Tenten naast ijssalon moeten weg: 'Hierdoor hoefde ik niemand te ontslaan'

8 december 2021 om 18:50
nl
Met vier tenten naast zijn ijssalon, hoopte Thijmen van Gorkum uit Bergen op Zoom zijn gasten deze winter warm te ontvangen. Het probleem: hij had geen vergunning, omdat hij dacht dat die niet nodig was voor zo'n tijdelijke voorziening. Nu moeten de tenten deze week weg, anders volgt er een boete.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

In eerste instantie mikte Van Gorkum op een overkapping naast zijn zaak Timo's Foodbar. "Maar daar op stel en sprong een vergunning voor regelen, was een onmogelijke opgave." Vier tenten moesten de oplossing bieden. "Met de huidige maatregelen mag ik binnen maar een paar gasten ontvangen. Door die tijdelijke overkappingen kunnen er ineens veel meer mensen een ijsje eten of een kop koffie drinken."

Al zijn het zeker niet alleen de gasten waar hij het voor doet. "Je wil het financiële leed zoveel mogelijk besparen. Ik heb hier behoorlijk wat personeel rondlopen. Die hebben allemaal een gezinnetje. Door zo'n winterterras kunnen we openblijven en hoef ik niemand te ontslaan."

"De gemeente heeft ook volledig gelijk."

Dat was ook precies het idee van de Bergse gemeenteraad, die eerder dit jaar opriep coulant te zijn als het om winterterrassen gaat. En toch moeten de tenten nu weg. "Strikt genomen heeft de gemeente daarin ook volledig gelijk", geeft Van Gorkum toe. "Ik had blijkbaar een vergunning aan moeten vragen en dat is niet gebeurd. Zij doen het dus netjes volgens de regels."

Dat maakt het voor de ondernemer niet minder wrang. "Meteen nadat ik hoorde dat ik fout zat, ben ik in gesprek gegaan met de gemeente. Het is ook niet dat ik geen vergunning aan wíl vragen. Integendeel: ik lever dolgraag al het papierwerk in." Maar dat lijkt inmiddels te laat. "Als ik vandaag alles op zou sturen, gaat er met gemak een maand of vier overheen. Tegen die tijd zitten we in april en hebben we hopelijk een lekker zonnetje. Dan zijn die tenten niet meer nodig."

"Dit is een unieke situatie."

Heel stiekem koestert Van Gorkum toch nog wat hoop. "De gemeente wil het niet door de vingers zien, omdat ze bang is dat andere ondernemers het dan ook op deze manier gaan spelen. Maar door deze zaak is nu in één klap duidelijk dat je die tenten niet zomaar neer mag zetten. Dit is een unieke situatie. Desnoods pas ik nog wat dingen aan, maar laten we alsjeblieft in gesprek gaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.