LIVEBLOG

Coronanieuws: vooralsnog geen testplicht bij aankomst reizigers Zuid-Afrika

10 december 2021 om 06:00 • Aangepast 11 december 2021 om 11:23
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Geen ernstiger ziektebeeld bij omikron volgens wetenschappers.
  • Kinderen van 5 toto 11 jaar kunnen in januari vaccinatie-afspraak maken.
  • Meer Covidpatiënten op ic's, minder op verpleegafdelingen.

Liveblog

23.00

Liveblog gesloten

22.48

Overheid verkoopt mondkapjes voor spotprijs aan buitenland

Het ministerie van Volksgezondheid verkoopt miljoenen mondkapjes, die het van belastinggeld heeft ingekocht, voor spotprijzen door aan buitenlandse opkopers. Die brengen de kapjes vervolgens weer terug op de Nederlandse markt, meldt Nieuwsuur.

Het ministerie houdt sinds het begin van de coronacrisis een noodvoorraad aan van ongeveer 700 miljoen mondkapjes. 300 miljoen daarvan dreigen volgend jaar over de datum te raken. Daarom probeert het ministerie daar nu van af te komen.

20.10

Tekort verpleegkundigen groeit wereldwijd tijdens pandemie

Door de coronapandemie is er wereldwijd een tekort aan verpleegkundigen. Velen houden ermee op of worden het slachtoffer van een burn-out. Volgens de International Council of Nurses (ICN) in Genève, een koepelorganisatie namens 27 miljoen verpleegkundigen in meer dan 130 landen, zijn velen het na twee jaar werken onder hoogspanning zat.

Het aantal zorgverleners dat er binnen een jaar mee wil ophouden, is in een jaar tijd verdubbeld tot tussen de 20 en 30 procent. Personeelstekorten in ziekenhuizen zijn volgens het ICN niets nieuws. Voor de pandemie was er al een tekort van 6 miljoen zorgverleners. Circa 4,75 miljoen mensen gaan binnen enkele jaren met pensioen.

20.00

Veel minder coronavaccins naar armere landen dan gepland

Armere landen krijgen veel minder coronavaccins dan beloofd. Oorzaken zijn trage leveringen van fabrikanten, het hamsteren van vaccins door rijke landen en door problemen met de distributie in de landen die de vaccin krijgen. Het internationale vaccinatiehulpprogramma Covax moest zijn doelstelling inmiddels meer dan halveren. In eerste instantie was het doel van Covax om dit jaar 2 miljard doses te verspreiden. Nu is het streven om eind dit jaar 800 miljoen doses te hebben afgeleverd.

17.42

Vooralsnog geen testplicht bij aankomst reizigers uit Zuid-Afrika

Het is nog onduidelijk of er een verplichte coronatest bij aankomst komt voor reizigers uit Zuid-Afrika en andere landen die op de 'zeer hoog risico'-lijst van de overheid staan. Demissionair minister Hugo de Jonge zei vrijdag alleen dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid.

De GGD liet vrijdag weten dat van de reizigers uit Zuid-Afrika die zich de afgelopen tijd vrijwillig lieten testen, 14 procent positief bleek. Dit ondanks het feit dat er voor reizigers uit Zuid-Afrika al een dubbele testverplichting geldt: zij moeten voor vertrek zowel een PCR-test als een sneltest laten doen. Vorige week ging het nog om 9 procent van de reizigers.

17.13

Koning wacht op zijn beurt voor boosterprik

Koning Willem-Alexander is "zeker" van plan een boosterprik te halen tegen het coronavirus. Dat vertelde hij vrijdagmiddag aan het einde van een werkbezoek aan vaccinatielocaties van GGD Haaglanden in Den Haag en Rijswijk.

De 54-jarige Willem-Alexander wacht daarvoor wel tot hij aan de beurt is. "Ik moet eerst de oproep voor onder zestigjarigen afwachten", aldus de koning.

17.10

Avondklokreller Eindhoven moet twee weken zitten

Een man moet twee weken de cel in na de avondklokrellen in Eindhoven eerder dit jaar. Dat heeft de politierechter in Den Bosch vrijdagmiddag bepaald.
De verdachte is veroordeeld voor verzet bij zijn aanhouding en voor samenscholing bij ongeregeldheden.

16.03

441 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

Er liggen vrijdag 441 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, dat zijn er 24 minder dan een dag eerder. Er zijn 29 nieuwe coronapatiënten opgenomen, maar ook 43 mensen uit het ziekenhuis ontslagen. Drie mensen zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Elf mensen zijn aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

15.51

Inmiddels 80 omikron-gevallen in Nederland

De omikron-variant van het coronavirus is inmiddels bij tachtig mensen in Nederland vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afgelopen dinsdag stond de teller op 36 bevestigde gevallen. Tot aan zaterdag waren er twintig besmettingen bekend.

