Video

Maud laat eigen strijd zien in indringende documentaire Kanker Leeft

30 november 2021 om 16:16 • Aangepast 1 december 2021 om 08:54
nl
Tv-maakster Maud Hawinkels (45) is recht voor z’n raap en gevat, heeft een goed gevoel voor humor en staat positief in het leven. Eigenschappen die goed van pas kwamen, toen het leven haar tweeëneenhalf jaar geleden een flinke dreun verkocht in de vorm van borstkanker. Op 2 december is bij Omroep Brabant de eerste uitzending te zien van haar meest bijzondere televisieproductie ooit. Want in ‘Kanker Leeft’ is de hoofdrol deze keer voor haarzelf.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Om te beginnen: het gaat goed met Maud. Maar toen ze in april 2019 de diagnose borstkanker kreeg, stond haar wereld wel op z’n kop. “Ik heb er inderdaad een flinke optater van gehad. Maar het is ongelofelijk hoe snel je in de overlevingsmodus gaat: kop in ’t zand en gaan met die banaan. Dat overlevingsmechanisme heb ik niet alleen, dat is kenmerkend voor heel veel kankerpatiënten.”

Ze wist al vrij snel dat ze het proces van ziek zijn, chemo, bestralen en ‘de hormonen die met je gaan fucken’ wilde documenteren. Ze ging vloggen en in gesprek met lotgenoten én kinderen en ouders van kankerpatiënten. Waarom?

Maud: “Vanaf het moment van de diagnose, ben je de controle over je leven kwijt. Je hebt geen regie meer en je lot ligt in handen van anderen, vooral van artsen die weten en beslissen wat goed voor je is. Het vastleggen van mijn verhaal, en dat van anderen, was een manier om in ieder geval nog érgens grip op te hebben. Het werkte: ik heb in die periode meer wakker gelegen van het maken van het tv-programma dan van mijn ziekte.”

Ook hoopt ze dat haar serie vrouwen met borstkanker moed geeft. “Toen ik aan mijn chemo moest beginnen, ben ik gaan googelen. Ik was er doodsbang voor en wilde weten wat me te wachten stond. Maar ik kwam vooral veel horrorverhalen tegen. Echt horror! Bij mij vielen de neveneffecten gelukkig mee. En dat wil ik graag laten zien: dat het niet alleen maar horror is en niet altijd zo heftig hoeft te zijn. Ik hoop dat dat een geruststelling is voor anderen”, vertelt Maud.

“Als je zelf aan de beurt bent, moet je ook het achterste van jóuw tong laten zien.”

‘Kanker Leeft’ is een heel intiem, privé, open en eerlijk verhaal geworden. We zien Maud vrolijk en optimistisch, onzeker en vertwijfeld, thuis met haar vriend Melvin en hun dochter Roos van acht, met haar vader en in het ziekenhuis aan het infuus. Er blijft weinig geheim. “Ik maak al best lang televisie en vraag veel van de mensen die ik film. Ik wil dat ze het achterste van hun tong laten zien. Als je dan zelf aan de beurt bent, moet je natuurlijk ook het achterste van jóuw tong laten zien.”

Het hele proces, ziek zijn én het filmen, heeft haar sterk en tegelijkertijd emotioneler gemaakt. Maud legt uit hoe dat naast elkaar bestaat. “Je bent sterk in het aangaan van de situatie, zo van: het is zoals het is. Het emotionele zit ‘m vooral in wat het met de mensen om je heen doet. Zo voelde ik me bijna schuldig tegenover mijn moeder, dat ik haar dit aandeed. Maar bijvoorbeeld ook het terugzien van de beelden van mijn vader, zittend op de rand van mijn bed. Die kwamen binnen kan ik je zeggen.”

“Het heeft mijn kijk op het leven veranderd”

Ze kan niet genoeg benadrukken dat ‘Kanker Leeft’ háár verhaal is. “Ik realiseer me donders goed dat er ook andere verhalen zijn. En dat je weinig aan humor en veerkracht hebt als je hoort dat het binnen drie maanden einde oefening is. Ik heb echt geluk gehad met een goed te behandelen vorm van borstkanker."

Je hoort het anderen in de serie ook zeggen: ik heb geluk gehad. Dat klinkt best vreemd uit de mond van iemand die kanker heeft gehad. "Ja maar zo ervaar je het gewoon, dat het veel erger had kunnen zijn. En het heeft me ook veel moois gebracht, mijn kijk op het leven veranderd. Ik realiseer me meer dan ooit wat er echt toe doet en belangrijk is.”

' Kanker Leeft' is vanaf 2 december iedere donderdagavond vanaf 18.15 uur (daarna ieder uur herhaald) te zien bij Omroep Brabant. Bekijk hier alvast een voorproefje van 'Kanker Leeft'

Maud was eerder ook te gast bij KRAAK!

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.