Liveblog

Coronanieuws: 1853 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

19 december 2021 om 07:35 • Aangepast 27 december 2021 om 16:50
nl
In dit liveblog hielden we je deze zondag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 1853 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
  • België rekent op golf Nederlandse toeristen.
  • Wachttijd na boosterprik onder de loep.

Liveblog

22.45

Dit liveblog is afgesloten

18.50

Duitsland bekijkt strengere coronamaatregelen, maar geen lockdown

Een adviesraad van de nieuwe Duitse regering wil dat contacten tussen personen zo veel mogelijk worden beperkt in de strijd tegen corona en de oprukkende omikronvariant. Berlijn zou de contactbeperkingen al meteen de komende dagen moeten invoeren, luidt het nog vertrouwelijke advies dat in handen is van de Duitse omroep ARD.

De raad van wetenschappers hamert op effectieve maatregelen omdat uitsluitend vaccineren tegen omikron niet voldoende is. De overheid moet wel duidelijk uitleggen waarom contactbeperkingen nodig zijn, aldus de onlangs ingestelde coronaraad in zijn eerste advies. Verder moeten de al geldende maatregelen strikter worden nageleefd en moet de boostercampagne worden versneld en ook tijdens de feestdagen doorgaan.

De Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach wil nog niets zeggen over mogelijke extra maatregelen. In ieder geval sluit hij een lockdown met Kerstmis uit. Hij verwacht dat Duitsland ook na de feestdagen niet op slot gaat, zei hij tegen Duitse media.

17.40

Rellen na coronabetoging in Brussel

In de Belgische hoofdstad Brussel zijn ongeregeldheden uitgebroken na een betoging tegen de coronamaatregelen. De oproerpolitie voerde charges uit tegen relschoppers, waarbij ook traangas werd ingezet. De groep bestookte agenten met onder meer vuurwerk, stenen en flessen.

Het was de derde betoging in Brussel tegen de coronabeperkingen zoals de verplichte vaccinatie voor bepaalde beroepen en de coronapas, melden Vlaamse media. Ook de vorige twee keer ontaardden de demonstraties in veldslagen met de politie. Daarbij raakten meerdere agenten gewond.

Volgens de organisatie waren er zondag tienduizenden deelnemers, de politie telde er fors minder. Ook in andere steden waren betogingen.

17.10

EU bestrijdt omikronvariant met 20 miljoen extra vaccindoses

De Europese Unie heeft 20 miljoen extra doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin besteld, kondigde de Europese Commissie zondag aan. De doses zijn bedoeld ter ondersteuning van lidstaten die worstelen met de verspreiding van de omikronvariant. De eerste 5 miljoen worden in januari geleverd, de tweede in februari en de rest in maart.

De nieuwe deal brengt het totale aantal geleverde vaccindoses in de 27 EU-lidstaten in het eerste kwartaal van 2022 op 215 miljoen, aldus de commissie. Een soortgelijke deal werd eerder deze week gesloten met Moderna.

Momenteel is 67 procent van de totale EU-bevolking volledig gevaccineerd, volgens cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

17.00

Kerstmarkt FVD in Wijster afgeblazen en omgezet in demonstratie

Een door Forum voor Democratie (FVD) georganiseerde illegale kerstmarkt in Wijster is zondagmiddag op last van de burgemeester van Midden-Drenthe afgeblazen. De aanwezigen besloten na een sommatie om met de kerstmarkt te stoppen. Daarna gingen ze over tot een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Er dreigde een zogenaamde last onder dwangsom waarbij bestuurlijke boetes kunnen worden opgelegd.

"Heel triest dat wanneer heel Nederland in een lockdown zit mensen denken een kerstmarkt te kunnen organiseren. Dat kan niet", zegt waarnemend burgemeester Cees Bijl van Midden-Drenthe. "Zij vonden dat het wel moest kunnen."

Met de demonstratie heeft hij geen problemen, mits de coronaregels worden gerespecteerd. "Demonstreren is een grondrecht", aldus Bijl.

15.35

Ruim 20 miljoen pinbetalingen op zaterdag voor lockdown

Op de laatste dag voor de lockdown zijn er ongeveer 20,6 miljoen pintransacties uitgevoerd, schat Betaalvereniging Nederland. Dat was zaterdag goed voor circa 656 miljoen euro aan omzet. Volgens de Betaalvereniging lag het aantal transacties ongeveer 20 procent hoger dan op een gemiddelde zaterdag. De omzet lag ongeveer 35 procent hoger dan normaal.

Op het drukste moment van de dag, rond 14.45 uur, werden er 860 pinbetalingen per seconde gedaan. De cijfers van zaterdag zijn niet hoog genoeg om records te breken.