15.49

Onderwijsvakbond adviseert scholen om zelf te sluiten

Onderwijsvakbond Leraren in Actie (LIA) roept basisscholen op om al een week voor de kerstvakantie uit zichzelf te sluiten. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde een dergelijke sluiting, maar het kabinet wilde daar tot nog toe niet aan.

Op veel basisscholen is echter een noodsituatie ontstaan, zegt LIA. "Door de vele quarantaines, uitval door zieke leerkrachten en leerlingen, ontstaat er weer nieuwe achterstand. Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht."

15.22

Landelijk ruim 17.000 besmettingen

Het aantal nieuwe coronagevallen gaat verder omlaag. Landelijk zijn tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 17.562 positieve tests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 14 november, bijna een maand geleden.

15.19

2364 besmettingen in Brabant

Er zijn vrijdag 2364 besmettingen gemeld in Brabant. Dat zijn er fors minder dan een dag eerder. Toen werden 3484 besmettingen gemeld.

Wachten op privacy instellingen...
15.14

Kinderombudsman: kinderen zonder vaccin mogen geen nadelen hebben

De Kinderombudsman vindt het goed dat kinderen de mogelijkheid wordt geboden om zich te vaccineren tegen het coronavirus. Wel noemt het instituut het belangrijk dat de keuze om de prik niet te nemen geen nadelige gevolgen mag hebben voor een kind.

15.00

160.000 zestigplussers mogen geen boosterprik

Een groep van 160.000 mensen van 60 jaar of ouder mogen komende tijd nog geen boosterprik krijgen. Ook al komen ze daar al voor in aanmerking. Deze groep heeft namelijk in het afgelopen halfjaar corona gehad. Dan mag je pas zes maanden na genezen de extra prik.

14.44

Meer coronapatiënten op ic's, minder op verpleegafdelingen

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is in de afgelopen 24 uur toegenomen. Maar daartegenover is het aantal patiënten op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen verminderd. Dat blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatencentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal liggen er 2783 mensen met corona in het ziekenhuis. Daarvan liggen er 2148 op de verpleegafdelingen, 56 minder dan donderdag. Op de ic's liggen vrijdag 635 hele zieke mensen met Covid-19. Dat zijn er negen meer dan een dag geleden. Er werden 52 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen, maar doordat er ook mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, nam de bezetting op de ic's minder snel toe.

14.38

Half januari kunnen kinderen 5 tot 11 jaar vaccinatie-afspraak maken

Hugo de Jonge heeft definitief bekend gemaakt dat kinderen van 5 tot 11 jaar zich mogen laten vaccineren. Vanaf de tweede helft van januari krijgen zij een prik.

De Jonge volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad. Die adviseerde eerder op vrijdag om de coronaprik aan te bieden bij jonge kinderen

14.20

Voetbalclubs: met sluiten van stadions schiet niemand iets op

De Nederlandse profclubs hebben collectief hun ongenoegen laten blijken over het voetballen in lege stadions. De clubs vinden het onzin dat ze al weer een paar weken zonder publiek moeten spelen. "Het sluiten van stadions is niet nodig, niemand schiet hier iets mee op", zeggen ze in een campagne op hun sociale media.

13.08

'Gezondheidsraad roept op: 'Vaccineer kinderen van 5 tot 11 jaar'

Ook gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar zouden de kans moeten krijgen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Maar 'alle vormen van drang' moeten worden vermeden en het niet nemen van zo'n prik mag niet leiden tot uitsluiting van bijvoorbeeld school. Dat adviseert de Gezondheidsraad vrijdag. De raad adviseerde eerder om kinderen van die leeftijden met gezondheidsrisico's al wel te vaccineren. Bij hen levert de inenting meer gezondheidswinst op

12.14

Nederland stijgt naar plek 26 op Europese ranglijst extra prikken

Nederland is opgerukt van de 28e naar de 26e plek op de ranglijst van Europese landen die extra prikken zettentegen het coronavirus. Liechtenstein en Roemenië zijn gepasseerd en eerder was Bulgarije al ingehaald. Het overzicht is bijgewerkt door de Europese gezondheidsdienst ECDC. Iets meer dan 850.000 mensen in Nederland hebben een extra prik gekregen. Onder hen zijn 730.000 ouderen en zorgmedewerkers die een boosterprik hebben ontvangen.

11.53

Geen ernstiger ziektebeeld bij Omikron volgens wetenschappers

Volgens Zuid-Afrikaanse wetenschappers is er geen ernstiger ziektebeeld te zien bij mensen die besmet zijn met de Omikron-variant van het coronavirus. Volgens de minister van Volksgezondheid lijken de eerste onderzoeken aan te tonen dat er wel een toename is van het aantal patiënten dat opgenomen wordt in het ziekenhuis, maar dat dit voornamelijk veroorzaakt wordt door de hoeveelheid besmettingen.

