Coronanieuws: huidige coronamaatregelen niet versoepelen, adviseert OMT
De hoofdpunten:
- Storing bij online maken test- of prikafspraak GGD voorbij.
- OMT-advies: huidige coronamaatregelen niet versoepelen.
- 2999 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, 17.828 in heel Nederland.
Liveblog
Liveblog gesloten
OMT-advies: huidige coronamaatregelen niet versoepelen
Het Outbreak Management Team adviseert om de huidige coronamaatregelen te verlengen. Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws. Het OMT heeft vrijdagavond vergaderd. Zondagmiddag wordt het advies besproken op het Catshuis. Het OMT maakt zich zorgen over de oprukkende omikronvariant. Dinsdag zal het kabinet naar verwachting een besluit nemen en een persconferentie houden.
Studenten en ex-zorgmedewerkers helpen in de ziekenhuizen
Ziekenhuizen schakelen ook deze coronagolf de hulp in van ex-zorgmedewerkers en studenten om de druk op de zorg te verlichten. Ook buiten de ziekenhuizen wordt meegeholpen.
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg geeft aan dat daar oud-zorgmedewerkers meehelpen bij de zorg voor coronapatiënten. Om hoeveel mensen het gaat kan een woordvoerder niet zeggen. Het gaat om mensen die hun BIG-registratie - een notering in het register voor erkende zorgmedewerkers - nog hebben en in het ziekenhuis meehelpen "waar dat uiteraard verantwoord is". Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat ze helpen met het wassen van patiënten.
Ook zorginstellingen helpen mee om de druk op de ziekenhuiszorg te verdelen. Zo hebben meerdere instellingen een speciale corona-afdeling ingericht. Daar kunnen Covid-patiënten terecht die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben, maar ook nog niet naar huis kunnen, bijvoorbeeld omdat ze nog extra zuurstof moeten krijgen. Brancheorganisatie van zorginstellingen ActiZ zegt wel dat er een grens zit aan de hulp die instellingen kunnen bieden, omdat het ook op die plekken menskracht kost.
Storing bij online maken test- of prikafspraak GGD voorbij
Een storing die het zaterdag urenlang onmogelijk maakte online een afspraak te maken voor testen of vaccineren bij de GGD, is opgelost. Door de storing was het ook niet mogelijk om online een uitslag in te zien. Kort na 15.30 uur maakte de GGD bekend dat de storing voorbij was.
Door de storing konden mensen die geboren zijn in 1953 en 1954 zaterdag een tijd lang geen online-afspraak maken voor een boosterprik. Ook mensen die zich wilden laten vaccineren of testen op corona konden er urenlang niet terecht.
Door de storing was het niet mogelijk om in te loggen op coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. De oorzaak van de storing, die rond 11.00 uur begon, is nog niet bekend.
17.828 positieve coronatests, vijfde dag op rij onder 20.000
Voor de vijfde dag op rij zijn er minder dan 20.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld in heel Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen vrijdag- en zaterdagochtend 17.828 positieve coronatests.
2999 besmettingen in Brabant
Zaterdag zijn 2999 besmettingen gemeld in Brabant. Dat zijn er fors meer dan een dag eerder. Toen zijn er 2364 besmettingen gemeld.
Weer iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal weer iets verminderd. In de ziekenhuizen bevinden zich zaterdag in totaal 2743 coronapatiënten. Momenteel behandelen intensive cares 634 mensen met Covid-19.
Op de verpleegafdelingen liggen 2109 patiënten met de longaandoening, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag lagen er in totaal 2783 mensen in de ziekenhuizen met Covid-19.
Op de verpleegafdelingen liggen zaterdag 39 coronapatiënten minder dan vrijdag. Op de ic's ligt er een patiënt minder dan vrijdag. Het afgelopen etmaal zijn er 342 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen in de ziekenhuizen, dat zijn er iets meer dan vrijdag.
Man aangehouden om propageren zelfbesmetten met coronavirus
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD heeft een man opgepakt die in verband wordt gebracht met de website ‘jaikwilcorona.nl’. De website is inmiddels offline gehaald, maakte de FIOD bekend.
Op de website kon een virus besteld worden waarmee mensen zichzelf met corona zouden kunnen besmetten. "Volgens de website zou alles wat nodig was voor een bewuste besmetting eenvoudig en snel in de brievenbus kunnen worden geleverd. Nadat je jezelf besmet zou hebben, zou een test bij de GGD eerst positief zijn en later, als je weer genezen bent negatief. De GGD kan dan een genezenverklaring afgeven", aldus de FIOD.
