Coronamoeheid slaat toe tijdens kerst: 'Zonder omikron was het nog erger'

16 december 2021 om 15:48 • Aangepast 17 december 2021 om 10:47
nl
Meer Brabanders smokkelen dit jaar met het aantal bezoekers tijdens de kerstdagen. Dat blijkt uit een onderzoek van Newcom, maar hoe komt dat? Neuropsycholoog Erik Matser uit Helmond weet het wel: “Iedereen is totaal coronamoe.”
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Bijna 10 procent van de ondervraagde Brabanders geeft aan dat ze met kerst thuis méér bezoekers ontvangen dan volgens de regels mag. Vorig jaar was dat nog 8 procent.

"Mensen hebben geen zin meer in al dat gepraat over corona en regels."

Matser vindt de cijfers nog meevallen: “De angst voor omikron drukt dit percentage nog, denk ik. Zonder deze nieuwe variant zouden veel meer mensen lak aan de regels hebben.”

“Mensen zijn totaal coronamoe en aan het eind van hun latijn. Ze hebben geen zin meer in al dat gepraat over corona en regels. De interesse in politiek is weg, het vertrouwen is gedaald. Steeds dezelfde persconferenties met dezelfde gezichten en dezelfde boodschap. En nu een nieuw kabinet, maar dat is ook weer oude wijn in nieuwe zakken.”

“Studenten willen los."

Volgens Matser geeft het kabinet zelf ook niet het goede voorbeeld: “Ze voeren een zwabberbeleid. Als je dat in een bedrijf zou doen, zou je al lang ontslagen zijn.”

Met kerst zijn dan ook lang niet alle mensen van plan zich aan de regels te houden. Matser vindt het niet gek: “Studenten bijvoorbeeld, die willen los. Ze zijn de regels moe. Andere mensen voelen zich toch beschermd door een vaccin en nemen het minder nauw.”

“Er wordt te veel onzin verkocht in de media.”

Erik Matser woont een deel van het jaar in Spanje. Hij ziet heel veel verschillen tussen dat land en Nederland. “Daar zijn veel mensen gevaccineerd en hebben ze veel meer discipline. Je hebt daar ook veel minder aandacht voor mensen met een andere mening. Mensen met een eigen mening hebben een heel grote rol in de coronadiscussie. Maar de meeste mensen hebben niks aan hun meningen.”

“Er wordt te veel onzin verkocht in de media”, vindt Matzer. “En de politiek helpt niet mee. Hun slechte gedrag zorgt er zeker niet voor dat mensen zich aan de regels blijven houden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.