Liveblog

Coronanieuws: flink wat voorstanders vaccinatieplicht, maar nog meer tegen

8 december 2021 om 06:45 • Aangepast 9 december 2021 om 09:45
nl
In dit liveblog hielden we je woensdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Voor de tweede dag op rij kwamen er ongeveer 18.000 besmettingen bij.
  • 36% van de Nederlanders is voor een vaccinatieplicht, 43% is tegen.
  • 3064 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • 58 nieuwe coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen..
  • Geboortejaren 1946 en 1947 krijgen boosterprik.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

18.20

Geen akkoord over cao ziekenhuispersoneel, meer overleg gepland

Ziekenhuizen en zorgvakbonden hebben na hun vijfde onderhandelingsronde nog geen akkoord bereikt over een nieuwe cao. De set arbeidsvoorwaarden geldt voor 200.000 medewerkers van algemene ziekenhuizen. De bonden en de werkgevers hebben wel afgesproken dat ze op 17 december verder praten, laat een woordvoerster van FNV weten.

Volgens de vakbond liggen de standpunten nog steeds "mijlenver uit elkaar", maar is het extra overleg ingelast "in de hoop er samen uit te komen". De huidige cao is op 1 juli verlopen.

FNV waarschuwde eerder al dat de sector steeds verder dreigt leeg te lopen, middenin de coronacrisis. "Mensen gaan zeggen: de mazzel en tot ziens. Dat kunnen we ons niet veroorloven", zei bestuurster Elise Merlijn, die namens de bond onderhandelt met de werkgevers. Als er geen schot in de zaak komt, sluit FNV acties niet uit.

Eerder dit jaar voerden duizenden werknemers van academische ziekenhuizen ook al actie om een betere cao af te dwingen. Ze draaiden uit protest zondagsdiensten op doordeweekse dagen, het zwaarste stakingswapen dat in de zorg beschikbaar is.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die namens de werkgevers spreekt, wil tot nu toe niets inhoudelijks kwijt om de onderhandelingen niet in de weg te zitten.

17.25

Flink wat voorstanders vaccinatieplicht, maar nog meer tegen

In Nederland is 36 procent van de bevolking voor een vaccinatieplicht, maar 43 procent is daar tegen. Dat constateert I&O Research in een onderzoek in opdracht van de NOS. Ook onder gevaccineerden is de verdeeldheid groot, daar is 41 procent het wel eens met een plicht, maar toch ook nog 36 procent tegen.

De stelling die werd voorgelegd was: "Degenen die nu nog niet gevaccineerd zijn moeten verplicht worden zich te laten vaccineren." Jongeren zijn het er voor 60 procent mee oneens, van de 65-plussers is 58 procent het er juist wel mee eens.

Gekeken naar politieke voorkeur zijn het alleen de CDA-kiezers die, met 55 procent, in meerderheid voor vaccinatieplicht zijn. Het onderzoek had plaats van vrijdag 3 tot maandagochtend 6 december. In totaal werkten 2053 volwassen Nederlanders mee aan de steekproef.

17.15

Grote verschillen in uitgestelde zorg tussen regio's

Wie een tumor moet laten verwijderen, kan in de ene regio niet meer in elk ziekenhuis terecht, terwijl in een andere regio nog ruimte is voor knieoperaties. Dat valt op te maken uit de meest recente informatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de reguliere zorg die moet worden uitgesteld vanwege de grote toestroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen. De autoriteit roept ziekenhuizen woensdag op om samen te werken.

Het lukt volgens de informatie van de autoriteit bijvoorbeeld in de regio Limburg drie van de vijf ziekenhuizen niet meer om alle kritieke planbare zorg - zoals tumoroperaties - nog altijd binnen zes weken te leveren. Kritieke planbare zorg moet eigenlijk binnen die tijd worden uitgevoerd, om gezondheidsschade te voorkomen. Ook wordt in de regio Limburg helemaal geen planbare zorg - zoals knieoperaties - meer uitgevoerd.

In Brabant daarentegen lukt het in zeven van de tien ziekenhuizen nog om de kritieke planbare zorg op tijd uit te voeren. In zeven van de tien ziekenhuizen wordt ook nog planbare zorg geleverd. Of het om dezelfde ziekenhuizen gaat, is niet duidelijk.

16.10

Theaterproducenten vragen nieuw kabinet nu al om goed steunpakket

De Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) heeft demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven gevraagd of zij bij haar opvolger wil aandringen op een goed steunpakket voor de cultuursector. De producenten deden dit in een gesprek dat een groep vertegenwoordigers van de VVTP woensdagmiddag had met de bewindsvrouw.

