Ophef in Statenvergadering: Van der Kammen (PVV) wil geen mondkapje op - Omroep Brabant
Video

Ophef in Statenvergadering: Van der Kammen (PVV) wil geen mondkapje op

17 december 2021 om 12:20 • Aangepast 18 december 2021 om 10:56
nl
Wachten op privacy instellingen...
Commissaris van de Koning Ina Adema heeft vrijdag gedreigd de fysieke vergadering van Provinciale Staten in het provinciehuis te stoppen en digitaal verder te gaan, omdat PVV-Statenlid Patricia van der Kammen weigerde een mondkapje te dragen.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Provinciale Staten vergaderen vrijdag niet in de Statenzaal, maar in de grote Bois-le-Duczaal in het provinciehuis in Den Bosch. Daar kan de anderhalvemeterregel gehandhaafd worden. Statenleden die vinden dat ze hun betoog vanaf het spreekgestoelte moeten houden, moeten tijdens de wandeling daar naartoe een mondkapje dragen. Het mondkapje moet ook op als de Statenleden naar het toilet moeten.

Op de eigen zitplaats hoeft dat kapje niet gedragen te worden. Iedereen houdt zich aan die afspraak, behalve Patricia van der Kammen van de PVV.

Geen mondkapje? Dan blijven zitten
Commissaris van de Koning Ina Adema wees iedereen nog eens op dat het dragen van dat mondkampje toch echt nodig is voor ieders veiligheid. Ze kreeg onmiddellijk steun van de meeste partijen. “Als dit zo doorgaat komen wij niet meer naar fysieke vergaderingen", zei Maarten Everling van de SP.

Volgens CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon was het gedrag van Van der Kammen onacceptabel. “Wat iemand thuis doet moet ie zelf weten. Hier moeten we ons aan de wet houden”, aldus De Hoon.

Er volgde een schorsing zodat iedereen zich kon beraden. Adema kondigde daarna aan dat iedereen die geen mondkapje draagt alleen nog vanaf de eigen plaats mag praten. Als die regel wordt overtreden gaat de vergadering digitaal verder.

Van der Kammen wilde tijdens de vergadering geen mondkapje dragen.
Van der Kammen wilde tijdens de vergadering geen mondkapje dragen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.