Liveblog

Coronanieuws: basisscholen mogelijk toch eerder dicht door omikron

13 december 2021 om 05:38 • Aangepast 14 december 2021 om 10:04
nl
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Vrijwel alle basisscholen hebben zelftesten gekregen.
  • 1896 besmettingen op maandag.
  • In de Brabantse ziekenhuizen bevonden zich maandagochtend 453 coronapatiënten.
  • De afgelopen 24 uur zijn 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen, negen coronapatiënten overleden het voorbije etmaal.

Liveblog

23.00

Liveblog gesloten

21.25

Minder testafspraken bij GGD'en

Het aantal testafspraken bij de GGD’en Brabant-Zuidoost en West-Brabant neemt in hoog tempo af. Na enkele weken met een steeds groeiend aantal testafspraken spreekt de GGD Brabant-Zuidoost van een stabilisering. Dat leidde in week 48 (29 november tot 6 december) tot zo’n 19.000 testen. Afgelopen week werden er zo’n 16.000 testen afgenomen.

Volgens de GGD kent het aantal coronatesten een grillig verloop. Dit omdat het wordt bepaald door onder meer een groeiend of afnemend aantal besmettingen, bereikbaarheid van het landelijke callcenter, beschikbaarheid van zelftesten en de testbereidheid.

Ook de GGD West-Brabant ziet een dalende trend in het aantal testen. In de laatste week van november werden 22.012 coronatesten genoteerd. In de voorbije twee weken daalde het aantal testen naar respectievelijk 20.991 en 18.890 coronatesten. Volgens de GGD kan er vaak weer een afspraak op de dag zelf worden gemaakt.

19.38

Nieuwe telefoonlijn vaccintwijfelaars krijgt ook vragen boosters

Bij de Vaccinatie Twijfel Telefoon zijn maandag 784 vragen over coronavaccinaties binnengekomen, vertelt projectleider Chris Groen. Vanaf deze week is de bellijn voor mensen die twijfelen of ze een coronaprik moeten nemen vijf dagen per week bereikbaar. Er bellen ook mensen met vragen over de boosterprik.

18.06

Basisscholen mogelijk toch eerder dicht door omikron

Vanwege de snelle opmars van de omikronvariant overweegt het demissionaire kabinet toch of de basisscholen eerder dicht moeten voor de kerstvakantie. Dat zeggen bronnen in Den Haag tegen de NOS. Het kabinet is er nog niet uit, morgen valt een besluit.

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet eerder geadviseerd om een langere kerstvakantie voor scholen te overwegen, maar het kabinet zei tot nu toe dat het de inzet was om scholen open te houden.

17.12

Kuipers noemt verlenging avondlockdown 'verstandig'

Als het kabinet de avondlockdown daadwerkelijk verlengt, zou dat volgens Ernst Kuipers "verstandig" zijn. Volgens de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg geeft het vasthouden aan de huidige coronamaatregelen tijd om de druk op de ziekenhuiszorg naar beneden te krijgen, maar ook om meer informatie over de nieuwe Omikron-variant te verkrijgen.

Op dit moment liggen er nog geen patiënten met de nieuwe variant, die ontdekt werd in Zuid-Afrika, in de Nederlandse ziekenhuizen, aldus Kuipers. Hij sprak maandagmiddag in het Erasmus MC over de stand van de pandemie. Omikron kan volgens Kuipers in het eerste kwartaal van 2022 mogelijk tot "serieuze aantallen patiënten" leiden, maar hij benadrukte dat er nog weinig informatie over de variant is. "De grote onbekenden" zijn volgens hem nog steeds de besmettelijkheid, de ernst van de ziekte na besmetting en de vraag in hoeverre vaccinaties bescherming bieden.

16.30

Yogadocenten onder druk om te stoppen door avondsluiting

Yogadocenten staan onder druk om hun praktijk te sluiten door de coronamaatregel van de avondsluiting, zegt de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN). Daardoor is het voor veel van hen niet meer financieel rendabel om de yogapraktijk open te houden. De opzeggingen van lidmaatschappen "blijven binnenkomen". "Het einde is nog lang niet in zicht", waarschuwt de vereniging.