Door storing geen afspraak te maken voor boosterprik of test
Vanwege een storing kunnen mensen die geboren zijn in 1953 en 1954 geen online-afspraak maken voor een boosterprik. Ook mensen die zich willen laten testen op het coronavirus kunnen er niet terecht, meldt GGD GHOR Nederland. Vanwege de storing is het niet mogelijk om in te loggen op coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. De oorzaak van de storing, die rond elf uur 's ochtends begon, is nog niet bekend.
Ruim kwart Nederlanders sport minder of niet vanwege avondlockdown
Ruim een kwart van de Nederlanders sport minder of zelfs helemaal niet meer als gevolg van de avondlockdown. Dat blijkt volgens sportkoepel NOC*NSF uit de maandelijkse Sportdeelname Index. Tussen vijf uur 's middags en vijf uur 's nachts moeten sportcomplexen vanwege de coronamaatregelen gesloten zijn, alleen in een bepaald aantal topsportcompetities mag ook in die periode getraind en gespeeld worden.
Eerste coronageval voor WK darts in Londen
Enkele dagen voor de start van het WK darts in Londen heeft de organisatie van het toernooi al te maken met het eerste coronageval. De Spaanse darter Juan Francisco Rodriguez testte positief op het coronavirus en kan niet meedoen in Alexandra Palace. Hij wordt vervangen door de Australiër Gordon Mathers, de eerste reserve.
Dubbelspecialist Herbert mist Australian Open
De Franse tennisser Pierre-Hugues Herbert ontbreekt volgende maand op de Australian Open. De 30-jarige Herbert, een van de beste dubbelspelers ter wereld, heeft zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. Hij mag daarom niet meedoen aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Herbert won dit jaar met zijn landgenoot Nicolas Mahut voor de tweede keer Roland Garros.
RVD bevestigt dat prinses Beatrix hersteld is van coronabesmetting
Prinses Beatrix is hersteld van een coronabesmetting. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekend. De 83-jarige voormalig vorstin was de afgelopen dagen in quarantaine vanwege een besmetting met het virus. Die werd geconstateerd na haar vierdaagse werkbezoek aan Curaçao eind november.
Formule 1-coureurs roepen iedereen op coronavaccin te nemen
De Formule 1-coureurs roepen in een videoboodschap iedereen op je te laten vaccineren tegen het coronavirus. Vrijwel alle coureurs komen in de video voorbij. "Ik denk dat het verstandig is om te doen", zegt viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel in de video. "We vinden onze weg terug naar de dingen waar we van houden, maar Covid is niet verdwenen", benadrukt Lewis Hamilton. "Draag alsjeblieft je steentje bij", zegt ook Max Verstappen in de video.
Viroloog Marc van Ranst geeft compensatie Willem Engel aan vaccinprogramma
De Belgische viroloog Marc van Ranst gaat de vierduizend euro schadevergoeding die hij van Willem Engel, de voorman van actiegroep Viruswaarheid, krijgt doneren aan het Covax-programma van UNICEF. Covax wordt gebruikt om armere landen die zelf geen coronavaccins kunnen betalen toch van vaccins te voorzien. Engel moet Van Ranst het geld betalen, omdat hij de viroloog te lichtzinnig voor de rechter heeft gesleept.
'Extra ic-personeel opleiden lost druk niet volledig op'
Het opleiden van extra verpleegkundigen voor de intensive care is nodig, maar op de lange termijn is het niet de enige oplossing om druk van coronapatiënten op ziekenhuizen te voorkomen. Dat benadrukt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), bij NU.nl. "Personeel is de beperkende factor. Maar het is niet reëel om ervan uit te gaan dat we dat volledig kunnen oplossen." Voor de coronacrisis was er ook al een tekort aan ic-verpleegkundigen.
Overheid verkoopt mondkapjes voor spotprijs aan buitenland
Het ministerie van Volksgezondheid verkoopt miljoenen mondkapjes, die het van belastinggeld heeft ingekocht, voor spotprijzen door aan buitenlandse opkopers. Die brengen de kapjes vervolgens weer terug op de Nederlandse markt, meldt Nieuwsuur. Het ministerie houdt sinds het begin van de coronacrisis een noodvoorraad aan van ongeveer 700 miljoen mondkapjes. 300 miljoen daarvan dreigen volgend jaar over de datum te raken. Daarom probeert het ministerie daar nu van af te komen.