Coronanieuws: 3800 Brabanders testen positief, stijging van ruim 500 - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: 3800 Brabanders testen positief, stijging van ruim 500

4 december 2021 om 08:00 • Aangepast 5 december 2021 om 10:50
nl
In dit liveblog houden we je zaterdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 3800 Brabanders testen positief
  • 22.723 positieve coronatests, boven weekgemiddelde
  • Patiëntenfederatie wil voorrang boosterprik kwetsbare 60-minners.
  • Afname van het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen
  • Duizenden aanmeldingen om te helpen bij boostervaccinaties
  • Druk in winkelstraat, maatregelen goed nageleefd.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

21.30

Prinses Beatrix test positief op coronavirus

Prinses Beatrix (83) is positief getest op het coronavirus. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag bekend. In verband met "milde verkoudheidsklachten" heeft ze zich laten testen. Momenteel zit de prinses in thuisisolatie. Iedereen die in nauw contact is geweest met de prinses is geïnformeerd.

Beatrix kwam maandagochtend na een vierdaags werkbezoek terug uit Curaçao. Daar vertelde ze dat ze tweemaal gevaccineerd is tegen het coronavirus en al een boosterprik heeft ontvangen. Ze vloog zondagavond laat, Nederlandse tijd, terug op een lijnvlucht van KLM.

Prinses Beatrix begon haar werkbezoek met het streng handhaven van de twee meter afstand, zoals dat op het eiland verplicht is, omdat ze zoveel mogelijk in haar 'bubbel' wilde blijven. Ook droeg ze aan het begin van het bezoek een mondkapje. Coronaregels als afstand houden en mondkapje dragen werden gedurende het bezoek niet altijd opgevolgd.

18.55

GGD Hollands Midden stopt per direct met boosterprikken zonder afspraak

De GGD Hollands Midden stopt per direct met het aanbieden van boosterprikken zonder afspraak aan 60-plussers vanwege de grote verkeersdrukte die zaterdag is ontstaan. Het besluit is genomen op advies van de veiligheidsregio.

Zaterdagochtend stonden er lange files op de wegen rondom de vaccinatielocaties in Hollands Midden. "Omdat dit tot gevaarlijke verkeerssituaties leidde, is nu besloten te stoppen met booster op vrije inloop. Het is dus niet meer mogelijk om zonder afspraak langs te komen", aldus de GGD.

18.45

G-team Spoordonkse boys viert kampioenschap

Het G-team van Spoordonkse Boys is een van de eerste teams in Brabant dat kampioen is geworden. Vorige week kon de kampioensvlag al worden gehesen, maar zaterdag werd het kampioenschap officieel gevierd. Burgemeester Judith Keijzers van de gemeente Oirschot (waar Spoordonk onder valt) kwam de medailles hoogst persoonlijk uitreiken aan het kampioensteam. Uiteraard werd het kampioenschap uitgebreid gevierd met een hapje en een drankje.

Foto: Spoordonkse Boys
Foto: Spoordonkse Boys
18.20

Ruim 2100 boosterprikken zonder afspraak bij GGD Hollands Midden

Ruim 2100 mensen hebben zaterdag zonder afspraak een boosterprik tegen corona ontvangen bij de GGD Hollands Midden. Het was de hele dag druk bij de drie priklocaties in Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn. Direct om 09.00 uur stond er al een rij van omgerekend zes uur, aldus de woordvoerster.

Het werd zo druk dat het verkeer verstopt raakte. De parkeerplekken stonden op alle locaties helemaal vol en dat was niet de bedoeling. De GGD riep mensen 's ochtends al op om niet meer te komen voor de vrije inloop. In Leiden kregen zaterdag 736 mensen zonder afspraak hun boosterprik, in Gouda 770 en in Alphen aan den Rijn 604, meldt de GGD. Donderdag kregen 2000 mensen een boosterprik zonder afspraak in de regio Hollands Midden. Vrijdag ging het om meer dan 1700 mensen.

18.00

Ruim 40.000 demonstranten in Wenen bij anti-lockdownprotest

Meer dan 40.000 mensen waren zaterdag in Wenen op de been tijdens een demonstratie tegen de lockdown in Oostenrijk en plannen om vaccinaties tegen het coronavirus verplicht te stellen. Vanwege een forse stijging van het aantal besmettingen maakte de regering vorige maand bekend het land opnieuw op slot te gooien en vanaf februari inenten te verplichten.

17.20

Gommers: nu geen code zwart, maar ic's nog wel overvol

Op de intensivecareafdelingen is op dit moment geen sprake van een 'code zwart', waarbij ziekenhuizen moeten besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet, maar het is er overvol. Dat zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Tien dagen geleden was de verwachting dat er 680 coronapatiënten op de ic zouden liggen, en dan zouden we volgens Gommers terechtkomen in een code zwart op de ic als er geen "keiharde maatregelen" zouden komen. Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares ligt de afgelopen dagen rond de 600.