16.02

CNV: geef onderwijspersoneel zo snel mogelijk een booster

Onderwijspersoneel moet zo snel mogelijk een boosterprik kunnen krijgen, vindt vakbond CNV. "Voor ouder personeel en voor mensen met een medische indicatie is de laatste prik inmiddels al langer dan zes maanden geleden, en neemt de bescherming af", aldus de onderwijsbond.

Volgens CNV is een snelle booster tegen het coronavirus nodig voor "zowel de veiligheid van personeel als voor de continuïteit van het onderwijs". De bond wijst erop dat mensen die in het onderwijs werken nu flink meer risico lopen op besmetting op school. "Ze staan in de vuurlinie zonder optimale bescherming".

15.32

De Jonge: boostercampagne nog verder versnellen

Het kabinet wil de boostercampagne tegen het coronavirus nog verder versnellen. Dat is nodig om de opkomst van de Omikron-variant tegen te gaan, zei demissionair minister Hugo de Jonge maandag, zonder verder in detail te treden.

Of dit betekent dat mensen niet meer zes maanden hoeven te wachten tussen hun tweede prik en een booster, bleef onduidelijk. De bewindsman zei dinsdag meer te kunnen zeggen over wat het betekent voor het tempo waarin mensen een boosterprik kunnen krijgen. De Jonge en demissionair premier Mark Rutte geven dinsdag weer een persconferentie over de coronabestrijding.

15.22

Landelijk minder dan 14.000 besmettingen

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft snel dalen. tussen zondagochtend en maandagochtend zijn landelijk 13.844 positieve tests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 14 november, bijna een maand geleden.

15.20

1896 besmettingen in Brabant

Het afgelopen etmaal zijn 1896 besmettingen gemeld in Brabant. Dat zijn er een stuk minder dan zondag. Toen werden 2334 besmettingen gemeld. Het is het laagste cijfer sinds 13 november.

Wachten op privacy instellingen...
15.10

Weer minder patiënten in het ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal weer iets afgenomen. Voor de vierde dag op rij liggen er minder dan 2800 mensen met Covid-19, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In de ziekenhuizen liggen maandag in totaal 2748 coronapatiënten, veertien minder dan zondag. Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten met 12 tot 630. Op de verpleegafdelingen liggen 2118 patiënten met de longaandoening. Dat zijn er twee minder dan een dag eerder.

12.15

Vrijwel alle basisscholen hebben zelftesten gekregen

Vrijwel alle scholen in het primair onderwijs hebben zelftesten ontvangen voor hun leerlingen. Dat laat het ministerie van Onderwijs maandag weten. Het is de bedoeling dat kinderen in groepen 6, 7 en 8 zich twee keer per week gaan testen op corona. Voor het personeel gold dat advies al. Volgens een woordvoerder van het ministerie waren vrijdag alle zelftesten geleverd, met uitzondering van scholen waar de bezorger voor een dichte deur stond.

11.54

Vuurwerkbranche ziet af van kort geding tegen verbod

Er komt geen kort geding om er voor te zorgen dat er de komende jaarwisseling toch vuurwerk mag worden afgestoken. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland kost een rechtszaak veel geld en is er weinig kans op succes. Bij succes was er volgens de branche 'weinig tijd om alles voor elkaar te krijgen'. Doel van het verbod is extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zoveel mogelijk te voorkomen vanwege de coronapandemie.

11.35

Joshua Kimmich: 'Ik had deze beslissing eerder moeten nemen'

De Duitse voetballer Joshua Kimmich heeft spijt dat jij zo lang twijfelde over het nemen van een coronavaccin. De middenvelder van Bayern München, international van de 'Mannschaft', raakte vorige maand besmet met het virus en liep als gevolg daarvan een lichte longaandoening op. "Misschien moest ik eerst doormaken wat ik heb doorgemaakt", zei hij bij de zender ZDF. " Achteraf had ik deze beslissing eerder moeten nemen."

