Coronanieuws: kinderartsen oneens over vaccineren kinderen onder 12 - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: kinderartsen oneens over vaccineren kinderen onder 12

5 december 2021 om 06:30 • Aangepast 6 december 2021 om 10:23
nl
In dit liveblog hielden we je zondag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 3768 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Lichte toename van coronapatiënten in ziekenhuizen
  • Omikron-ontdekker: voorlopers variant waren al lang aanwezig.
  • Comeback dinerboxen vanwege vervroegde horecasluiting.

Liveblog

22.45

Dit liveblog is afgesloten

18.20

Kinderartsen oneens over vaccineren van kinderen onder de 12

Alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar zouden een vaccin tegen corona moeten kunnen krijgen. Dat zeggen zowel de Vereniging van Jeugdartsen (AJN) als verschillende kinderartsen tegen Nieuwsuur. Diverse kinderartsen wijzen op de voordelen van vaccinatie, ook bij gezonde jonge kinderen. Daarin wijken deze kinderartsen af van het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

In Nederland kunnen kinderen onder de 12 jaar geen vaccin krijgen, maar verschillende kinderartsen willen dus dat dit wel mogelijk wordt.

16.00

Denemarken meldt maar liefst 183 Omikron-gevallen

In Denemarken is het aantal bevestigde besmettingen met de Omikron-variant van het coronavirus opgelopen tot 183, melden Deense gezondheidsautoriteiten zondag, die dit een "zorgwekkende ontwikkeling" noemen.

De Europese gezondheidsdienst ECDC meldde eerder op zondag 182 bevestigde besmettingen met de Omikron-variant, waarvan achttien in Denemarken. Het ECDC meldt alleen de besmettingen in de Europese Unie en de zogeheten Europese Economische Ruimte.

Omikron wordt in steeds meer landen vastgesteld en er blijven nieuwe gevallen opduiken in andere delen van Europa. Het Verenigd Koninkrijk heeft zondag melding gemaakt van minstens 246 infecties met Omikron, die zodanig is gemuteerd dat er wordt gevreesd dat de variant extra besmettelijk is. Dat is een toename van 86 ten opzichte van een dag eerder.

15.35

GGD zegt dagelijks tientallen voordringers voor boosterprik af

De GGD zegt sinds het begin van de boostercampagne dagelijks gemiddeld 150 afspraken voor een oppepprik af, na een leeftijdcheck. Dat laat een woordvoerster van de GGD GHOR Nederland, de brancheorganisatie van de gezondheidsdiensten, zondag weten. Het gaat dan om personen die niet in de juiste doelgroepcategorie vallen. Zij worden gebeld of krijgen een sms en hun afspraak wordt gecanceld. De vaccinatielocaties zelf gaan nog eens strenger op voordringers controleren.

Het ANP zag zondag dat iemand die op basis van zijn geboortejaar voorlopig nog niet aan de beurt zou zijn voor een oppepprik, er moeiteloos in slaagde die toch te krijgen nadat eerder bij de digitale aanvraag een vals geboortejaar werd opgegeven. Een ander die zijn gegevens heeft laten zien als bewijs slaagde daar twee weken geleden al in. De afspraken werden niet gecanceld en er werd op de priklocatie niet gecontroleerd of ze wel aan de beurt waren.

Wie een afspraak maakt zonder aan de beurt te zijn krijgt geen vaccin, zo benadrukt GGD GHOR. "Wij hebben aan alle vaccinatielocaties de instructie meegegeven hierop strenger te controleren", aldus de woordvoerster. Daar gebeurt aan de hand van een identiteitsbewijs een leeftijdscontrole. "Het is uitermate onfatsoenlijk om ten koste van anderen te denken dat je voorrang moet hebben. En fraudeert bij het invullen van de gegevens", voegt ze toe.

15.32

3768 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds zaterdag 3768 nieuwe coronabesmettingen geteld.

Wachten op privacy instellingen...
15.30

23.153 positieve coronatests, stuk boven weekgemiddelde

Het RIVM heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 23.153 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarmee de nieuwe dagcijfers weer een stuk boven het weekgemiddelde liggen. Gemiddeld werden er per dag 21.807 besmettingen geconstateerd in de laatste zeven dagen.

Het is de 19e keer in 20 dagen tijd dat er meer dan 20.000 bevestigde besmettingen zijn. De enige dag waarop het aantal onder die grens bleef, kwam dat door een storing. Op zaterdag werden er (bijgesteld) 22.692 positieve tests geregistreerd.

15.10

ECDC telt ruim 180 besmettingen met Omikron-variant

De Europese gezondheidsdienst ECDC telt zondag 182 bevestigde besmettingen met de Omikron-variant van het coronavirus. Dat zijn er zestien meer dan zaterdag. Het gaat alleen om de besmettingen in de Europese Unie en de zogeheten Europese Economische Ruimte.

Portugal heeft met 34 bevestigde gevallen de meeste Omikron-besmettingen in het Europese gebied, gevolgd door Noorwegen(19), Nederland (18), Denemarken (18) en Frankrijk (16). De andere landen waar Omikron is vastgesteld zijn Duitsland, België, Oostenrijk, Tsjechië, Finland, Griekenland, IJsland, Ierland, Italië, Roemenië, Spanje en Zweden.

De mensen met Omikron zijn recentelijk in het zuiden van Afrika geweest, waar de zorgelijke variant vorige maand werd ontdekt. De ECDC laat weten dat de hele groep voor zover bekend geen of milde klachten heeft. Er zijn geen meldingen binnengekomen over mensen die zijn overleden na een besmetting met de nieuwe virusvariant.

14.36

Lichte toename van coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is, na twee dagen met een lichte daling, weer iets toegenomen. In totaal liggen er zondag 2692 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, in het ziekenhuis, tegenover 2670 zaterdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares nam licht toe, van 597 op zaterdag naar 598 op zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal werden er 33 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ics. Verder zijn er 416 ic-bedden bezet door patiënten die iets anders hebben dan Covid-19. Verder liggen er nu 2094 coronapatiënten op verpleegafdelingen, 21 meer dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen waren in totaal 225 nieuwe opnames vanwege Covid-19.

11.22

Beatrix mist geen publieke optredens door zelfisolatie

Prinses Beatrix (83) hoeft geen publieke optredens af te zeggen nu ze positief is getest op het coronavirus. Een woordvoerster van de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt zondag desgevraagd dat er nog niets gepland stond in de agenda van de prinses. Beatrix maakt het goed. De zegsvrouw herhaalt dat de prinses 'milde verkoudheidsklachten' heeft.

10.00

Onderzoekscentrum bekijkt impact veranderende levensverwachting

Een nieuw onderzoekscentrum moet het onderzoek naar de financiële en maatschappelijke gevolgen van veranderende levensverwachtingen een impuls geven. Zeker nu de coronapandemie zorgt voor hogere sterftecijfers is het bestuderen hiervan erg belangrijk, denken Nationale-Nederlanden en de Amsterdam School of Economics van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij zetten samen het Research Centre for Longevity Risk op, maken ze bekend.

08.32

Voordringen bij boosterprik blijkt in de praktijk echt mogelijk

Het blijkt mogelijk om voor te dringen bij het halen van een boosterprik bij de GGD. Het ANP heeft zondag gezien dat iemand die op basis van zijn geboortejaar voorlopig nog niet aan de beurt zou zijn voor de aanvullende prik, er moeiteloos in slaagde die toch te krijgen. De persoon die de boosterprik haalde, is geboren in 1967 en had op de afsprakensite van de overheid 1937 ingevuld om de prik nu al te kunnen krijgen. Een andere persoon, van wie het ANP de gegevens heeft gecontroleerd, sjoemelde vier jaar.

07.30

Comeback dinerboxen vanwege vervroegde horecasluiting

Dinerboxen van sterrenchefs en andere restaurants maken een comeback, nu de horeca vanwege de coronamaatregelen elke dag om vijf uur 's middags dicht moet. Mathijs Heijting van Thuisuiteten.nl, zegt dat het wat betreft bestellingen is het nu al vijf keer zo druk als een maand geleden. Ook Cooklikeachef, dat gerechten van sterrenrestaurants aanbiedt, ziet het aantal orders boxen met gerechtjes die thuis opgewarmd kunnen worden de laatste tijd weer flink toenemen.

06.25

Omikron-ontdekker: 'Voorlopers variant waren al lang aanwezig'

Voorlopers van de nieuwe Omikron-variant waren waarschijnlijk al maanden aanwezig, zegt Wolfgang Preiser. Hij is onderzoeker bij het consortium dat de variant ontdekte. "Voor zover we nu weten, evolueerde een vroege vorm van Omikron als apart virustype voordat Alpha en Delta opdoken." Dit type virus heeft zich vervolgens maanden lang geëvolueerd zonder opgemerkt te worden. "De vraag is: waarom kon Omikron zo lang verborgen blijven en nu pas op stoom komen? Misten er nog een of twee mutaties waarmee het zo snel kon verspreiden?"

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
06.24

Verenigd Koninkrijk heeft bijna 20 miljoen boosters gezet

In het Verenigd Koninkrijk hebben al bijna 20 miljoen mensen een boostervaccin gehad. Om het tempo van het vaccinatieprogramma verder op te hogen, zet de overheid ongeveer 400 militairen in. In Duitsland hebben 10 miljoen mensen een derde prik gekregen. Nederland heeft eind deze week naar verwachting 700.000 boostervaccinaties toegediend.

00.32

Nieuwe Duitse leider verdedigt restricties ongevaccineerden

Olaf Scholz, die naar verwachting volgende week benoemd wordt als nieuwe bondskanselier van Duitsland, heeft op een congres van zijn partij SPD gezegd dat de restricties voor mensen zonder coronavaccinatie moeilijk, maar noodzakelijk zijn. "Precies omdat niet genoeg mensen zich hebben laten vaccineren, moeten we dit weer doen. We kunnen ons richten op regels voor die mensen die niet de kans hebben genomen zichzelf te beschermen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.