Anna moet naar Tilburg vliegen om tentamen te doen: 'Moet online kunnen' - Omroep Brabant

Anna moet naar Tilburg vliegen om tentamen te doen: 'Moet online kunnen'

23 december 2021 om 21:00 • Aangepast 23 december 2021 om 21:26
nl
Ondanks de harde lockdown moeten studenten van Tilburg University naar de campus komen om hun tentamens te doen. Ook studenten die in het buitenland wonen, moeten naar Tilburg om tentamens te maken. Zo’n 800 studenten hebben daarom een petitie ondertekend waarin ze zeggen dat ze willen dat ze ook voor online tentamens kunnen kiezen. De universiteit doet daar niks mee, zeggen studenten. Een van hen is Anna.
Profielfoto van Edita Saakian
Geschreven door
Edita Saakian

Anna* komt uit Zuid-Europa en is derdejaars student in Tilburg. Ze is veel geld kwijt aan vliegtickets en hotelovernachtingen. Voor tentamens in oktober boekte ze een vliegticket naar Tilburg en in januari moet ze weer.

Volgens haar zal ze uiteindelijk meer geld kwijt zijn aan de vliegtickets en overnachtingen dan aan collegegeld. “Ik weet zeker dat veel studenten het niet erg zouden vinden om meer collegegeld te betalen als dat zou betekenen dat ze online colleges kunnen volgen en ook tentamens kunnen doen”, stelt ze.

"De tentamenzaal zat vol met studenten die geen mondkapje droegen."

Niet alleen is op en neer vliegen duur en stressvol, met de feestdagen voor de deur is ze ook bang dat ze corona mee naar huis neemt. “Ik kon pas twee weken voor mijn tentamen een vlucht boeken. Toen ik er eenmaal was, zat de tentamenzaal vol met studenten die geen mondkapje droegen en niemand zei er iets van.”

Ook Luca, student psychologie, ziet dat de regels slecht worden nageleefd. “In de examenrichtlijnen staat dat we een masker moeten dragen, maar in de zaal handhaaft niemand het. Iemand kan positief zijn en toch naar het examen gaan om studievertraging te voorkomen.”

“Studenten zitten zo ver mogelijk uit elkaar."

Volgens de universiteit hebben ze er alles aan gedaan om de tentamenruimtes zo veilig mogelijk te maken. “Studenten zitten zo ver mogelijk uit elkaar. We hebben de ventilatie afgestemd en vragen studenten bij coronagerelateerde klachten thuis te blijven,” aldus een woordvoerder van Tilburg University.

Dat vinden de studenten niet genoeg. Ze willen kunnen kiezen tussen online tentamens en tentamens op de campus. Die keuze hadden ze eerder wel, maar blijkt nu niet te regelen. “De keuzemogelijkheid vereist ook dubbel zoveel surveillanten. Dit is kort haalbaar geweest, maar is helaas niet vol te houden voor onze medewerkers.”

Het lijkt erop dat tentamens op de campus zullen plaatsvinden, zolang dat van de overheid mag. De universiteit zal nog voor de kerstvakantie laten weten hoe ze omgaat met gemiste tentamens en studievertraging.

* Anna is niet haar echte naam. De studente wil graag anoniem blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.