Coronanieuws: 'klachten Omikron vaak mild', 3213 nieuwe besmettingen - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: 'klachten Omikron vaak mild', 3213 nieuwe besmettingen

28 november 2021 om 06:30 • Aangepast 29 november 2021 om 10:13
nl
In dit liveblog houden we je zondag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 'Dertien omicronbesmettingen in Nederland.'
  • Er kwamen in Brabant sinds zaterdag 3113 nieuwe besmettingen bij.
  • Deskundige na positieve tests op Schiphol: 'Verplicht PCR-test voor reizigers.'
  • Coronateststraat Schiphol voor reizigers uit Zuid-Afrika

Liveblog

22.50

Dit liveblog is afgesloten

21.40

PCR-test bij aankomst niet verplicht voor reizigers uit zuidelijk Afrika

Reizigers die vanuit zuidelijk Afrika aankomen in Nederland hoeven bij aankomst niet verplicht een PCR-test af te laten nemen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei zondagmiddag nog dat iedereen na aankomst uit een land met zeer hoog risico wel een PCR-test moet laten afnemen. Tot dusver waren twee negatieve tests vooraf voldoende. De test achteraf "hebben we toegevoegd aan de verplichting die sowieso geldt", aldus De Jonge.

Maar die test op Schiphol blijkt vrijwillig, bevestigt het ministerie na berichtgeving door de Telegraaf. De GGD Kennemerland zegt tegen de krant dat de tests worden aangeboden maar niet verplicht zijn.

Ook gevaccineerden die nu vanuit Zuid-Afrika, Zimbabwe, Mozambique, Namibië, Botswana, Malawi, Lesotho of Eswatini (Swaziland) naar Nederland vliegen, moeten bij aankomt in quarantaine voor minstens vijf dagen. Test iemand na vijf dagen negatief, dan mag diegene weer uit isolatie. Zonder test duurt de quarantaine tien dagen.

Iedereen wordt tijdens de quarantaine gebeld voor controle en ook gemeenten gaan aan de deur controleren als het aan De Jonge ligt. Eerder werd alleen per steekproef gecontroleerd. Op het schenden van de quarantaineplicht staat een boete van 339 euro.

Er zijn meer landen die als zeerhoogrisicogebied worden bestempeld, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Venezuela, Armenië of Oekraïne. Maar omdat hier geen 'zorgwekkende virusvariant' rondgaat, zoals de Omikronvariant uit zuidelijk Afrika, hoeven gevaccineerde reizigers uit deze landen niet verplicht in quarantaine. Ongevaccineerden moeten dat wel. Vrijwel altijd is een dubbele negatieve testuitslag nodig voor reizen uit gebieden met een zeer hoog risico.

20.55

Beveiligers en politie bewaken isolatie-hotel

Beveiligers en politie bewaken het hotel in de regio Kennemerland waar positief geteste reizigers uit Zuid-Afrika in isolatie zitten. In het hotel zien particuliere beveiligers erop toe dat de gasten die in isolatie moeten blijven zich daar ook aan houden, zegt een woordvoerster van Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland en burgemeester van Haarlemmermeer.

Buiten zorgen politie en marechaussee dat niemand het hotel binnenkomt die er niets te zoeken heeft en regelen ze dat overige gasten ongestoord het hotel in en uit kunnen gaan. "De bewaking staat er niet voor niets", antwoordt de woordvoerster op de vraag of ze al in actie moesten komen om positief geteste reizigers op hun kamer te houden. De reizigers wordt in eerste instantie gevraagd zich aan de regels voor de isolatie te houden, pas als ze dat niet doen, wordt een verplichting opgelegd.

Burgemeester Schuurmans heeft de bewaking ingesteld in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) en de GGD, die moet aangeven dat er een gevaar bestaat voor de volksgezondheid.

19.10

GGD: Vrijwillige hotel-isolatie kan gedwongen isolatie worden

Reizigers die de afgelopen dagen terugkeerden uit Zuid-Afrika, positief zijn getest op corona en in een isolatie-hotel zijn ondergebracht, zitten daar verplicht. Het hotel in de regio Kennemerland wordt ook bewaakt. "De isolatie werkt op vrijwillige basis", aldus een woordvoerder van de GGD Kennemerland zondag. "Maar wanneer dat niet houdbaar blijft, kan besloten worden over te gaan op gedwongen isolatie."

