PSV verovert koppositie na moeizame en late zege bij NEC

12 december 2021 om 21:57 • Aangepast 13 december 2021 om 19:00
PSV is de nieuwe koploper in de Eredivisie voetbal. De Eindhovenaren wonnen zondagavond moeizaam bij NEC. De ploeg van coach Roger Schmidt kwam vroeg op achterstand, maar twee goals in de laatste tien minuten waren voldoende voor de drie punten.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek

PSV begon aan de wedstrijd tegen NEC in de wetenschap dat na het puntenverlies van Ajax en Feyenoord eerder op de dag de koppositie kon worden veroverd. Ajax had eerder op de dag verloren van AZ terwijl Feyenoord niet verder kwam dan een gelijkspel in en tegen Groningen.

Om de koppositie te pakken, moesten de Eindhovenaren wel winnen van de Nijmegenaren, die vorige week nog verloren van RKC. Maar PSV had moeite met het systeem van de thuisploeg, die constant de vrije man vond.

Weer blundert Joël Drommel
Al na acht minuten kwam NEC op voorsprong. De thuispoeg mocht daarvoor een bloemetje sturen naar Joël Drommel. De dit seizoen al zo vaak bekritiseerde doelman verwerkte een vrije trap van Lasse Schöne dramatisch. Via de vuisten van de PSV-goalie belandde de bal voor de voeten van Magnus Mattsson. Het was voor de aanvaller vervolgens een makkelijke klus om de bal in de haast lege goal te schuiven.

Het was al de zoveelste fout van Drommel die leidde tot een tegendoelpunt. Twee weken geleden ging de doelman op identieke wijze in de fout in Heerenveen. Ook daar belandde een vrije trap via Drommel voor de voeten van een tegenstander. PSV verloor daardoor twee punten.

Eindeloos combineren
PSV zocht na de openingstreffer de aanval, maar kwam eigenlijk niet tot grote kansen. Zowel in de eerste als in de tweede helft kwam de ploeg te weinig in scoringspositie. Niemand bij PSV haalde de trekker over, het ontbrak de ploeg aan killersmentaliteit.

Toch kwamen de bezoekers terug in de wedstrijd. Nadat een doelpunt van Ibrahim Sangaré uit een corner was afgekeurd, was het tien minuten voor tijd alsnog raak uit een corner. Het was Yorbe Vertessen die met het hoofd voor de gelijkmaker zorgde.

Eind goed, al goed
NEC leek vervolgens rijp voor de slacht. De thuisploeg zat stuk en kwam er zelden meer uit. PSV daarentegen juist kracht bij en startte een slotoffensief. Met het inbrengen van Maxi Romero wisselde Roger Schmidt aanvallend.

Daarvoor werd de trainer beloond, want in de laatste minuut van de officiële speeltijd kwam PSV alsnog op voorsprong. Het was Romero die op acrobatische wijze Carlos Vinícius een niet te missen kans bood. De Braziliaan bracht PSV op een 2-1 voorsprong.

Hoewel het voetbalseizoen voor PSV moeizaam verloopt, is de koppositie nu wel een feit. Volgende week wacht een bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Daarna volgen nog twee competitiewedstrijden tot de winterstop. Tegenstanders zijn dan RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles.