Bisschop over nachtmis zonder publiek: 'Wij willen solidariteit tonen'

1 december 2021 om 14:35 • Aangepast 2 december 2021 om 12:26
nl
“Het is ons heel zwaar gevallen, maar we doen het voor de volksgezondheid.” Dat zegt bisschop Gerard de Korte van Den Bosch. Hij reageert op het besluit van de bisdommen om de kerstnachtviering niet door te laten gaan.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

“We nemen een heel zware beslissing die veel mensen zal teleurstellen”, legt de Bossche bisschop uit. Volgens De Korte is de knoop nu al doorgehakt, omdat er veel vragen over kwamen vanuit de parochies. “Want een kerstviering kost veel voorbereiding. Daarom hebben we die helderheid gegeven.”

In theorie zouden de kerken open kunnen blijven. Ze zijn namelijk uitgezonderd van de landelijke coronamaatregelen waarbij veel gelegenheden om vijf uur moeten sluiten.

"Wij willen solidariteit tonen."

“Natuurlijk kunnen we open blijven. Maar de regering geeft ons wel adviezen. Bovendien heeft de minister-president een beroep gedaan op de solidariteit van de kerken, en die solidariteit willen wij tonen.”

“Er is een lockdown van vijf tot vijf”, gaat de bisschop verder. “Het is een kwestie van je aanpassen aan de omstandigheden. Het leven valt stil na vijf uur”, verklaart De Korte. “We willen als kerk een bijdrage leveren aan het bestrijden van het coronavirus.”

De Korte wijst erop dat dagmissen wel gewoon door gaan. Ook zijn er livestreams van nachtmissen, die mensen thuis kunnen bekijken. Zo wordt de nachtmis vanuit de Sint-Jan uitgezonden op televisie bij de KRO-NCRV.

LEES OOK: Rooms-Katholieke kerk schrapt vieringen na vijf uur

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.