Liveblog

Coronanieuws: KNVB legt hoogste klassen amateurs na weekend stil

2 december 2021 om 15:40 • Aangepast 3 december 2021 om 11:45
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Ruim 3200 coronabesmettingen in Brabant
  • Er liggen meer dan zeshonderd coronapatiënten op de intensive care.
  • Militairen helpen GGD bij afnemen coronatests.
  • Donderdagochtend lagen 436 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Het voorbije etmaal werden 56 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, 17 coronapatiënten overleden.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

22.16

KNVB legt competities in hoogste klassen amateurs na weekend stil

De KNVB legt de competities in de hoogste klassen bij de amateurs na komend weekeinde stil. De voetbalbond neemt dat besluit nadat duidelijk is geworden dat het voorlopig definitief niet is toegestaan om na 17.00 uur te sporten.

Het stilleggen betreft alle teams (zowel senioren als jeugd vanaf 13 jaar) die uitkomen in de zogenoemde A-categorie (prestatief). Voor de wat meer recreatieve teams (B-categorie) gaat de competitie tot de winterstop wel gewoon door. Ook de jongste voetballers (tot en met 12 jaar) kunnen competitief blijven voetballen.

Komend weekeinde is in de A-categorie geen regulier competitieprogramma voor de jeugd en senioren. Op vrijwillige basis worden wel inhaalwedstrijden gepland om zo het aantal gespeelde wedstrijden per team recht te trekken. Die geplande duels kunnen dus nog doorgaan.

21.31

Kamer tegen vaccinatieplicht, maar verwerpt desondanks motie

De Tweede Kamer heeft donderdag een motie verworpen waarin een mogelijke vaccinatieplicht werd uitgesloten. Toch is een meerderheid in de Kamer daar nog altijd tegen, blijkt uit een rondgang van het ANP. Verschillende partijen hebben tegen gestemd omdat van verplichte coronavaccinatie nu geen sprake is, laten zij weten. Andere, waaronder VVD en D66, laten de deur op een kier.

Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie diende woensdag tijdens het coronadebat de motie in. In de tekst wordt verwezen naar een uitspraak van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen die het "begrijpelijk en passend" noemde om binnen de Europese Unie te praten over "een gezamenlijke aanpak" ten aanzien van vaccinaties. Een groot aantal fracties steunde de motie, maar een meerderheid kreeg die niet.

20.03

GGD opent vaccinatielocatie in Beursgebouw in Eindhoven

De GGD Brabant-Zuidoost opent komende maandag een vaccinatielocatie in het Beursgebouw aan de Lardinoisstraat in Eindhoven. In het Beursgebouw kunnen tussen de 3000 en 4000 vaccinaties per dag gezet worden, meldt de GGD. "Dat is afhankelijk van de doelgroep. Vanaf maandag is er géén vrije inloop meer in Eindhoven. Inwoners kunnen daarvoor naar de Haverdijk in Helmond", aldus de GGD.

18.49

Apothekers willen helpen boosterprikken zetten

Apothekers willen meehelpen bij het zetten van boosterprikken. Volgens apothekersvereniging KNMP staat zon twee derde van de achterban welwillend tegenover het zetten van de extra vaccinaties tegen corona. Daar hebben de farmaceuten wel een arts voor nodig die wil functioneren als verantwoordelijke achterwacht.

Wettelijk gezien hebben apothekers niet de bevoegdheid zelf te vaccineren. Wel kunnen ze tijdens een pilotfase gebruikmaken van een arts die dan op de achtergrond verantwoordelijk is. Ook moeten apothekers het prikken zelf kunnen. "Maar zonder bagatelliserend te doen, dat is niet heel moeilijk", aldus voorzitter Aris Prins. Het demissionaire kabinet kreeg woensdag forse kritiek uit de Tweede Kamer over het trage verloop van de boostercampagne.

Coronaminister Hugo de Jonge zegde toe dat het tempo van het zetten van de extra prikken wordt opgevoerd. Het is de bedoeling dat onder meer militairen, medisch studenten, dierenartsen en oud-verpleegkundigen en oud-artsen daarbij gaan helpen.

15.38

3236 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn in Brabant 3236 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat is flink minder dan een dag eerder, toen werden 3883 mensen positief getest. Dinsdag werd nog het een na hoogste dagaantal ooit gemeld.

Nationaal ligt het aantal besmettingen juist hoger dan eerdere dagen. Dat komt door een eerdere storing in de computersystemen, waardoor er in de afgelopen dag meer positieve coronatests zijn geregistreerd dan er daadwerkelijk waren.