Dat is volgens hem mogelijk op basis van de Wet politiegegevens (WPG). "Hierover moet de voorzitter van de veiligheidsregio dan een besluit nemen." Voor het verdere verloop van de isolatie maakt het volgens de woordvoerder niet uit of de passagiers de nieuwe, besmettelijkere Omikron-variant hebben opgelopen. Momenteel is niet bekend hoeveel reizigers dat zijn.

18.45

Twintig aanhoudingen bij verboden demonstratie Nijmegen

Bij een voorgenomen demonstratie van Nederland in Verzet in Nijmegen, die door burgemeester Hubert Bruls was verboden, zijn in totaal twintig mensen opgepakt. De politie meldt dat de aanhoudingen zijn verricht voor onder meer verboden wapenbezit en belediging. Bij de meeste verdachten is er een link met de verboden betoging.

Bruls verbood de demonstratie in de binnenstad van Nijmegen op advies van de politie en de koepelorganisatie GGD GHOR en in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) in de Nijmeegse driehoek. Dat advies was "vanwege ernstig risico op verstoring van de openbare orde en veiligheid en het niet kunnen handhaven van de coronamaatregelen".

Politie en marechaussee controleerden zondag de toegangswegen naar het centrum van de stad. Een aantal personen werd de toegang tot de stad geweigerd.

Aan het begin van de avond constateerde Bruls dat het relatief rustig was gebleven in Nijmegen. "Grote complimenten aan de politie, marechaussee en andere veiligheidsmedewerkers voor hun inzet. Ook wil ik de ondernemers en bewoners van het centrum en alle Nijmegenaren bedanken voor hun rust en begrip, hoewel deze dag de nodige belemmeringen kende voor een gezellige zondag."

18.30

Zuid-Afrikaanse experts: klachten Omikron voornamelijk mild

De klachten van mensen die besmet zijn met de Omikron-variant van het coronavirus zijn voornamelijk mild van aard. Tot die conclusie komen zowel Covid-adviseurs van de Zuid-Afrikaanse overheid als de arts in de stad Pretoria die als eerste aan de bel trok over de nieuwe variant.

"De besmettingen die zich tot nu toe hebben voorgedaan, waren allemaal milde gevallen, milde tot matige gevallen. En dat is een goed teken", zegt viroloog Barry Schoub bij de BBC. Hij is hoofdadviseur van het vaccinatieprogramma in Zuid-Afrika.

Ook stelt Schoub dat de Omikron-variant door zijn mutaties mogelijk minder "fit" is dan de Delta-variant. De viroloog hoopt dan ook dat die de Delta-variant niet gaat vervangen, omdat "we weten dat Delta heel goed reageert op de vaccins".

De Zuid-Afrikaanse arts Angelique Coetzee noemt in de Britse krant The Telegraph de symptomen van de Omikron-variant "anders en zo mild" in vergelijking met andere varianten. Zij was een van de eersten die in haar praktijk in Pretoria met de nieuwe variant te maken kreeg.

Coetzee zegt dat meerdere gezonde jonge mannen bij haar langskwamen die zich heel vermoeid voelden. Geen van hen had volgens haar smaak- of reukverlies en ongeveer de helft was gevaccineerd, aldus de arts. "Wat we klinisch zien in Zuid-Afrika - en onthoud: ik zit in het epicentrum, dat is waar ik werk - is extreem mild."

Zij zegt dat ze nog niemand met klachten van de Omikron-variant heeft laten opnemen in het ziekenhuis. "Ik sprak met collega's van mij: hetzelfde beeld", aldus Coetzee. Zij vindt de internationale reactie vooralsnog paniekerig, maar laat tevens weten dat over een aantal weken de situatie mogelijk anders is.

18.10

Coronapatiënten blijven binnenstromen op verpleegafdelingen

De verpleegafdelingen hebben afgelopen etmaal 230 nieuwe patiënten met een coronainfectie zien binnenkomen, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er zondag 2642 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, dat zijn er 18 meer dan zaterdag.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2091 coronapatiënten, dat zijn er 22 meer dan zaterdag (2069). Op de intensive cares in Nederland liggen nu 551 patiënten, 4 minder dan afgelopen etmaal. Er zijn zaterdag 2 patiënten naar Duitsland gebracht, daar liggen er nu 8 Nederlands ic-patiënten. Voor die internationale verplaatsingen wordt sinds deze week weer een speciale helikopter ingezet.

