Politie vermoedt dat drugscriminelen goederentrein China-Tilburg misbruiken

30 november 2021 om 08:06 • Aangepast 1 december 2021 om 07:55
nl
De goederentreinverbinding tussen China en Tilburg wordt mogelijk misbruikt door drugscriminelen. De politie maakt zich hierover zorgen, zo meldt het Algemeen Dagblad.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De zogeheten Chengdu Express werd in 2016 in gebruik genomen en rijdt dagelijks. Onderzoek heeft de politie aanwijzingen gegeven dat deze verbinding gebruikt wordt voor het vervoer van grondstoffen die nodig zijn voor het maken van synthetische drugs.

'Nieuwe Zijderoute' enthousiast van start
Op jaarbasis arriveren ongeveer 35.000 containers in het op industrieterrein Loven gelegen Railport Brabant. In die containers zitten auto- en vliegtuigonderdelen, computers, huishoudelijke producten en kleding. Op de terugweg naar China bestaat de lading uit personenauto's, wijn, vlees en babymelkpoeder.

Zowel de gemeente Tilburg als de provincie Noord-Brabant sprak bij de start in superlatieven over het economisch belang van deze bijna 12.000 kilometer lange 'nieuwe Zijderoute'.

Chinese containers met drugs naar Tilburg? (foto: archief).
Chinese containers met drugs naar Tilburg? (foto: archief).

Het economische succesverhaal heeft ook een keerzijde, vermoedt de politie. Er zijn signalen dat er in China geregeld een vrachtje drugschemicaliën wordt verstopt in één van de containers van de Chengdu Express. Wat die signalen zijn, is niet bekend.

Grondstoffen voor het maken van synthetische drugs (precursoren) als xtc en amfetamine komen voornamelijk uit China, zo is al veel langer bekend. Het gegeven dat Tilburg - of eigenlijk heel Brabant - een belangrijke rol speelt bij de productie van synthetische drugs, maakt het tot een logische gedachte dat de Chengdu Express weleens in trek kan zijn bij drugscriminelen. Er is echter nog maar één keer een partij drugschemicaliën onderschept.

Controle inhoud bij Poolse grens
De inhoud van de goederentreinen wordt gecontroleerd aan de grens van Polen en Wit-Rusland. Daar rijdt de Chengdu Express de Europese Unie binnen. Vanwege het vrij verkeer van goederen in Europa, is die eerste controle ook meteen de laatste. Als de treinen in Tilburg arriveren, wordt er alleen nog gecontroleerd als er 'aanwijzingen zijn voor onregelmatigheden', bevestigt een woordvoerder van de Douane, zo staat in de kranten.

In samenwerking met de politie zijn er de laatste jaren ook enkele onaangekondigde controles geweest bij Railport Brabant, maar die leverden niets op. Alleen in de laatste maanden van 2016, vlak na de opening, is er een partij wijnsteenzuur gevonden, een grondstof voor het maken van crystal meth.

De politie zou graag meer extra controles willen. Zowel de gemeente Tilburg als Railport Brabant lijkt niet onder de indruk van de zorg die bij de polite leeft.

LEES OOK: Goederenverbinding tussen China en Tilburg loopt als een trein

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.