11.35

Carbidschieten tot nu toe bijna nergens verboden

Carbidschieten om het oudejaar uit te luiden is tot nu toe nog bijna nergens in Nederland verboden. Er zijn wel oudejaarsclubs die zelf hebben besloten om de traditie dit jaar opnieuw te schrappen vanwege de coronaregels, maar de meeste gemeenten staan het knallen dit jaar onder voorwaarden toe. Vorig jaar werd carbidschieten wel in veel plaatsen verboden om te voorkomen dat zich bij de knalplekken veel mensen zouden verzamelen.

11.27

PSV zet trainingskamp in Spanje door

De voetballers van PSV gaan tijdens de winterstop op trainingskamp naar Spanje. Vanwege de coronaperikelen was het onzeker of trainer Roger Schmidt met zijn selectie naar het buitenland zou kunnen gaan, maar de Eindhovense voetbalclub laat weten dat het trainingskamp in Marbella doorgaat. PSV vliegt op 4 januari naar Spanje en keert zes dagen later terug in Eindhoven.

11.26

GGD West-Brabant opent opnieuw testlocatie in Raamsdonksveer

Vanaf donderdag 16 december opent GGD West-Brabant opnieuw een coronatestlocatie in Raamsdonksveer. Deze locatie vervangt de tijdelijk opgezette testlocatie in Oosterhout, die op datzelfde moment sluit.

11.06

Veertien procent passagiers Zuid-Afrika test positief op coronavirus

Van de passagiers die vanuit Zuid-Afrika op Schiphol landen, test veertien procent positief op het coronavirus, meldt de GGD Kennemerland. Vorige week ging het nog om negen procent. Dagelijks komen er een paar honderd mensen vanuit Zuid-Afrika aan op Schiphol. Bijna de helft laat zich testen op het virus bij aankomst. Alle passagiers worden ook getest vóórdat ze in Zuid-Afrika aan boord gaan.

10.54

Minister ziet nog geen ruimte voor versoepelingen cultuur

Vooralsnog lijkt er geen ruimte voor versoepelingen van coronamaatregelen in de cultuursector, meldt minister Ingrid van Engelshoven. Volgens haar zijn de coronacijfers nog niet 'zodanig dat er ruimte is voor veel verlichting'. Musea, theaters, poppodia of concertzalen mogen vanwege de huidige coronaregels alleen open tussen vijf uur 's nachts en vijf uur 's middags. Binnen moet men anderhalve meter afstand houden en mogen niet meer dan 1250 mensen in een zaal.

10.54

UWV opent maandag loket voor nieuwste NOW-regeling

Werkgevers kunnen vanaf maandag een aanvraag doen voor loonsteun voor de maanden november en december. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV. Het gaat om de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waarmee het demissionaire kabinet bedrijven steunt die worden geraakt door de coronamaatregelen. Zo moeten kledingwinkels, restaurants, cafés, bioscopen en theaters hun deuren sluiten om vijf uur 's middags.

10.48

Eerste zestigers kunnen afspraak boosterprik maken

De eerste zestigers kunnen vanaf deze vrijdag een afspraak maken voor het zetten van een boosterprik tegen het coronavirus, meldt demissionair minister Hugo de Jonge. Mensen die geboren zijn in 1951 en 1952 kunnen sinds elf uur online een afspraak inplannen. Wie liever belt, moet wachten op de uitnodigingsbrief. De GGD'en riepen mensen vrijdag op om ouderen te helpen om online een afspraak te maken voor een boosterprik.

Wachten op privacy instellingen...
10.35

Veertig militairen helpen vanaf dinsdag bij boostercampagne

Ongeveer veertig militairen gaan vanaf dinsdag helpen met het zetten van boostervaccinaties. De woordvoerder van Defensie bevestigt vrijdag dat de militairen aanstaande maandag een opleiding krijgen om te kunnen helpen bij de boostercampagne. Een dag later kunnen ze dan in verschillende regio's worden ingezet. Het is mogelijk dat er uiteindelijk meer militairen ingeschakeld worden door de GGD.

Een coronavaccinatie (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).
Een coronavaccinatie (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).
09.51

GGD West-Brabant breidt prikcapaciteit uit

In antwoord op het versneld vaccineren van alle 60-plussers, breidt de GGD West-Brabant de vaccinatiecapaciteit in de regio verder uit. Vanaf maandag 13 december neemt de GGD de grote hal van de locatie Breepark weer in gebruik en in de eerste week van januari 2022 opent een nieuwe locatie in Bergen op Zoom.

