Eenmalige subsidie voor uitdelen menstruatieproducten in Tilburg - Omroep Brabant

Eenmalige subsidie voor uitdelen menstruatieproducten in Tilburg

21 december 2021 om 16:56 • Aangepast 22 december 2021 om 09:32
nl
De Quiet Community gaat samen met onder andere stichting Armoedefonds menstruatiearmoede aanpakken. De gemeente Tilburg trekt hiervoor eenmalig 9000 euro uit. Dat bedrag is nodig om zogenoemde menstruale uitgiftepunten op te zetten.
Profielfoto van Edita Saakian
Geschreven door
Edita Saakian

Stichting Armoedefonds heeft verspreid door heel Nederland honderden menstruale uitgiftepunten waar vrouwen terecht kunnen voor paketten met maandverband en tampons. Sinds kort ook in Tilburg, bij onder andere de Quiet Community aan de Hoflaan. Uitgiftepunten kunnen bij het Armoedefonds ook menstruatiecups en wasbaar maandverband aanvragen.

Schaamte en taboe
Chantal van Rijswijk, teamleider van Quiet Tilburg, is één van de aanjagers van dit idee. De stichting, die zich inzet voor mensen in armoedesituaties, hield begin dit jaar samen met vrouwennetwerk Ladies Circle een geld- en inzamelingsactie om aandacht te vragen voor menstruatiearmoede.

De verhalen die ze hoorde waren schrijnend. “Veel vrouwen in Tilburg hebben echt behoefte aan gratis menstruatieproducten. Ik hoor verhalen over vrouwen die niet naar school durven tijdens hun menstruatie, omdat er geen geld is voor producten. Of vrouwen die zich niet genoeg kunnen verschonen. Dat zorgt voor schaamte en taboe en is niet goed voor hun persoonlijke hygiëne.”

Minima bereiken
Chantal hoopt dat meer plekken gratis menstruatieproducten gaan uitdelen. Nu kunnen mensen terecht bij de Tilburgse Voedselbank, wijkcentrum ‘t Sant en Feniks. Chantal: “Hoe meer gesprekken ik had, hoe meer ik besefte hoe mooi het zou zijn als dit door heel Tilburg omarmd wordt en we zo meer minima kunnen bereiken.”

Hoeveel Tilburgse vrouwen en meisjes in menstruele armoede leven is niet duidelijk. Volgens Chantal was onder 150 van de 3500 leden van de Quiet Community Tilburg baat bij gratis producten. De komende tijd moet blijken of dit plan breder getrokken kan worden, onder andere door producten gratis aan te bieden op scholen in Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.