Levenslang geëist in proces MH17: 'Opluchting, maar we zijn er nog niet'

22 december 2021 om 13:36 • Aangepast 23 december 2021 om 09:50
nl
Het Openbaar Ministerie eist een levenslange gevangenisstraf tegen de vier verdachten in het proces over het neerhalen van vlucht MH17. Volgens het OM hebben de verdachten de 298 inzittenden van de vlucht op een brute wijze uit het leven gerukt. Ze zijn verantwoordelijk voor het verplaatsen en gebruiken van de BUK-raket, die het vliegtuig op 17 juli 2014 uit de lucht schoot.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

"Opluchting is een moeilijk woord", zegt Jeanne Hornikx uit Goirle. Zij en haar man Bart zijn blij dat er bij het Openbaar Ministerie geen enkele twijfel is. "Maar dit is een eis, de uitspraak moet nog komen."

Bart en Jeanne verloren bij de ramp hun enige dochter Astrid. Een beter resultaat, een eis voor levenslang voor alle vier de verdachten, konden ze zich niet wensen. Maar de vlag uit, is te veel van het goede. "De vlag kan misschien half uit, want we zijn er nog niet. En de vlag hangt eigenlijk half stok." Het verdriet over het verlies van hun kind is na al die jaren niet minder. Het zal nooit minder worden.

Bart en Jeanne Hornikx spreken 24 september voor de rechters
Bart en Jeanne Hornikx spreken 24 september voor de rechters

Toch klinkt Jeanne monter. "Met het verlies van Astrid hebben wij levenslang gekregen. Geen straf is groot genoeg. Maar de zwaarst mogelijke straf ligt nu wel op tafel." Het is de beste opmaat naar het laatste hoofdstuk, zou je kunnen zeggen.

Al sluimert de angst dat dat laatste hoofdstuk nog heel lang gaat duren. "De vraag is of Rusland zich bij een uitspraak gaat neerleggen. Misschien wordt het nog een lange weg, met een hoger beroep en verder", zegt Bart.

Donderdag 17 juli 2014
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines was op donderdag 17 juli 2014 onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur. Vanwege overboeking en omdat passagiers met een transfer later bij de gate op Schiphol aankwamen, vertrok de vlucht 13 minuten later dan gepland. Rond 15.40 uur Oekraïense tijd, drie uur na vertrek, wordt MH17 neergehaald boven Oost-Oekraïne. Alle inzittenden komen om. 298 mensen, onder wie 50 Brabanders.

Astrid Hornikx en haar vriend Bart Lambregts
Astrid Hornikx en haar vriend Bart Lambregts

Wegens het hoge aantal Nederlandse slachtoffers (192) kreeg Nederland de leiding van het internationale onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. Dat is uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Uit het onderzoek bleek dat het vliegtuig op 10 kilometer hoogte uit de lucht werd geschoten door een raket van het type BUK.

Op 7 augustus 2014 is op verzoek van Nederland, Australië, België en Oekraïne een Joint Investigations Team (JIT) opgezet. Het uiteindelijke doel van het JIT is het opsporen en vervolgen van degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van het vliegtuig.

Op 19 juni 2019 maakte het JIT bekend dat het aanhoudingsbevelen uitgevaardigd heeft voor vier mannen die worden verdacht van het neerhalen van vlucht MH17 en de moord op de 298 inzittenden. De verdachten zijn op alle internationale opsporingslijsten geplaatst, maar zijn niet verschenen in de rechtbank. Slechts één verdachte laat zich bijstaan door zowel Russische als Nederlandse advocaten.

De vier verdachten:

  • Igor Girkin is minister van Defensie van de door separatisten bezette gebieden in Oost-Oekraïne. Als commandant van de rebellen had hij de leiding over de troepen die de MH-17 zouden hebben neergehaald.
  • Sergei Doebinski is het hoofd van de militaire inlichtingendienst in het gebied. Doebinski zou de BUK-raket naar het gebied hebben gehaald.
  • Oleg Poelatov is de assistent van Doebinski in Oost-Oekraine en verantwoordelijk voor het vervoeren van de BUK-raket naar de plek van de lancering. Poelatov is de enige van de vier verdachten die zich laat bijstaan door een advocaat. De andere verdachten negeren het proces volledig.
  • Leonid Chartsjenko is de enige niet-Rus in het gezelschap. Chartsjenko is een Oekraïner, zonder militaire achtergrond. Hij sluit zich aan bij de pro-Russische rebellen en schopt het binnen afzienbare tijd tot commandant. Ook hij zou verantwoordelijk zijn voor het vervoer van de BUK-raket en de installatie ook weer hebben teruggebracht na de lancering.

Uitspraak volgend jaar
In maart 2022 komt de verdediging nog aan het woord. De uitspraak in het proces wordt op zijn vroegst eind september 2022 verwacht. Of de verdachten, als ze veroordeeld worden, ooit achter tralies zullen verdwijnen is nog maar de vraag. Rusland weigert de verdachten uit te leveren aan Nederland.

Bart en Jeanne vinden dat eigenlijk niet eens belangrijk. Het feit dat er iemand verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van hun dochter is het hoogst haalbare. En dat het Openbaar Ministerie daar vandaag in niet mis te verstane woorden een voorschot op heeft genomen maakt dat zij vanavond proosten op hun Astrid.

LEES OOK:

Bart en Jeanne vertellen hoe het is om dochter te verliezen bij MH17-ramp

'Dit is zo erg dat je er stil van wordt', Brabant Nieuws op de dag na de MH17-ramp [TERUGBLIK]

Dit is wat je moet weten over het MH17-proces, dat nu echt begint

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.