Maaike liep weken rond met schurft: 'Huilde iedere nacht van de jeuk'

3 december 2021 om 10:25 • Aangepast 3 december 2021 om 19:03
nl
Een heleboel muggenbultjes: dat is wat Maaike (21) uit Breda dacht te hebben toen ze jeukende rode plekjes kreeg in haar nek. Het bleek schurft te zijn. Ze kwam er pas weken later achter, toen haar hele lichaam onder zat. "Ik huilde iedere nacht van de jeuk."
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Schurft is een besmettelijke huidaandoening die heel veel jeuk veroorzaakt. Die jeuk ontstaat doordat kleine beestjes, schurftmijt, gangetjes graven in je huid en daar eitjes leggen.

“Ik kreeg heel veel jeuk in mijn nek. Eerst dacht ik dat het muggenbultjes waren, maar de plekken werden steeds groter. Ik heb toen een aantal dingen zelf geprobeerd zoals stoppen met parfum, omdat ik dacht dat het misschien een allergische reactie was.”

"Deze medicijnen werkten alleen niet."

De pogingen van Maaike om de jeuk te stoppen waren tevergeefs. Ze besloot om naar de huisarts te gaan. De huisarts had alleen niet het vermoeden dat het om schurft kon gaan en schreef Maaike dus andere medicijnen voor. “Ik kreeg wat pilletjes tegen de jeuk en een hormoonzalf.”

“Deze medicijnen werkten alleen niet. Ik ben teruggegaan, maar ondertussen zat mijn hele romp onder. Ik kreeg toen prednison voorgeschreven, maar dit had ook geen enkel effect.”

"De volgende ochtend zat mijn hele bed onder het bloed."

“De rode vlekjes waren ondertussen ook naar mijn nek en benen gekropen. Mijn hele lichaam zat onder. Overdag durfde ik mezelf gewoon niet te vertonen. Als ik dan toch naar buiten moest, dan deed ik dat met een coltrui en sjaal.”

“Ik huilde iedere nacht vanwege de jeuk. Het was zo erg dat ik niet kon slapen. Ik moest de hele avond krabben. De volgende ochtend zat mijn hele bed onder het bloed.”

Uiteindelijk bleek dat Maaike last had van schurft. “De huisarts had een dermatoloog gevraagd en die zei meteen dat het wel eens schurft kon zijn. Mijn hele lichaam zat toen al onder. Ik moest dubbele medicatie gebruiken.”

"Ik heb er ook littekens aan overgehouden."

Schurft komt vaak voor bij mensen die zich niet zo goed verzorgen. Het kan ook overgedragen worden door seks. In beide gevallen was dit niet het geval bij Maaike. “Hierdoor verwachtte ik het ook totaal niet. Ik heb het waarschijnlijk opgelopen in een vakantiehuisje.”

“Ik voel me ziek hard genaaid. Het heeft me zoveel jeuk, pijn en geld gekost. Ik heb nu nog steeds jeuk en ik heb er ook littekens aan overgehouden. Als de huisarts het gewoon meteen gezien had, was alles een stuk minder heftig geweest.”

Kennisinstituut Nivel signaleert dat er de laatste jaren een stijgende lijn is in het aantal gevallen van schurft in Nederland. In 2014 ging het nog om 100 gevallen per 100.000 inwoners. Dit aantal nam toe tot 210 gevallen in 2019 en 260 in 2020. Schurft is goed te behandelen met een speciale crème en met het medicijn ivermectine.

De naam Maaike is vanwege privacy gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!