15.30

3800 positieve tests in Brabant

Er is weer een stijging in het aantal positieve tests in Brabant. Zaterdag waren er 3800 meldingen. Een dag eerder waren er ruim 500 Brabanders minder die een positieve test hadden. Het record staat op 4155 positieve tests.

15.20

22.723 positieve coronatests, boven weekgemiddelde

Het RIVM heeft tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 22.723 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarmee de nieuwste dagcijfers boven het weekgemiddelde liggen. Gemiddeld werden er per dag 21.666 besmettingen geconstateerd in de laatste zeven dagen.

Het is de 18e keer in 19 dagen tijd dat er meer dan 20.000 bevestigde besmettingen zijn. De enige dag waarop het aantal onder die grens bleef, kwam dat door een storing. Op vrijdag werden er(bijgesteld) 21.581 positieve tests geregistreerd.

14.50

Duizenden meldingen voor hulp bij boostervaccinaties

Bij de GGD zijn 6500 aanmeldingen binnengekomen om te helpen bij de boostercampagne tegen het coronavirus, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland zaterdag weten.

Bij de website GGDreservisten.nl kunnen mensen, organisaties en de bedrijven die willen helpen met prikken zich sinds vrijdag melden. In de eerste uren dat de site online was stroomden er al 1500 aanmeldingen binnen. De GGD noemt het "echt hartverwarmend dat individuele burgers en organisaties zich in zulke groten getale aanmelden."

14.15

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder af

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2670 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 58 patiënten minder dan een etmaal geleden. Ook van donderdag op vrijdag nam het aantal mensen met Covid-19 dat een ziekenhuisbed bezet houdt al af.

Op de intensive care's daalde het aantal coronapatiënten zaterdag weer tot onder de 600, na daar twee dagen boven te hebben gezeten. Op dit moment zorgen medewerkers van de ic's voor 597 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn zes patiënten minder dan vrijdag. Er werden 29 nieuwe patiënten op de ic's opgenomen. Het is voor het eerst in bijna drie weken dat er op één dag minder dan 30 nieuwe opnames van Covidpatiënten op de ic's waren.

De verpleegafdelingen behandelen momenteel 2073 coronapatiënten, een daling van 52 mensen ten opzichte van een etmaal geleden. Een dag eerder nam het aantal mensen met Covid-19 in de klinieken al af met 83 patiënten. Van vrijdag op zaterdag werden 281 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen opgenomen, maar doordat er nog meer mensen de klinieken verlieten, bijvoorbeeld omdat ze werden overgeplaatst naar een andere afdeling of overleden, nam het totaal aantal opgenomen Covidpatiënten er toch af.

13.50

Duizenden demonstranten bij mars tegen coronaregels in Utrecht

Bij een protestmars tegen de coronamaatregelen zijn in Utrecht zaterdag zo'n 3000 mensen aanwezig, laat de gemeente weten. De demonstratie verloopt vooralsnog rustig, aldus een woordvoerder.

De demonstranten verzamelden in het park Transwijk en zijn rond 13.00 uur begonnen aan een mars door de stad. De gemeente roept mensen op om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Het maximale aantal mensen dat is toegestaan bij de demonstratie was van tevoren vastgesteld op 5700. De demonstratie moet om 15.00 uur zijn afgelopen.

13.30

Patiëntenfederatie wil voorrang boosterprik kwetsbare 60-minners

De Patiëntenfederatie wil dat kwetsbare mensen van jonger dan 60 jaar voorrang krijgen in de boosterprikcampagne. De federatie heeft Tweede Kamerleden benaderd met die oproep. "De tijd dringt voor 60-minners met een kwetsbare gezondheid", benadrukt bestuurder Dianda Veldman in het Whatsapp-bericht. Ze wijst erop dat jonge mensen met een kwetsbare gezondheid in een eerder stadium van de vaccinatiecampagne wel voorrang kregen.

13.06

Druk in winkelstraat, maatregelen goed nageleefd

Het is zaterdag druk in de winkelstraten met mensen die nog cadeautjes willen kopen voor Sinterklaas. De drukte is wel goed te handhaven en mensen houden zich aan de coronamaatregelen zoals afstand houden en mondkapjes dragen, laten verschillende winkelketens weten. Winkels zijn opgeroepen om promoties rond de feestdagen zo veel mogelijk te spreiden en consumenten is aangeraden om vooral op rustige momenten te shoppen.

12.42

Kunstrijdster Lindsay van Zundert thuis na positieve coronatest

Kunstrijdster Lindsay van Zundert is positief getest op corona. Schaatsbond KNSB meldt dat de 16-jarige schaatsster uit Etten-Leur sinds vrijdag thuis in quarantaine zit en daarom niet kan deelnemen aan de Golden Spin in Zagreb, een internationale wedstrijd die van 10 tot en met 12 december wordt verreden. Van Zundert heeft zich al gekwalificeerd voor de Winterspelen van Beijing.