Om de druk op de ziekenhuiszorg zo veel mogelijk te spreiden, kunnen coronapatiënten verplaatst worden van de ene regio naar de andere. Het LCPS meldt dat er zaterdag 16 patiënten zijn overgebracht naar een ziekenhuis in een andere regio.

16.30

Aangifte tegen Willem Engel door 9700 mensen ondertekend

De aangifte tegen Willem Engel, de voorman van actiegroep Viruswaarheid, is in bijna een week tijd door 9700 mensen ondertekend, laat de initiatiefnemer Norbert Dikkeboom zondag weten. "Mensen zijn het zat en zijn blij dat ze nu écht iets kunnen doen", laat Dikkeboom weten.

Volgens de initiatiefnemers van de aangifte maakt Engel zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting en uitingen met een terroristisch oogmerk. Dikkeboom verzamelde de afgelopen maanden tal van uitspraken van Engel, die volgens hem ronduit strafbaar zijn. "Hij levert op geen enkele, maar dan ook geen enkele manier een bijdrage in het debat, maar veroorzaakt met zijn leugens destabilisatie en polarisatie in de samenleving", aldus Dikkeboom.

De uitspraken staan verzameld in de openbare aangifte, die mensen kunnen ondertekenen via aangiftewillemengel.nl. Dikkeboom verwacht dat de website nog de komende week in de lucht zal zijn. Daarna zal hij de aangifte overhandigen aan het Openbaar Ministerie. Er is gekozen voor een collectieve aangifte, zegt Dikkeboom, om politiebureaus niet te overspoelen met individuele aangiftes.

Engel is op de hoogte van de aangifte. Volgens de Viruswaarheid-voorman staan er in de aangifte geen strafbare feiten, hij noemt deze dan ook vals.

15.25

3213 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds zaterdag 3213 nieuwe besmettingen geregistreerd, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. In heel Nederland kwamen er 22.193 coronagevallen bij. Dat is vergelijkbaar met de vorige dagen, maar dat wil niet zeggen dat de piek van de coronagolf bereikt is. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 157.540 positieve tests. Gemiddeld komt dat neer op 22.506 nieuwe gevallen per dag, een nieuw record.

Het totaal over de afgelopen zeven dagen ligt 7 procent hoger dan het totaal over de week ervoor. Dat is het laagste 'groeigetal' sinds 6 oktober. Vorige week zondag lag het weektotaal ruim 56 procent hoger dan in de week daarvoor.

Wachten op privacy instellingen...
13.19

Dertien besmettingen met Omicron-variant in Nederland

Bij dertien van de vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol aangekomen reizigers die positief testten op het coronavirus, is tot nu toe de Omicron-variant van het virus aangetroffen. Dat meldt het RIVM zondagmiddag. Het onderzoek naar alle 61 positief geteste personen is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in nog meer testmonsters aangetroffen, benadrukt het RIVM. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geeft zondagmiddag een toelichting op het nieuws.

12.29

'Dertien omicronbesmettingen in Nederland', melden Noorse media

Belangrijk nieuws over de omikronvariant van het coronavirus in Nederland lijkt door het Noorse RIVM naar buiten gebracht. Noorse media schrijven dat van de 61 mensen van twee op Schiphol gelande KLM-vluchten er 13 de nieuwe variant hebben. Dat is opmerkelijk omdat het RIVM pas later op de zondagmiddag met een exact cijfer komt, meldt de NOS.

12.16

Coronateststraat Schiphol voor reizigers uit Zuid-Afrika

Mensen die uit Zuid-Afrika terugkomen via Schiphol kunnen zich op de luchthaven vanaf zondag direct na aankomst laten testen op het coronavirus. De GGD Kennemerland heeft hiervoor op de luchthaven een speciale teststraat ingericht. Tot het inrichten van de teststraat is besloten nadat in zuidelijk Afrika de zogenoemde Omicron-variant van het coronavirus is aangetroffen. Deze variant is inmiddels ook in andere delen van de wereld aangetroffen.

11.31

Toelichting minister Hugo de Jonge over nieuwe coronavariant

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geeft rond kwart over een zondagmiddag een korte toelichting over het gevaar van de omicronvariant uit zuidelijk Afrika. Hij zal een zeer nadrukkelijke oproep doen aan alle Nederlandse reizigers die maandag uit het land aankomen in Nederland om zich onmiddellijk te laten testen. Het is nog onduidelijk of de minister ook met extra maatregelen komt tegen deze coronavariant.