Vorig jaar begon de lockdown op dinsdag 15 december. De maandag daarvoor waren er 40 procent meer transacties en was de omzet 75 procent meer dan een gemiddelde maandag. Dit komt neer op ongeveer 17,6 miljoen transacties en 546 miljoen euro omzet.

Afgelopen zaterdag was tevens de laatste zaterdag voor kerst dit jaar. Vorig jaar zat Nederland op die dag al in lockdown en draaiden essentiële winkels via pinbetalingen ongeveer 356 miljoen euro omzet. Een jaar daarvoor, zaterdag 21 december 2019, werden er 22 miljoen transacties gedaan en werd 703 miljoen euro omzet gedraaid. Die zaterdag werden ongeveer 975 transacties per seconde gedaan rond 16.15 uur.

15.25

Toenemende drukte in Wijster bij illegale kerstmarkt van FVD

Ondanks de strenge lockdown wordt in Wijster op dit moment een kerstmarkt gehouden, zo meldt RTV Drenthe. De organisatie daarvan is in handen van Forum voor Democratie (FVD). Op het terrein van een loonbedrijf aan de Vamweg in Wijster zijn verschillende houten kraampjes geplaatst, waarin deelnemers hun spullen mogen uitstallen.

Inmiddels begint de stroom aan bezoekers op gang te komen. Een weiland is ingericht als parkeerterrein en daar staan inmiddels naar schatting zo'n 200 tot 250 auto's.

De kerstmarkt is bij hetzelfde bedrijf waar vorig jaar juli honderden boeren verzamelden voor een protest-barbecue. In een mail aan standhouders laat Forum voor Democratie Drenthe weten dat de aankondiging van de lockdown voor de partij geen reden is om de kerstmarkt af te blazen.

Volgens het bericht zouden er meer dan 1500 tickets zijn verkocht.

15.20

1853 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn 1853 nieuwe coronabesmettingen gemeld in onze provincie. Zaterdag waren dat er 2118 (na correctie). in heel Nederland kwamen er 13.331 positieve coronatests bij. Het gemiddelde daalde voor de veertiende dag op rij.

Afgelopen week noteerde het RIVM in totaal 99.949 positieve tests. Gemiddeld waren er in de afgelopen week 14.278 positieve tests per dag. Twee weken geleden lag dat gemiddelde nog boven de 21.000.

Wachten op privacy instellingen...
14.34

Bredase advocaat bereidt kort geding over lockdown voor

De Bredase advocaat Bart Maes bereidt een kort geding voor over de invoering van de lockdown. De advocaat verwacht dat de spoedprocedure tegen de Nederlandse staat komende week dient bij de rechtbank in Den Haag.

"Al tijdens de persconferentie van zaterdagavond werd ik benaderd door burgers, ondernemers en studenten", zegt Maes. Hij noemt de plotselinge invoering van de lockdown 'een klap in het gezicht'.

14.00

GGD'en breiden prikcapaciteit maximaal uit

De GGD’en gaan hun prikcapaciteit maximaal uitbreiden door op lokaal en regionaal niveau te kijken waar nog groei te behalen valt. Dat gebeurt met hulp van ziekenhuizen, huisartsen, Defensie en het Rode Kruis.

Met meer priklocaties en het verruimen van de openingstijden kunnen regionale verschillen ontstaan. Iedere regio geeft volgens koepelorganisatie GGD GHOR Nederland 'met eigen innovatieve en creatieve manieren invulling aan de opschaling van de prikcapaciteit'.

13.24

VNO-NCW en FNV: langetermijnplan voor omgaan met virus nodig

Er moet nu een langetermijnplan komen om met het virus om te gaan, vinden werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakbond FNV. Bedrijven hebben "weinig vet meer op de botten" en ondernemers zullen door de crisis failliet gaan. Die verwachting spraken de voorzitters van beide organisaties uit in tv-programma Buitenhof.

"Ondernemers teren maand op maand in op hun vermogen, dat is een serieus vraagstuk", zei Ingrid Thijssen (VNO-NCW). "Mensen moeten hun rekeningen kunnen blijven betalen", aldus Tuur Elzinga (FNV).

Wachten op privacy instellingen...
13.16

Experts: booster zinvol, ook tegen omikron met 'andere jas'

Een opmerking over de omikronvariant door RIVM-directeur Jaap van Dissel zaterdagavond tijdens de coronapersconferentie heeft voor verwarring gezorgd op sociale media. Op Twitter leggen experts uit dat een boostervaccinatie nog steeds zin heeft, ondanks de 'andere jas' die de omikronvariant heeft aangetrokken.