08.55

'Help mensen afspraak te maken voor booster'

De GGD'en roepen mensen op om senioren, indien nodig, te helpen via internet (coronavaccinatie-afspraak.nl) een afspraak te maken voor een boosterprik tegen corona. "Dat gaat sneller dan bellen en zo kunnen we de vaart er bij het prikken goed in houden." Deze week kunnen ze 350.000 prikken in totaal zetten en daarna zou dat gemiddeld 700.000 per week zijn. Maar 'dit is onder andere afhankelijk van de toestroom van ouderen naar de vaccinatielocaties'.

07.24

Vertrouwen in corona-aanpak op laagste punt sinds begin pandemie

Het vertrouwen in de corona-aanpak van de overheid is op het laagste punt sinds het begin van de pandemie, blijkt uit onderzoek van het RIVM en de GGD GHOR. Van de ondervraagden vindt 71 procent dat er (veel) te weinig maatregelen zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. Ook is er kritiek van ondervraagden op de in hun ogen trage start met de boostervaccinaties. Slechts 16 procent is positief over de aanpak, 46 procent is negatief en 39 procent neutraal.

Mark Rutte tijdens een van de vele coronapersconferenties (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).
Mark Rutte tijdens een van de vele coronapersconferenties (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).
05.30

'NS wil mogelijk treinen schrappen bij verlenging coronamaatregelen'

Als de coronamaatregelen worden verlengd, dreigt NS treinen te moeten schrappen, zegt topvrouw Marjan Rintel in het AD. Ze zegt dat de treinen in oktober voor ruim driekwart gevuld waren ten opzichte van voor de corona-uitbraak. "Nu zijn we echter terug op een bezetting van vijftig procent. Als er vanwege de lockdown nauwelijks forenzen zijn, is de vraag of je met extra spitstreinen moet rijden. Hetzelfde geldt voor uitgaans- of nachttreinen."

03.30

Aantal coronadoden kan boven de 20.000 uitkomen

Het officiële aantal coronadoden in Nederland kan vrijdag, en anders zaterdag, de grens van 20.000 passeren. Tot nu toe is van 19.919 mensen zeker dat ze aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn gestorven. Het werkelijke aantal ligt vrijwel zeker hoger. De eerste officiële coronadode van Nederland was een 86-jarige man uit Oud-Beijerland. Hij stierf op 6 maart vorig jaar, ruim een week na het begin van de coronacrisis, in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

03.30

Gezondheidsraad adviseert over coronaprik aan alle kinderen

De Gezondheidsraad komt in de loop van deze vrijdag met een advies over het vaccineren van alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar tegen corona. Kinderen van deze leeftijd met een verhoogd medisch risico kunnen binnenkort al een coronavaccinatie krijgen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) volgde al een eerder advies van de Gezondheidsraad daarover.

03.12

Nieuw landelijk nummer voor telefoonlijn twijfelaars coronaprik

De eind vorige maand opgerichte Vaccinatie Twijfel Telefoon krijgt een nieuw landelijk nummer: 088-7555777. De Twijfel Telefoon werd door internist Robin Peeters opgericht voor mensen die twijfelen over het nemen van een coronavaccin, bijvoorbeeld om medische redenen. De universitaire ziekenhuizen van Utrecht, Amsterdam, Maastricht en Nijmegen sluiten zich aan bij het initiatief van het Erasmus MC in Rotterdam, waardoor de telefoonlijn beter bereikbaar wordt.

00.01

Ziekteverzuim derde kwartaal het hoogst in bijna twintig jaar

Het percentage ziekmeldingen heeft in het derde kwartaal van 2021 het hoogste punt bereikt in bijna twintig jaar. Dat meldt het CBS. De uitbraak van het coronavirus is waarschijnlijk een van de oorzaken. Op 4,6 procent van de dagen waarop werknemers stonden ingeroosterd, konden ze niet aan de slag vanwege ziekte. In het eerste coronajaar 2020 kregen werkgevers ook al veel meer ziekmeldingen binnen.

00.01

Minder mensen geweigerd aan de grens in coronajaar 2020

Veel minder reizigers zijn tegengehouden aan de Nederlandse grens in coronajaar 2020. Dat kwam vooral omdat door de vele reisrestricties minder mensen hiernaartoe kwamen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wel werden tijdens de pandemie logischerwijs veel vaker mensen geweigerd om redenen van gezondheid.

00.01

Eind november en begin december 1250 doden meer dan verwacht

Van 29 november tot en met 5 december zijn er naar schatting van het CBS circa 4300 mensen gestorven, zo'n 1250 meer dan verwacht. De extra sterfte deed zich voor onder mensen van alle leeftijden en net zo goed onder gebruikers van de Wet langdurige zorg als onder de rest van de bevolking. In de genoemde week telde gezondheidsinstituut RIVM 249 overleden coronapatiënten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!