De producenten wezen haar op de financiële risico's die nu genomen worden, terwijl de theaters alweer wekenlang de deuren moeten sluiten. Veel podia kunnen niets programmeren tot 17.00 uur, als zij dicht moeten, omdat bezoekers doorgaans 's avonds naar het theater gaan. De cultuursector vraagt of het nieuwe kabinet daar in haar plannen al rekening mee wil houden.

15.45

Voor de tweede dag op rij zo'n 18.000 nieuwe coronagevallen

Voor de tweede dag op rij zijn er ongeveer 18.000 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 18.144 positieve tests.

Het RIVM heeft de indruk dat het aantal besmettingen momenteel daadwerkelijk voorzichtig daalt, en dat het geen vertekend beeld is. Minder mensen maken een afspraak om zich te laten testen, mensen houden zich beter aan gedragsregels, in het rioolwater worden minder virusdeeltjes gevonden en het reproductiegetal gaat omlaag, aldus het instituut.

Het gemiddelde blijft ongeveer gelijk aan het niveau op dinsdag. In de afgelopen zeven dagen noteerde het RIVM bijna 148.000 positieve tests, gemiddeld ruim 21.000 per dag. Dat het gelijk blijft, komt doordat er vorige week woensdag ook ongeveer 18.000 nieuwe gevallen waren. Oorzaak was toen een storing. Daar is nu geen sprake van, aldus het RIVM.

15.30

3064 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In Brabant zijn woensdag 3064 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Brabant. Dat zijn er 167 minder dan gisteren.

Wachten op privacy instellingen...
14.54

Iets minder coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is woensdag na drie dagen van stijgingen iets gedaald, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2824 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twee minder dan dinsdag.

Op de verpleegafdelingen worden momenteel 2198 coronapatiënten behandeld, vier minder dan een dag eerder. Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten wel iets toe, met 2 tot 626. Afgelopen etmaal werden er 311 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 46 patiënten met corona opgenomen.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), gaf maandag aan dat de instroom van Covidpatiënten in de ziekenhuizen over zijn hoogtepunt heen is. Woensdag voegde hij daar echter aan toe dat dit niet wil zeggen dat er geen nieuwe pieken aankomen deze winter.

13.29

Pfizer/BioNTech: drie prikken bieden bescherming tegen Omikron

Met drie prikken zijn mensen beschermd tegen de Omikron-variant van het coronavirus. Dat concluderen vaccinfabrikanten Pfizer en BioNTech na de eerste onderzoeken in laboratoria. Drie prikken zorgen volgens de bedrijven voor evenveel afweer tegen de Omikron-variant als twee prikken tegen de oorspronkelijke virusversie en andere varianten.

Volgens Pfizer en BioNTech hebben mensen na drie prikken 25 keer zo veel antistoffen in hun lichaam als na twee inentingen. Onderzoekers van de bedrijven hebben ook gekeken hoe de Omikron-variant in elkaar zit en wat er anders is dan in bijvoorbeeld de Delta-variant, die momenteel het meest voorkomt. Op basis daarvan gaan ze ervan uit dat hun vaccin ook na twee prikken goed voorkomt dat mensen ernstig ziek worden door Omikron.

12.59

58 nieuwe coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Er liggen 58 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. In totaal staat het aantal coronapatiënten nu op 457. Dat zijn er 12 meer dan dinsdag. In de afgelopen 24 uur zijn er daarnaast 44 mensen uit het ziekenhuis ontslagen, drie overgeplaatst en negen overleden.

12.00

Kwetsbare mensen mogelijk dupe van EU-plan boosterprik

De Patiëntenfederatie roept het kabinet op om voor de boosterprikcampagne dezelfde volgorde aan te houden als tijdens de eerste vaccinatieronde. Dat wil zeggen dat mensen onder de zestig met een medische indicatie voorrang moeten krijgen op gezonde leeftijdsgenoten. De federatie reageert daarmee op het nieuws dat de regels voor het coronabewijs in de EU mogelijk zullen veranderen.

"Mensen die in april zijn geprikt, kunnen dan dus in februari niet meer naar het buitenland", aldus een woordvoerder van de federatie. Coronaminister Hugo de Jonge kondigde dinsdag aan dat de coronareispas per 1 februari mogelijk alleen nog geldig is als iemand op tijd zijn of haar boosterprik heeft gehad. Formeel moet er nog over besloten worden, maar de EU lijkt hierop aan te sturen.

