demonstratie binnengekomen. De oproep en het delen daarvan op sociale media is bij ons bekend en onderzoeken we. Ook bereiden we ons samen met de politie voor op ingrijpen als zich onrust voordoet."

14.10

Aantal nieuwe corona-opnames verpleegafdelingen onverminderd hoog

Een dag voor de nieuwe maatregelen van het kabinet in werking treden, is de instroom van coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen onverminderd hoog. De verpleegafdelingen hebben afgelopen etmaal 354 nieuwe patiënten met een corona-infectie zien binnenkomen, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er zaterdag 2624 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten dat een bed bezet houdt afgelopen etmaal toe met 27. In totaal behandelen ic-medewerkers op dit moment 555 ernstig zieke coronapatiënten. Er waren 51 nieuwe opnames, maar doordat er ook mensen overleden of de ic mochten verlaten, nam het aantal bezette bedden per saldo minder snel toe.

14.08

Kerstcircus Oss gaat niet door

Het kerstcircus in Oss gaat niet door vanwege de aanscherpte coronamaatregelen. "Voorstellingen in de avond mogen niet en met 1,5 meter afstand is het onmogelijk om met veel minder publiek de producties rendabel te krijgen. Met een fantastische ploeg mensen is een jaar lang keihard gewerkt aan prachtige circusshows en natuurlijk is de teleurstelling groot.", zegt producent René Duursma van NederlandseKerstcircussen.nl.

Het publiek wordt rond de jaarwisseling geïnformeerd over inruilmogelijkheden van de gekochte tickets. De circusproducent hoopt dan ook de nieuwe speeldata bekend te kunnen maken. "Ons doel is volgend jaar het publiek alsnog een ongekende circusbelevenis te geven, want dat verdient iedereen na deze moeilijke tijd."

13.41

Schiphol: geen extra maatregelen na besmettingen Zuid-Afrika

Schiphol neemt vooralsnog geen extra maatregelen op de luchthaven dan de al geldende regels zoals afstand houden en het verplichte mondkapje om reizigers tegen het coronavirus te beschermen. Dat op twee KLM-vluchten van Zuid-Afrika naar Nederland sprake was van een groot aantal coronabesmettingen noemde de luchthavenexploitant 'uitzonderlijk'. De kwestie is wel reden voor Schiphol om met KLM en ook de GGD eens goed na te gaan hoe een en ander kon gebeuren.

13.38

Verkoop zelftesten stijgt bij supermarkten

De verkoop van zelftesten voor het coronavirus stijgt flink bij supermarkten. Dat laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel weten. Bij de persconferentie van het demissionaire kabinet vrijdag riep premier Mark Rutte mensen op om zichzelf te testen voordat ze bij iemand op bezoek gaan. De bevoorrading gaat goed, laten de leden aan het CBL weten. "Supermarkten doen er alles aan om de voorraden op peil te houden", aldus een woordvoerster.

13.19

Motorrijlessen en theorie-examens gaan na vijf uur 's middags door

Vanwege de nieuwe coronaregels kunnen rijschoolhouders vanaf zondag vijf uur 's middags geen autorijlessen en praktijktrainingen voor beroepschauffeurs meer aanbieden, maar rijlessen voor de bromfiets en de motor gaan in de avonduren gewoon door. Dat meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

13.05

GGD bezig met 'vluchtcontactonderzoek' van besmette reizigers

De GGD Kennemerland is bezig met een vluchtcontactonderzoek van de zeshonderd reizigers die vrijdag met twee KLM-vluchten terugkeerden uit Zuid-Afrika, nu is gebleken dat 61 van hen positief getest zijn op het coronavirus. Tijdens een vluchtcontactonderzoek wordt onder meer duidelijk op welke stoelnummers besmette personen hebben gezeten, zodat andere reizigers daarover kunnen worden geïnformeerd.

13.00

Zuid-Afrika voelt zich gestraft voor opsporing Omicron-variant

De Zuid-Afrikaanse regering voelt zich gestraft door de talrijke reisverboden sinds de ontdekking van de Omicron-variant van het coronavirus. In Nederland en andere EU-landen, de VS en tal van andere landen zijn reizigers uit zuidelijk Afrika voorlopig niet welkom uit vrees dat de variant nog besmettelijker is dan de Delta-variant.

12.30

Drukte bij restaurants op 'laatste avond'

Bij veel restaurants wordt zaterdag nog gereserveerd om hier vandaag nog te gaan eten. Dat blijkt uit een telefonische rondgang van Omroep Brabant langs restaurants in Brabant. "Er wordt drie keer zo veel gereserveerd dan normaal, ook voor de lunch", merkt een medewerkster van Restaurant Ume Breda op. Zaterdag kan nog tot acht uur 's avonds worden gegeten. Vanaf zondag moeten restaurants om vijf uur 's middags dicht.