12.40

Gereformeerde Gemeenten negeren sluitingstijd kerkdiensten

De Gereformeerde Gemeenten vinden hun kerkdiensten essentieel voor het geestelijk welzijn en negeren daarom de sluitingstijd van vijf uur 's middags, is te lezen in Trouw. Kerkrechtprofessor en dominee Wijnand Zondag verdedigt die keus tegenover de krant. De diensten zouden wel om acht uur 's avonds afgelopen zijn, de verplichte sluitingstijd voor essentiële winkels.

12.05

Plekken voor boosterprikken zonder afspraak alweer vol

De priklocaties van de GGD Hollands Midden zijn gesloten voor mensen die zonder afspraak een boosterprik willen komen halen, meldt de GGD. Direct bij opening van de locatie in Leiden zaterdagochtend om negen uur stond er al een rij van omgerekend zes uur. De GGD Hollands Midden geeft sinds donderdag mensen die in 1961 of eerder zijn geboren een boosterprik zonder afspraak. Ze moeten hun laatste prik dan wel langer dan zes maanden geleden hebben gekregen.

11.29

Petitie voor inzet nieuw Valneva-vaccin bijna 2900 keer getekend

Een petitie waarin wordt opgeroepen om het coronavaccin van Valneva beschikbaar te maken in Nederland, is bijna 2900 keer ondertekend. De petitie werd halverwege november gestart. Volgens de ondertekenaars is het Valneva-vaccin een 'klassiek vaccin, dat mogelijk een grote groep Nederlanders aanspreekt die zich om uiteenlopende redenen nog niet heeft laten vaccineren tegen het coronavirus'.

Een coronavaccinatie (foto: ANP).
Een coronavaccinatie (foto: ANP).
10.00

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant roept op tot veilige pakjesavond

Wachten op privacy instellingen...
09.56

RIVM vindt Omikron-variant bij achttien passagiers vluchten Zuid-Afrika

Van de 61 passagiers op de twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika op 26 november die positief testten op het coronavirus, is bij achttien de Omikron-variant vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag. Het onderzoek naar de Omikron-variant onder passagiers van de vluchten is nu afgerond.

09.48

Novak Djokovic denkt nog na over deelname Australian Open

Tennisser Novak Djokovic wil nog niet zeggen of hij in januari deelneemt aan de Australian Open. De nummer een van de wereld zei, nadat hij met zijn land was uitgeschakeld in de Davis Cup, vooral 'heel moe' te zijn. "Jullie zullen zeer binnenkort weten of ik zal spelen in Melbourne." De organisatoren van de Australian Open hebben vaccinatie verplicht gesteld voor deelname aan het toernooi. Djokovic toonde zich eerder niet enthousiast over vaccineren.

07.58

'In sommige gevallen ook coronavaccin voor gezonde kinderen'

Kinderartsen pleiten ervoor dat ouders van gezonde kinderen van 5 tot 12 jaar in sommige gevallen ook voor een coronaprik kunnen kiezen voor hun kind. Vrijdag adviseerde de Gezondheidsraad om kinderen met een medisch risico de mogelijkheid te geven zich te laten inenten. In het NOS Radio 1 Journaal zei de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, dat in situaties met een een kwetsbaar gezinslid of als opa of oma regelmatig oppast het goed kan zijn als ouders hun kind laten vaccineren.

07.00

Microbioloog bekritiseert kabinet

Minister Hugo de Jonge belooft 'drie miljoen boosterprikken voor de jaarwisseling'. Dan moeten alle zestigplussers een extra coronaprik gekregen hebben. Erg laat, benadrukt Roel Coutinho, microbioloog en oud-directeur Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM bij de NOS. "Half september adviseerde de Gezondheidsraad voorbereidingen te treffen voor een snelle boosterprik. Dat er toen niet onmiddellijk een plan is gemaakt, is heel merkwaardig."

07.51

Geestelijk verzorgers zien werkdruk toenemen door corona: 'Mensen sterven heel snel'

Geestelijk verzorgers in verpleeghuizen, zorgcentra en ziekenhuizen ervaren extra drukte doordat weer meer mensen overlijden door corona. Ze moeten niet alleen mensen op hun sterfbed bijstaan; ook zieken, kwetsbare en eenzame ouderen en zorgpersoneel hebben meer behoefte aan geestelijke ondersteuning, ziet de Vereniging van Geestelijk Verzorgers (VGVZ).

"Ongeveer de helft van de gesprekken die we doen, zijn coronaconsulten. Het valt me op hoe snel mensen sterven, hoe snel het klaar is als er corona bij komt kijken. Je hebt daardoor geen tijd om gesprekken in fasen te voeren. Alles moet nu in een keer", zegt Mustafa Bulut aan de NOS. Hij werkt als geestelijk verzorger in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.