De nieuwe gevallen die woensdag niet konden worden meegerekend, zijn nu alsnog meegeteld. Daardoor komt de teller donderdag uit op 23.142 bevestigde besmettingen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet niet hoeveel positieve tests er woensdag en donderdag zouden zijn geweest zonder storing. De invloed van die storing op de Brabantse cijfers is dan ook nog niet helemaal duidelijk.

Wachten op privacy instellingen...
13.48

Meer dan zeshonderd coronapatiënten op intensive care

Er liggen nu in totaal 605 coronapatiënten op de intensive care. Dat is het hoogste aantal sinds 23 mei. Dat zijn er 18 meer dan woensdag blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen liggen er nu 2813 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 45 meer dan een dag eerder.

In de afgelopen 24 uur werden op de verpleegafdelingen 352 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden 58 mensen opgenomen. Het LCPS ziet vooralsnog geen signalen dat het aantal Covidpatiënten in de ziekenhuizen snel gaat dalen.

13.25

Militairen helpen GGD nu bij afnemen coronatests

Militairen zijn donderdag begonnen met het helpen van GGD's bij het afnemen van coronatests. Zes GGD-regio's maken nu gebruik van de extra hulp. Dat zullen er volgende week ongeveer twaalf zijn. Door heel Nederland zijn 24 regio's.

Het ministerie van Defensie meldde woensdag al dat 83 militairen zijn opgeleid voor het afnemen van tests. De rest van de groep van in totaal 391 militairen krijgt nog uiterlijk tot en met maandag zo'n training. Daarna worden zij ingezet op een GGD-locatie. De eerste tests doen ze nog onder begeleiding. Daarna gaan zij zelfstandig aan het werk.

13.15

Valse coronacheck-apps sluizen QR-codes van gebruikers door

Twee valse coronacheck-apps gaan ervandoor met de QR-codes van gebruikers. Dat meldt de NOS. Waar die QR-codes naartoe worden gesluisd is niet duidelijk. De apps zijn bedoeld om met andermans QR-code ergens naar binnen te kunnen, of juist als ondernemer een controle op QR-codes te veinzen zonder dat er daadwerkelijk wordt gecontroleerd.

12.35

Gezondheidsraad: 'Al in september advies boosters voor te bereiden'

De Gezondheidsraad adviseerde al in september om de boostercampagne tegen het coronavirus voor te bereiden. Dat zegt een woordvoerder in reactie op kritiek van coronaminister Hugo de Jonge. Hij verwees woensdag in de Tweede Kamer naar de raad op de vraag waarom het toedienen van boosterprikken zo traag gaat. De raad blijft erbij dat er in september nog geen medisch-wetenschappelijke aanleiding was om te beginnen met boosters.

11.56

Coronavirus leidt tot chaos in Vlaamse scholen

Vanwege een te hoog aantal coronabesmettingen en zieke kinderen en leerkrachten zijn 115 scholen van het Nederlandstalig onderwijs in Vlaanderen en Brussel gesloten, meldt het Vlaamse ministerie van Onderwijs. Vierduizend kinderen zitten daardoor thuis. Vorige week hadden al 69 scholen de poorten gesloten. Vooral op de basisscholen slaat het virus toe, 66 ervan zijn deze week dicht. Daarnaast 46 scholen in het voortgezet onderwijs en drie internaten.

11.08

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 436 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ donderdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen 56 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 49 coronapatiënten het afgelopen etmaal het ziekenhuis mochten verlaten. Vier werden overgeplaatst en zeventien coronapatiënten overleden de voorbije 24 uur in de Brabantse ziekenhuizen.

11.07

Negentig procent van besmette reizigers uit Zuid-Afrika gevaccineerd

Van de 61 besmette reizigers op de twee vluchten uit Johannesburg en Kaapstad die vorige week vrijdag aankwamen op Schiphol heeft ruim negentig procent aangegeven gevaccineerd te zijn, zegt een woordvoerder van GGD Kennemerland. Naar verwachting kan 'iets meer dan de helft' van de 44 reizigers die nog in isolatie zitten in een quarantainehotel in Badhoevedorp het hotel donderdag verlaten.

09.36

Thuiswonenden met Down vanaf vrijdag uitgenodigd voor boosterprik

Mensen met het downsyndroom die thuis wonen, krijgen vanaf vrijdag, verspreid over enkele weken, een uitnodiging voor de boostervaccinatie. Ze krijgen de uitnodiging via de huisarts, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend. Mensen met Down die in een zorginstelling wonen krijgen al sinds vorige week woensdag een boostervaccinatie aangeboden.

