Video

Hugo speelt kerstman voor daklozen in Eindhoven

25 december 2021 om 18:01 • Aangepast 25 december 2021 om 22:51
nl
Mensen helpen, dat is de echte kerstgedachte. Hugo van Rooij van Stichting (Z)Onder Dak uit Eindhoven heeft dat maar wat goed begrepen. Hij zit niet aan het kerstdiner, maar loopt buiten rond om daklozen aan een maaltijd te helpen.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Met een rugzak vol voedselbonnen loopt Hugo door het centrum van Eindhoven. Op zoek naar daklozen, die hij met de bonnen wil verrassen. "Ik lijk de kerstman wel", zegt hij lachend.

Al snel heeft hij wat mensen gevonden. Als Hugo uitlegt dat hij bonnen heeft waarmee ze gratis eten en drinken kunnen uitzoeken bij Albert Heijn en McDonalds, lichten hun gezichten op. Dankbaar nemen ze het cadeau in ontvangst.

Hugo geeft bonnen aan daklozen.
Hugo geeft bonnen aan daklozen.

"Dit krijg je niet zo vaak", glundert een van hen. "Nou kan ik mooi gaan dineren. Zo heb ik toch een beetje een kerstdiner."

Een van de anderen legt uit: "Geweldig, ik ben hier heel dankbaar voor. Anders ben ik afhankelijk of anderen me iets geven. En zeker nu met de lockdown is dat moeilijk, alles is dicht en het is stil op straat."

"Het geeft een warm gevoel dat er aan je gedacht wordt."

Een stukje verderop staat een man in een korte broek. Ook hij neemt de bonnen dankbaar aan. "Ik ga lekker koffie drinken", roept hij terwijl hij zwaaiend wegloopt.

Met de bonnen kunnen de daklozen zelf wat te eten en te drinken uitzoeken. En dat is belangrijk, vindt Hugo. "Ze kunnen nu net als gewone mensen naar de supermarkt of een fastfoodketen gaan. Dat is heel bijzonder voor hen. Ik geef geen geld, maar waardebonnen zodat het echt besteed wordt aan eten en drinken."

Een van de daklozen weet al wel wat hij met bonnen gaat doen. "Ik denk dat ik zo een hamburger of visburger ga eten. Dit is echt geweldig. Het geeft een warm gevoel dat er aan je gedacht wordt."

"Mijn kerst komt nog wel na kerst."

Hugo vindt het niet erg dat hij met Kerstmis niet thuis bij de boom zit, maar buiten in de kou loopt. "Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen. Ik ben iemand die liever geeft dan neemt. Ik wil gewoon helpen, vooral met deze dagen. Mijn kerst komt nog wel na kerst."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!