Van Dissel maakte de vergelijking dat de omikronvariant door het afweersysteem niet herkend wordt, omdat hij als het ware een andere jas aan heeft getrokken. "Dat die omikronvariant dat kan, en dat we dus zien dat de opgebouwde afweer daar onvoldoende tegen beschermt, of in ieder geval veel minder dan tegen de huidige deltavariant, dat is natuurlijk een flinke tegenvaller", aldus Van Dissel.

12.15

België rekent op golf Nederlandse toeristen

België bereidt zich voor op een golf van Nederlandse toeristen die in steden als Antwerpen, Gent en kleine grensgemeenten als Turnhout hun kerstinkopen komen doen. Er wordt ook rekening gehouden met Nederlanders die van het latere sluitingsuur van de horeca, om 23.00 uur, profiteren nu ons land een strenge lockdown zit.

De gemeentebesturen zeggen er klaar voor te zijn en zetten bijvoorbeeld extra personeel in de winkelstraten in om de drukte in goede banen te leiden. Virologen maken zich grote zorgen. "Dat ze uit Nederland komen, is op zich niet erg, maar het mag niet bijdragen tot overmatige drukte", zegt viroloog Marc Van Ranst die ook de Belgische regering adviseert. "Cafés en restaurants merken nu al veel reservaties met kerst vanuit Nederland."

Het Overlegcomité van de zes regeringen van België komt woensdag weer bijeen om te overleggen over de coronasituatie. Van Ranst sluit niet uit dat ook België verder op slot moet.

12.05

'Breng voorraden naar de voedselbank'

De horeca en dan vooral de restaurants blijven zitten met grote, onverkoopbare voorraden. Juist voor de drukke kersttijd waren die voorraden groot ingeslagen. Niemand had deze snelle sluiting zien aankomen, blijkt zondag uit een rondje langs Nederlandse horecazaken.

Johan de Vos heeft er nog niet over nagedacht wat hij met de voorraad gaat doen. "Ik ben nog steeds volledig gedesillusioneerd van zaterdagavond", zegt de eigenaar van Boerke Verschuren in Breda. "Ik spoor iedereen aan niks weg te gooien maar de voorraad naar de voedselbank te brengen. Ik hoop dat er nog wat mensen langs komen om wat eten af te halen, want ik heb heel veel ingeslagen.” Net als Koninklijke Horeca Nederland pleit hij voor een koelkastvergoeding.

Sommige restaurants ontspringen de dans, zoals 2-sterren restaurant Sabero in Roermond. Dat sluit vanwege een geplande vakantie en had volgens eigenaresse Sonja Boreas ook niet veel voorraad ingeslagen.

11.55

Begrip bij bioscopen en filmtheaters

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) heeft er begrip voor dat bioscopen en theaters sluiten om zo verdere verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus in te dammen. Het kabinet kondigde zaterdag een harde lockdown aan waarbij alleen essentiële winkels nog open mogen blijven.

"Tegelijkertijd hoopt de branche dat het beleid van het kabinet wordt aangepast richting de toekomst, waarbij er beter op dit soort situaties kan worden ingespeeld", aldus de koepel in een verklaring. "Vanzelfsprekend wil NVBF graag meedenken met de overheid over hoe er meer stabiliteit in maatregelen kan worden aangebracht." Ook is de koepel blij dat het steunpakket voor de sector blijft.

10.25

Zorgen over zelfstandigen in schouwburgen en concerten

Met de nieuwste lockdown verandert er voor theaters eigenlijk niet zoveel, stelt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. "Het stelde al niet veel voor wat we als theaters konden doen met een sluitingstijd van vijf uur 's middags. En nu is het de sluiting geworden die het eigenlijk al voelde te zijn", zegt Siebe Weide, waarnemend directeur VSCD.

De VSCD maakt zich wel in toenemende mate zorgen over de zelfstandigen die werken in de theatersector, vooral vanwege de al eerder stopgezette steun vanuit de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Wat de theatervereniging wel fijn vond om te horen was dat de versoepelingen een week voorafgaand zullen worden aangekondigd. "Dat is beter dan dat we nu voortdurend horen dat iets de volgende dag al ingaat", zegt Weide.

Premier Mark Rutte en coronaminister Harro de Jonge maakten zaterdag bekend dat Nederland in een harde lockdown gaat. Vooralsnog gold er een avondlockdown waarbij onder meer theaters tussen vijf en vijf dicht moesten. Met de nieuwe maatregelen gaat alles dicht, op essentiële winkels na.

08.00

Bijna 7 miljoen mensen volgden persconferentie

De extra ingelaste coronapersconferentie van het kabinet heeft zaterdagavond in totaal gemiddeld bijna 6,9 miljoen kijkers getrokken. Dit blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Dat waren er ruim meer dan de 5,2 miljoen kijkers van de vorige persconferentie van afgelopen dinsdag.