09.35

'Oppepprik' beschikbaar voor mensen die geboren zijn in 1941

Mensen die geboren zijn in 1941 kunnen vanaf tien uur donderdagochtend online een afspraak maken voor de zogenoemde 'oppepprik'. Dat liet demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten. Wie liever telefonisch een afspraak maakt, moet even wachten op de uitnodigingsbrief.

Wachten op privacy instellingen...
09.29

Sportkoepel NOC*NSF en KNVB wacht stemming over sporttijden af

Sportkoepel NOC*NSF en voetbalbond KNVB hebben de hoop op verruiming van de tijden om te kunnen sporten nog niet helemaal opgegeven. Tijdens het debat van woensdag in de Tweede Kamer over de nieuwste coronamaatregelen, zoals het stilleggen van de amateursport tussen vijf uur 's middags en vijf uur 's nachts, zijn meerdere moties ingediend waarin gepleit wordt voor een ruimere openstelling. Ze wachten de stemming 'met grote belangstelling af'.

09.22

Parochie Schijndel past aanvangstijdstippen missen aan

De Heilige Michaëlparochie in Schijndel heeft vanwege de 'avondlockdown' die momenteel geldt vanaf vijf uur 's middags besloten de weekendmissen in Schijndel, Sint-Michielsgestel, Den Dungen en Gemonde te verzetten naar vier uur 's middags. Dit omdat het parochiebestuur en het pastoraal team solidair willen zijn met de maatschappelijke instellingen. Alle vieringen in de ochtend gaan gewoon door op de gebruikelijke tijden.

08.59

Catharina Ziekenhuis schaalt beveiliging op

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft de beveiliging opgeschaald omdat het steeds vaker te maken krijgt met agressieve bezoekers. Terwijl de emoties nu af en toe al hoog oplopen zal dat wanneer code zwart wordt afgekondigd, en er op niet-medische basis gekozen moet worden welke patiënten wel en niet behandeld kunnen worden, helemaal het geval zijn. Dat meldt Studio040. Zover is het nu echter nog niet, benadrukt het ziekenhuis.

08.45

Patiënt betaalt dubbel eigen risico door uitstel zorg

Doordat steeds meer ziekenhuizen de planbare zorg vanwege de nieuwe coronagolf afschalen of zelfs staken, dreigen grote groepen patiënten twee keer hun eigen risico te moeten betalen. Dat gebeurde bij vorige coronagolven ook al, maar sindsdien is er niets veranderd. Dat zegt de Patiëntenfederatie Nederland tegen BNR.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
08.13

Meer dan helft van reizigers uit Zuid-Afrika uit quarantaine

Meer dan de helft van de reizigers uit Zuid-Afrika die geïsoleerd werden in een quarantainehotel in Badhoevedorp, mogen het hotel verlaten. Dat heeft de GGD Kennemerland donderdag bekendgemaakt. "Zij kunnen hun reis vervolgen", laat een woordvoerder weten. De reizigers testten woensdag negatief op het coronavirus. Personen die positief getest zijn, blijven nog enige tijd in isolatie. Hoeveel dit er zijn, maakte de GGD niet bekend.

05.32

Overheid gaf DSM order en compensatie na ruzie over mondkapjes

Het ministerie van VWS heeft dit jaar voor miljoenen extra aan mondkapjes ingekocht bij DSM, hoewel de voorraad toen al gigantisch groot was. Het chemieconcern kreeg ook nog een vergoeding van 7,1 miljoen euro. De order en compensatie kwamen tot stand na een conflict met DSM over de aankoop van een mondkapjesmachine, meldt de Volkskrant. Dat blijkt uit interne documenten die de Volkskrant heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

00.27

'Vragen over trage start boostercampagne zijn terecht'

De vragen die in de Tweede Kamer leven over de trage start van de boostercampagne in Nederland zijn terecht. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer over de zondag aangescherpte maatregelen. Het kabinet wil deze maand breder kijken naar manieren om de aanpak van de coronacrisis te verbeteren. Dat zal het ministerie van VWS samen oppakken met alle betrokken partijen.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het Kamerdebat. (foto: ANP 2021/Sem van der Wal).
Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het Kamerdebat. (foto: ANP 2021/Sem van der Wal).
23.22

Grootste deel 60-plussers kan nog dit jaar booster krijgen

Zoveel mogelijk 60-plussers die zes maanden of langer geleden hun laatste vaccinatie kregen, kunnen nog dit jaar een booster krijgen. Dat zegde demissionair zorgminister Hugo de Jonge toe aan de Tweede Kamer tijdens het coronadebat. In Nederland is de medische richtlijn om zes maanden te wachten tussen de laatste vaccinatie en het toedienen van een booster om de afweer tegen het virus een oppepper te geven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.