PSV verliest van Real Sociedad en moet zich richten op Conference League

9 december 2021 om 20:40 • Aangepast 10 december 2021 om 12:06
nl
PSV is er niet in geslaagd te overwinteren in de Europa League. In San Sebastián ging de ploeg van trainer Roger Schmidt met 3-0 onderuit tegen Real Sociedad. Door de nederlaag wacht na de winterstop de Conference League voor de Eindhovenaren.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

De opdracht voor PSV was voor aanvang duidelijk. Bij een gelijkspel of overwinning zou het overwinteren in de Europa League. Zouden de Eindhovenaren verliezen van Real Sociedad, resteerde na de winterstop nog de Conference League.

In een kletsnat San Sebastián waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Ook de kansenverhouding was gelijk. Real Sociedad was vooral gevaarlijk uit de counter terwijl PSV het spel probeerde te maken. Bij de thuisploeg was Alexander Isak dichtbij de openingstreffer. Maar doelman Joël Drommel was alert oog in oog met de oud-aanvaller van Willem II. Aan de andere kant waren Phillipp Mwene en Armindo Bruma dichtbij met een schot van afstand.

Vlak voor rust ging het mis bij PSV. Een schot van afstand werd door Mwene in het zestienmetergebied geblokt met de handen waardoor de bal op de stip ging. Vanaf elf meter faalde Mikel Oyarzabal niet en schoot Real Sociedad op voorsprong. PSV moest in de achtervolging, maar wist dat één doelpunt genoeg was.

Wachten op privacy instellingen...

Experiment mislukt
In de tweede helft kon PSV geen echte druk uitoefenen op de defensie van Real Sociedad. Het experiment met Gakpo in de spits werkte duidelijk niet. Er was te weinig bezetting voor de goal en het ontbrak aan een aanspeelpunt voorin.

Net op het moment dat Roger Schmidt toegaf aan het feit dat dit systeem niet werkte ging het andermaal fout achterin bij PSV. De trainer had koud Carlos Vinícius ingebracht toen Erick Gutiérrez achterin de bal eenvoudig inleverde bij Oyarzabal. De aanvaller ging één op één met Drommel en verdubbelde de voorsprong.

Gefaald
De 2-0 was voor PSV een mentale tik die het niet meer te boven kwam. De ploeg was verslagen en niets leek er ook nog maar op dat de wedstrijd zou gaan kantelen. De thuisploeg was effectiever terwijl de bezoekers te weinig echte kansen hebben gecreëerd.

Mochten supporters nog een sprankje hoop hebben gehad op een resultaat, verdween dat definitief een kwartier voor tijd. Ibrahim Sangaré kreeg een tweede gele kaart en moest het veld verlaten. In de blessuretijd werd het ook nog 3-0 via Alexander Sorloth.

Door de nederlaag tegen Real Sociedad is PSV na de winterstop actief in de Conference League. Iets waar de ze deze zomer geen rekening mee hebben gehouden in Eindhoven. De ploeg begon nog voortvarend in de voorrondes van de Champions League. Dat hoofdtoernooi werd nipt gemist. Overwinteren in de Europa League werd de nieuwe doelstelling maar ook hierin falen de Eindhovenaren.

De doelstelling in de Conference League zal ongetwijfeld hoog zijn maar de vraag is hoe realistisch dat is. Met een beetje ongunstige loting kun je ook daar ploegen treffen als AS Roma en Tottenham Hotspur. Nadat PSV al is uitgeschakeld door Benfica, Real Sociedad en Monaco blijken clubs van dit kaliber nog een brug te ver. Maar voordat het zo is zullen ze de wonden moeten likken in Eindhoven. Weer wordt een doelstelling niet gehaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.