Eftelingfans kletsten al 250 podcastafleveringen vol: 'Verveelt het? Nooit'

27 december 2021 om 10:05
nl
Eigenljik zouden Eftelingfans Tim Hinssen en Paul Sprangers deze maand de 250e aflevering van hun podcast Kleine Boodschap vieren, maar de maatregelen zetten een streep door de geplande liveshow. Tóch staan de mannen stil bij het bijzondere jubileum. “Als ik in de wachtrij begin te praten, kijken mensen om.”
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Als rasechte Kaatsheuvelnaars, kwamen beide mannen als kind al vaak in de Efteling. “Sinds mijn vijfde heb ik een abonnement. Volgens mij ben ik er, op de lockdowns na, nog nooit een week niet geweest”, lacht Tim. Voor zijn podcastpartner ligt dat anders. “Het was vroeger zo normaal dat je even naar het park ging, dat ik het lang voor lief nam.”

"Ik realiseerde me dat het héél bijzonder is wat ze bij ons in de achtertuin doen.”

Toch is de liefde voor de Efteling ook bij Paul de afgelopen tien jaar in een stroomversnelling geraakt. “Dat gebeurde nadat ik in Orlando door de beste pretparken ter wereld liep. Toen realiseerde ik me dat het wel degelijk héél bijzonder is, wat ze bij ons in de achtertuin doen.”

Toen Paul eind 2017 een podcast wilde beginnen, was de keuze voor het onderwerp dan ook snel gemaakt. Er miste alleen iets: iemand om mee te sparren. Uiteindelijk kwam hij via Twitter in contact met Tim, die met hetzelfde plan rond bleek te lopen. “Een dag later hingen we een uur aan de telefoon en kort daarop ontmoetten we elkaar voor het eerst. We namen meteen twee afleveringen op. Kortom: het was vrij snel duidelijk dat er een klik was.”

Dat bleek, want inmiddels is het duo vier jaar, 250 afleveringen en een flinke fanschare verder. “Gemiddeld luisteren er zo’n tienduizend mensen”, vertelt Tim. "Daarvoor maken we allerlei soorten afleveringen. Van de standaard nieuwsafleveringen vol updates, tot aan audiotours en gesprekken met prominente werknemers. En dat verveelt nog zeker niet."

Inmiddels horen Tim en Paul zelf trouwens ook steeds meer bij de bekende gezichten van het park. “We worden tijdens de meeste bezoekjes inmiddels wel een keer aangesproken. Ook geinig: als ik in de wachtrij tegen mijn vrouw begin te praten, kijkt er regelmatig iemand om die mijn stem herkent. Al is dat het laatste waarvoor we het doen, hoor.”

“We krijgen regelmatig mailtjes van mensen die niet lekker in hun vel zitten.”

Dat de podcast ook serieus iets voor luisteraars kan betekenen, bleek laatst. “We krijgen regelmatig mailtjes van mensen die niet lekker in hun vel zitten”, herinnert Paul zich. “Die vertellen dan dat Kleine Boodschap voor rust en regelmaat in hun leven heeft gezorgd. Wij doen dit voor ons plezier, maar als dan blijkt dat anderen er echt iets aan hebben, is dat bijzonder.”

Voor de makers zelf is hun ‘uit de hand gelopen hobby’ ook nog altijd een feestje. “De beloning is dat we in gesprek kunnen met iconen uit de Efteling. Denk aan een René Merkelbach, die zo’n beetje alle moderne muziek uit het park heeft gecomponeerd. Of oud-medewerker Michel den Dulk, die tegenwoordig een belangrijk ontwerper is in de Disneyparken, maar vanuit Amerika kwam overvliegen.”

“Voor een nieuwsaflevering ben ik tussen de tien en vijftien uur aan voorbereiding kwijt."

Er gaat behoorlijk wat tijd zitten in de hobby. “Voor een nieuwsaflevering ben ik al gauw tussen de tien en vijftien uur aan voorbereiding kwijt. Verdubbel dat en je hebt er een behoorlijke kluif aan.” Niet dat het thuisfront al klaagt. “Andere mannen liggen heel de zondag voor Studio Sport, dat doen wij dan weer niet.”

Voor de 250e aflevering hadden de mannen grote plannen. “We zouden live opnemen vanuit het theater. Mét een paarhonderd luisteraars.” Daar staken de nieuwe maatregelen een stokje voor. Maar: “We halen het later gewoon in. Na afloop lekker kletsen. Daar houden we wel van.”

De 250e aflevering van Kleine Boodschap is vanaf maandag 27 december te luisteren via je favoriete podcastapp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!