11.28

Deskundige na positieve tests op Schiphol: 'Verplicht PCR-test voor reizigers'

Veldepidemioloog Amrish Baidjoe pleit voor het invoeren van PCR-tests op plaatsen waar veel internationale bewegingen zijn, zoals luchthavens. "Testen voor toegang met antigeentesten is prima, want het is een laagdrempelige manier", zegt hij tegenover de NOS. Maar op sommige plekken zal je testen moeten gebruiken die er minder besmette mensen doorheen laten glippen."

Een coronatest (foto: Joris van Duin).
Een coronatest (foto: Joris van Duin).
11.27

Marechaussee controleert bij wegen Nijmegen, demonstratie verboden

De marechaussee controleert voertuigen op wegen in de buurt van Nijmegen, waar voor zondagmiddag een demonstratie tegen de coronamaatregelen is aangekondigd. Die demonstratie is verboden. De gemeente Nijmegen heeft de demonstratie van Nederland in Verzet verboden, vanwege 'ernstig risico op verstoring van de openbare orde en veiligheid en het niet kunnen handhaven van de coronamaatregelen'.

11.01

Illegaal feest in Den Haag, bezoekers krijgen allemaal bekeuring

Club El Matador aan de Hobbemastraat in Den Haag trok zich zaterdagavond niets aan van de coronaregels en sloot niet om acht uur 's avonds. Agenten kregen dit te horen en rukten snel uit. Zo'n 130 mensen die daar aanwezig waren, werden op de bon geslingerd, meldt Omroep West. Rond elf uur 's avonds was de club leeg.

09.11

Drie Nederlandse golfers blijven in Zuid-Afrika

Terwijl de Omicronvariant van het coronavirus rondwaart in het zuidelijke deel van Afrika, besluiten drie Nederlandse golfers om in Zuid-Afrika te blijven. "We weten niet wat ons te wachten staat als we teruggaan naar Nederland, dus blijven we maar", zegt een van hen, Darius van Driel, tegen persbureau ANP. De drie doen mee aan de golftoernooien het Joburg Open en het South African Open ondanks dat veel deelnemers besloten wel naar huis terug te keren.

07.30

Ook Australië meldt Omicron-besmettingen

Twee reizigers in Australië zijn positief getest op het coronavirus en blijken besmet met de Omicron-variant. Beide passagiers kwamen zaterdag aan in Sydney vanuit zuidelijk Afrika via Qatar en ondergingen direct een test. De twee zijn in quarantaine gezet in een speciale accommodatie, melden de gezondheidsautoriteiten in de deelstaat New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is.

03.30

Aantal besmettingen met Omicron-variant bekendgemaakt

Het RIVM maakt zondag naar verwachting bekend of en hoeveel besmettingen er met de Omicron-variant zijn onder de ruim zeshonderd passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika terugkeerden op Schiphol. Het RIVM vermoedt dat een aantal van die reizigers besmet is geraakt met de Omicron-variant van het coronavirus, maar heeft daarover nog geen definitief uitsluitsel gegeven.

03.30

Horeca en winkels sluiten vervroegd deuren om vijf uur 's middags

De nieuwe coronamaatregelen zijn om vijf uur zaterdagnacht ingegaan, wat betekent dat horeca en niet-essentiële winkels vanaf nu om vijf uur 's middags moeten sluiten. Demissionair premier Mark Rutte kondigde deze regels vrijdagavond aan. Ook bijvoorbeeld bioscopen en theaters moeten nu om vijf uur 's middags dicht.

00.26

Lof voor Zuid-Afrika vanwege transparantie over Omicron-variant

De Amerikaanse regering roemt Zuid-Afrika voor de wijze waarop het land is omgesprongen met de Omicron-variant van het coronavirus. In een telefoongesprek met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Naledi Pandor prees minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken wetenschappers in Zuid-Afrika voor de snelle identificatie van de nieuwe coronavariant en de transparantie van de regering bij het doorgeven van deze informatie. "Een voorbeeld voor de wereld", meent Blinken.

23.33

Israël sluit grenzen voor buitenlanders om Omicron-variant

Israël sluit de komende twee weken de grenzen voor buitenlanders uit angst voor de Omicron-variant van het coronavirus. Ook zet het land opnieuw technologie van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet in om via telefoongegevens mogelijke coronabesmettingen op te sporen. Israël is het eerste land dat zijn grenzen volledig sluit voor de buitenwereld vanwege de nieuwe variant. De maatregel gaat in de nacht van zondag op maandag in.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.