12.29

Schouwburg Cuijk weken dicht

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is de schouwburg in Cuijk van zondag 28 november tot en met zondag 19 december gesloten. Alle in deze periode geplande voorstellingen en activiteiten gaan niet door. Het is op dit moment nog niet bekend welke voorstellingen worden verplaatst en welke voorstellingen definitief worden geannuleerd. Wie kaarten heeft voor een of meerdere voorstellingen, krijgt daarover per e-mail een bericht.

12.09

Marathonschaatsen valt nu wel onder topsport en kan doorgaan

De marathonschaatsers in de topdivisie kunnen de komende weken gewoon hun wedstrijden blijven rijden. Alle amateursport ligt met ingang van zondag tussen vijf uur 's middags en vijf uur 's nachts stil, maar de hoogste divisie van het marathonschaatsen wordt nu onder topsport geschaard. Vorig jaar was dat niet het geval en moesten de marathonschaatsers tijdens de lockdown in de winter aan de kant blijven, terwijl topsportcompetities wel mochten doorgaan.

12.00

Paniek in trouwbranche neemt toe na aankondiging maatregelen

Na de aankondiging van nieuwe coronamaatregelen neemt de paniek onder bruidsparen toe, zo ziet Stichting Trouwbranche Nederland. Vooral bruiloften die volgend jaar gepland staan worden geannuleerd. "De meeste afmeldingen zijn van bruiloften in het eerste en tweede kwartaal van volgend jaar. Die bruidsparen zijn nu het meest in paniek", zegt Frederiek Klop. Zij is weddingplanner en voorzitter van Stichting Trouwbranche Nederland.

11.56

Ook zonder publiek gaat rentree Mathieu van der Poel in Rucphen door

De rentree van Mathieu van der Poel in het veldrijden tijdens de wereldbekerwedstrijd in Rucphen gaat door, ook al mag er geen publiek naar de wedstrijd komen. "We gaan door, maar helaas wel zonder publiek", zegt Kees Kools van het organisatiecomité. "We organiseren naast de wereldbekerwebstrijd ook wedstrijden voor nieuwelingen en junioren. De belangstelling was zo groot, dat we de inschrijving zelfs moesten sluiten. In het belang van de sport laten we het evenement daarom doorgaan."

11.49

KLM: 'Geen verklaring voor zoveel besmette reizigers'

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft geen verklaring voor het relatief grote aantal besmette reizigers op de twee vluchten die daar vrijdag aankwamen vanuit Zuid-Afrika. Na het opduiken van de Omicron-variant van het coronavirus in zuidelijk Afrika, stelde de Nederlandse regering een vliegverbod in. "Feit is dat je op andere plekken besmet kunt raken tussen het moment van testen en van boord gaan."

11.36

Ook in Duitsland vermoedelijk al Omicron-besmetting

De Omicron-variant van het coronavirus heeft 'zeer waarschijnlijk' ook Duitsland bereikt. Dat meldt een regionale minister in deelstaat Hessen, waar zich de drukke luchthaven van Frankfurt bevindt. Bewindsman Kai Klose liet volgens Duitse media weten dat bij het testen van een reiziger 'meerdere mutaties' zijn aangetroffen die worden geassocieerd met de nieuwe virusvariant. In België is al een besmetting met de Omicron-variant vastgesteld.

09.27

Pathé gaat meer vertoningen plannen buiten uren lockdown

In de uren buiten de avondlockdown gaat Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, vanaf zondag waar mogelijk meer vertoningen programmeren. Dat laat een woordvoerder zaterdag desgevraagd weten. "Wij zullen de programmering gaan optimaliseren waar mogelijk", meldt hij. De actuele informatie en starttijden zullen vanaf zondag op de website van de bioscoopketen te vinden zijn.

08.51

Nederlandse familiefilm Captain Nova gaat uit ondanks lockdown

De grote Nederlandse familiefilm Captain Nova gaat, ondanks de avondlockdown, donderdag gewoon draaien in de bioscopen. De film met in de hoofdrollen Anniek Pheifer, Kika van den Vijver en Sander van de Pavert moet een van de grote bioscoophits worden in de kerstmaand. Producent Keplerfilm en distributeur Gusto laten zaterdag weten 'dat we het juist nu, in deze lastige tijden, als onze taak zien om mensen afleiding te bieden'.

08.45

Ruim 5,7 miljoen kijkers voor coronapersconferentie

Naar de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen keken vrijdagavond ruim 5,7 miljoen mensen. De uitzending is daarmee iets beter bekeken dan die van 13 november, meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO). Toen trok de persconferentie zo'n 5,4 miljoen kijkers. De persconferentie, waarin demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge een avondlockdown aankondigden, werd live uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6.

Wachten op privacy instellingen...
08.08

Ook eerder aangekomen reizigers uit Afrika krijgen testoproep

Reizigers die sinds afgelopen maandag vanuit zuidelijk Afrika zijn aangekomen in Nederland, worden door de GGD opgeroepen zich zo snel mogelijk te laten testen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat positief geteste mensen in quarantaine moeten. Het gaat om reizigers die zijn aangekomen vanuit Botswana, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini (Swaziland) en Namibië.