Op tijd wil zeggen: binnen negen maanden na de laatste vaccinatie. Een herstelbewijs of een negatieve coronatest zijn daarnaast ook nog steeds voldoende voor een coronareispas. Vanaf januari zijn mensen onder de zestig aan de beurt voor een oppepprik. Zij worden geprikt van oud naar jong.

Tijdens de eerste vaccinatieronde tegen het coronavirus, begin van dit jaar, kregen mensen die normaal gezien worden opgeroepen voor de griepprik voorrang. Het gaat dan om bijvoorbeeld mensen met een longaandoening, of mensen die destijds bezig waren met een chemokuur. Zij hebben hun prik dus in sommige gevallen een paar maanden eerder gekregen dan gezonde leeftijdsgenoten. Het gaat volgens de Patiëntenfederatie om ongeveer 1 miljoen mensen.

10.35

Geboortejaren 1946 en 1947 krijgen boosterprik

Wachten op privacy instellingen...
10.24

Meeste volledig gevaccineerde Brabanders nemen booster

De meeste Brabanders die volledig gevaccineerd zijn, zijn bereid om een boostervaccinatie tegen het coronavirus te nemen. Ongeveer zeven op de tien Brabanders neemt het vaccin nogmaals. Dat blijkt uit enquête-onderzoek van LocalFocus in samenwerking met Kieskompas.

Wachten op privacy instellingen...
08.14

Meest gezochte coronatermen

Nederlanders hebben dit jaar veel informatie opgezocht over corona. Mensen gebruikten de zoekmachine om informatie over de avondklok en testen voor toegang te vinden. De hele lijst is hier te vinden.

Google kijkt bij het maken van het jaaroverzicht niet naar de meest uitgevoerde zoekopdrachten, maar naar de opdrachten waar een grote stijging te zien is. Als alleen de zoekopdrachten zouden tellen, zouden woorden als YouTube en vacatures jaar na jaar bovenaan staan. Andere veel gezochte onderwerpen dit jaar waren de Sneeuwradar, de Olympische Spelen, de iPhone 13, de nieuwe Formule 1-commentator Nelson Valkenburg en een WhatsApp-storing begin oktober.

06.35

Traditionele Nieuwjaarsduik in Scheveningen gaat weer niet door

Voor het tweede jaar op rij zal de traditionele Nieuwjaarsduik in Scheveningen niet doorgaan. Corona gooit opnieuw roet in het eten, zo maakt de organisatie bekend.

De Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland laat weten met pijn in het hart het besluit te hebben genomen. Omdat de Nieuwjaarsduik veel organisatie vergt, vindt de stichting het belangrijk om de betrokken partijen nu al duidelijkheid te geven. Dit terwijl nog niet bekend is wat de coronamaatregelen op 1 januari zullen zijn.

Net als de vorige keer komt er een alternatief, zodat mensen thuis toch fris het nieuwe jaar kunnen beginnen. Mensen kunnen blikken met zeewater bestellen, die ze bijvoorbeeld in hun achtertuin over zichzelf kunnen leeggooien.

Wachten op privacy instellingen...
04.30

Groot tekort aan medicijnen in ziekenhuizen

Ziekenhuizen kampen momenteel met zo'n tekort aan medicijnen, dat coronapatiënten niet meer optimaal kunnen worden behandeld. Ook reuma- en kankerpatiënten hebben te lijden onder het tekort, schrijft het AD.

Ziekenhuizen hebben op advies van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) de protocollen aangepast waarin de hoeveelheid staat die coronapatiënten van bepaalde medicijnen krijgen toegediend. Zo krijgen patiënten krijgen nog maar twee derde dosis van de ontstekingsremmers toegediend. Gevolg is dat coronapatiënten mogelijk sneller op een intensive care terecht komen of extra zuurstof toegediend moeten krijgen, zegt onder meer de Federatie Medisch Specialisten.

03.30

Ziekenhuizen en vakbonden onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Ziekenhuizen en zorgbonden gaan vandaag een nieuwe onderhandelingsronde in om tot een nieuwe cao voor het ziekenhuispersoneel te komen. De huidige set arbeidsvoorwaarden is verlopen op 1 juli. Volgens vakbond FNV liggen de standpunten nog 'ver uiteen'. De bond heeft al gezinspeeld op acties in de algemene ziekenhuizen als dat zo blijft.

Het is de vijfde onderhandelingsronde. FNV begint het beu te raken. "Er wordt heel veel gevraagd van het personeel, maar daar staat niks tegenover. Dat zo wordt gesold met medewerkers valt niet uit te leggen", zegt vakbondsbestuurder Elise Merlijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!