11.03

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen bevonden zich maandagochtend 453 coronapatiënten. Dat maakte het ROAZ maandagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn35 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Hier staat tegenover dat 21 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Zeven werden overgeplaatst en negen coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
10.43

Mensen uit 1957, 1958 of 1959 kunnen afspraak boosterprik maken

Mensen die geboren zijn in 1957, 1958 of 1959 kunnen vanaf elf uur maandagochtend online een afspraak maken voor een boosterprik. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Wie liever belt moet, wachten op de uitnodigingsbrief die bij mensen op de deurmat valt. Voor de booster worden de vaccins van Moderna of Pfizer gebruikt. Mensen kunnen niet zelf kiezen welke booster ze nemen.

Wachten op privacy instellingen...
09.46

Aantal faillissementen flink gestegen in november

Het aantal faillissementen is in de maand november flink gestegen. Volgens voorlopige cijfers van het CBS zijn er vorige maand 166 faillissementen uitgesproken over bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken. Dat betekent een stijging met 57 in vergelijking met een maand eerder en het hoogste aantal van 2021. Het aantal faillissementen is nog wel een stuk lager dan voor de coronacrisis. Door de massale coronasteun van de overheid vallen er dit jaar heel weinig bedrijven om.

07.30

Kerstmis overwegend in kleine kring gevierd dit jaar

De meeste Nederlanders vieren Kerstmis dit jaar met de partner of met het gezin. Dit blijkt uit het jaarlijkse feestdagenonderzoek in opdracht van Lootjestrekken.nl. Net als vorig jaar worden overige familieleden minder uitgenodigd voor de kerstviering. Slechts 27 procent nodigt meer familieleden uit, in 2019 was dit nog 47 procent. Ook spreken we dit jaar minder af met vrienden dan de afgelopen twee jaar.

06.00

Hugo de Jonge krijgt een Big Brother Award

De ministers Hugo de Jonge heeft dit jaar de twijfelachtige eer winnaar te zijn van een Big Brother Award. Deze awards worden ieder jaar door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom uitgereikt aan 'de grootste privacyschenders van Nederland'. De Jonge kreeg de publieksprijs vanwege het invoeren van het coronatoegangsbewijs. Die maatregel is volgens Bits of Freedom 'onvoldoende gemotiveerd'.

03.30

Ferd Grapperhaus schuift aan bij corona-overleg Veiligheidsberaad

Het Veiligheidsberaad komt maandagavond digitaal bijeen om bijgepraat te worden over de coronamaatregelen die het kabinet van plan is te nemen voor de komende tijd. Demissionair minister Ferd Grapperhaus schuift aan bij het overleg van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van hun veiligheidsregio. Het kabinet neemt dinsdag besluiten over eventuele aanscherpingen van de huidige maatregelen. Het lijkt voornemens de 'avondlockdown' nog even te verlengen.

Minister Ferd Grapperhaus (archiefbeeld: Omroep Brabant).
Minister Ferd Grapperhaus (archiefbeeld: Omroep Brabant).
03.30

Werkgevers kunnen aanvraag doen voor nieuwste loonsteunregeling

Werkgevers kunnen vanaf maandag een aanvraag doen bij uitkeringsinstantie UWV voor de nieuwste loonsteunregeling. Met de zogenoemde Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) steunt het demissionaire kabinet bedrijven die worden geraakt door de coronamaatregelen. Zo moeten kledingwinkels, restaurants, cafés, bioscopen en theaters hun deuren sluiten om vijf uur 's middags. Die regel geldt in ieder geval tot 19 december.

03.21

In de ergste maanden van 2020 was er bijna geen toerist meer

Dat de toeristische sector een slecht 2020 achter de rug heeft, zal vanwege de coronacrisis niemand verbazen. Maar zelfs met die voorkennis zijn de cijfers die het CBS maandag naar buiten brengt volgens Trouw ongekend. Het aantal buitenlandse toeristen daalde over het hele jaar met meer dan zestig procent. In de vier ergste maanden - april, mei, november en december - daalde het aantal buitenlandse bezoekers zelfs met negentig procent of meer.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.