Een coronatest (foto: Joris van Duin).
Een coronatest (foto: Joris van Duin).
05.12

61 van zeshonderd passagiers Zuid-Afrika besmet met coronavirus

Van de zeshonderd mensen in de twee KLM-vliegtuigen die vrijdag op Schiphol terugkeerden vanuit Zuid-Afrika zijn 61 mensen positief getest op het coronavirus. Het is nog niet bekend of zij besmet zijn met de nieuwe, nog besmettelijkere Omicron-variant. Dit wordt nog onderzocht. De GGD ging er eerder op de dag nog van uit dat 85 passagiers een positieve uitslag zouden krijgen. Deze schatting werd gemaakt toen er 110 uitslagen bekend waren, waarvan vijftien positief.

Wachten op privacy instellingen...
04.04

Anti-Covid-pil MSD minder effectief dan gedacht

De anti-Covid-pil van farmabedrijf MSD blijkt in een laatste evaluatie minder effectief dan gedacht. Uit de meest recente klinische studies blijkt dat de pil dertig procent bescherming biedt tegen sterfte of opname in het ziekenhuis, meldt het bedrijf vrijdag. Eerder leek dat in vijftig procent van de gevallen zo te zijn. MSD vroeg eerder deze week goedkeuring aan het Europees Geneesmiddelenbureau om de pil in Europa op de markt te mogen brengen.

02.43

'Bijstand leger onvermijdelijk bij code zwart hospitalen'

De politie en het OM signaleren dat er sprake is van 'uitputting van medewerkers en middelen' door fr aanhoudende onrust in het land over de coronamaatregelen. De politie verwacht dat de reguliere en uitstelbare politiezorg daardoor afgeschaald moet worden. Mocht code zwart in de ziekenhuizen van kracht worden, dan is bijstand van defensie 'onvermijdelijk'. Dit staat in een toelichting op de wet die de vrijdag aangekondigde maatregelen mogelijk moet maken.

03.30

Laatste dag voor verplichte vroegere sluiting horeca en winkels

Het is de laatste dag dat niet-essentiële winkels tot zes uur 's avonds mogen openblijven en horeca tot acht uur 's avonds. Zondag gaan om vijf uur 's ochtends de nieuwe coronamaatregelen in en moeten deze bedrijven om vijf uur 's middags de deuren sluiten. Horecabezoekers mogen zaterdag nog van hun tafel naar de wc lopen zonder mondkapje, wat zij vanaf zondag wel moeten. Dit geldt op alle plekken waar mensen een vaste zitplek hebben, zoals bioscopen en theaters.

02.40

OMT vraagt kabinet opnieuw langere kerstvakantie te overwegen

Het OMT heeft het kabinet opnieuw gevraagd te overwegen de kerstvakantie van scholen naar voren te verlengen om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat staat in het laatste OMT-advies aan het demissionaire kabinet. Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maakten vrijdag nieuwe maatregelen bekend om zo het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen. Een langere schoolvakantie hoort niet bij de aangekondigde maatregelen.

02.31

Meer sluitingen vanwege niet controleren op coronatoegangsbewijs

Vorige week meldde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat de naleving en controle op het coronatoegangsbewijs nog steeds niet was verbeterd. Een week later gaat het nog steeds niet goed. Dat blijkt uit de laatste handhavingscijfers. Er zijn vijftien lasten onder dwangsommen opgelegd en zeven keer is een bedrijf gesloten, meldde zorgminister Hugo de Jonge vrijdag aan de Kamer. Verder zijn er afgelopen week minimaal twintig bestuurlijke waarschuwingen gegeven.

01.08

Eerste levering vaccins voor kinderen eind volgende maand

Hoewel er nog geen officieel besluit is om kinderen van 5 tot en met 11 jaar te vaccineren, wordt eind volgende maand al wel de eerste levering verwacht van het coronavaccin van Pfizer dat bestemd is voor kinderen. Het gaat om 42.000 doses met aangepaste kinderdosering, schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. De Gezondheidsraad verwacht eind volgende week met een advies te komen over het vaccineren van kinderen die behoren tot een medische risicogroep.

00.08

Moderna ontwikkelt boostervaccin voor Omicron-variant

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna ontwikkelt een boostervaccin voor de Omicron-variant van het coronavirus dat vrijdag door de Wereldgezondheidsorganisatie als zorgelijk werd bestempeld. Eerder ontwikkelde Moderna al boosters voor de Beta- en Delta-varianten van het virus. Het bedrijf zegt binnen zestig tot negentig dagen een vaccin klaar te kunnen hebben voor klinische studies.

23.28

Joe Biden roept de wereld op om meer coronavaccins te delen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft opgeroepen om meer coronavaccins beschikbaar te stellen aan armere landen. In verwijzing naar de nieuwe coronavariant Omicron zei hij vrijdagavond dat 'het nieuws over deze nieuwe variant het duidelijker maakt dan ooit dat deze pandemie niet over is tot we wereldwijde vaccinaties hebben'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.