De registratie op NPO 1 werd door iets meer dan 4 miljoen mensen gezien. Het was daarmee gelijk het best bekeken programma van de dag. Op RTL 4 zagen ruim 2,1 miljoen mensen hoe premier Mark Rutte, coronaminister Hugo de Jonge en OMT-lid Jaap van Dissel nieuwe maatregelen aankondigden en hier duiding aan gaven. Naar SBS6 keken 656.000 mensen.

05.00

Nieuwe, strengere maatregelen ingegaan

Vanaf zondagmorgen vijf uur gelden nieuwe, strengere maatregelen tegen het coronavirus. Deze zijn zaterdag in een ingelaste persconferentie aAngekondigd door demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Aanleiding is de snelle opmars van de omikronvariant van corona.

De maatregelen komen er op neer dat alles wat als essentieel is aangemerkt openblijft, terwijl niet-essentiële winkels en andere gelegenheden dichtgaan. Dit betekent onder meer dat bijvoorbeeld supermarkten openblijven, maar dat andere winkels de deuren sluiten.

Horeca, dierenparken, pretparken en binnensportaccommodaties gaan dicht, maar onder meer dierenwinkels, apotheken en opticiens blijven open. Ook alle niet-medisch contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht. Deze harde lockdown geldt zeker tot en met 14 januari.

Verder zijn het onderwijs en de buitenschoolse opvang fysiek gesloten tot en met in elk geval 9 januari. Het kabinet neemt uiterlijk 3 januari een beslissing over wanneer de lessen kunnen worden hervat.

Binnensportlocaties zijn dicht, uitgezonderd voor zwemlessen. Buitensportlocaties zijn open voor alle leeftijden tussen vijf uur ’s ochtends en vijf uur ’s middags. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal twee personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club. Het betaald voetbal gaat ‘gewoon’ door, zodat deze zondag onder meer de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en PSV gespeeld kan worden.

Thuis mogen er maximaal twee gasten vanaf 13 jaar worden ontvangen per dag, maar op kerstavond, op eerste en tweede kerstdag en tijdens de jaarwisseling vier. Buiten geldt een groepsmaximum van twee personen vanaf 13 jaar, maar op kerstavond, eerste en tweede kerstdag en tijdens de jaarwisseling geldt maximaal vier.

01.00

Protestante Kerk: ‘Zoveel mogelijk online’

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) roept aangesloten kerken op om tijdens de zware lockdown. die zondag is ingegaan. hun diensten zoveel mogelijk online te houden. In uitzonderlijke gevallen kan volgens de PKN wel worden besloten tot fysieke diensten. Dat zal vooral het geval zijn tijdens de feestdagen. In dat geval vraagt de organisatie wel om het aantal aanwezigen te beperken tot maximaal vijftig.

PKN bezit verspreid over ons land ruim 2100 kerkgebouwen, onder meer in het Land van Heusden en Altena.

00.30

Wachttijd na boosterprik onder de loep

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om te onderzoeken of het kwartiertje wachttijd na de boosterprik kan verdwijnen. Dat moet ertoe leiden dat er meer mensen sneller een boosterprik kunnen krijgen.

Het OMT schrijft dit in een advies aan het kabinet. Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zal zich ‘hieromtrent laten adviseren en uw Kamer daar op korte termijn nader over informeren’, zo liet de demissionair minister weten aan het parlement. Na een vaccinatie tegen het coronavirus moeten mensen altijd een kwartiertje wachten. Deze 'observatietijd' is bedoeld om te zien of mensen allergisch reageren op de prik. De wachttijd is volgens het RIVM vastgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

De boostercampagne begon in Nederland later dan in andere landen. Het kabinet is bezig met een versnelling.

23.05

‘Iets meer vertrouwen in Rutte’

Demissionair minister president Mark Rutte heeft tijdens de persconferentie van zaterdagavond iets meer Nederlanders ervan overtuigd dat de aangekondigde maatregelen een goede stap zijn. De nieuwe regels én het algemene vertrouwen in het coronabeleid stegen na de persconferentie met een paar procentjes, meldt Hart van Nederland.

Uit onderzoek onder ruim 2000 mensen van het panel van het SBS6-programma bleek voorafgaand aan de persconferentie dat slechts 31 procent het eens was met de nieuwe maatregelen.

"Ik ben heel benieuwd hoe dit onderzoek er na de persconferentie uitziet", zei Rutte toen verslaggever Sam Hagens hem deze uitkomst voorlegde. Dezelfde peiling ná de persconferentie laat een kleine verschuiving zien: Rutte heeft vier procent extra van de ondervraagden weten te overtuigen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!