Coronanieuws: GGD adviseert geen boosters over de grens te halen
De hoofdpunten:
- Mensen geboren in 1974, 1975, 1976 en 1977 mogen boosterprik halen
- 1603 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
- Opnieuw een kerst met beperkingen
Liveblog
Dit liveblog is gesloten. Maandag is er weer een nieuwe.
GGD adviseert geen boosters over de grens te halen
De GGD adviseert met klem geen boosterprikken over de grens te halen. Dit kan problemen opleveren bij de registratie in de CoronaCheck-app, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.
Mensen die in Duitsland een oppepprik halen, zien dat niet terug bij het vaccinatiebewijs in hun CoronaCheck-app. Ze kunnen achteraf via een registratie in Nederland alleen een papieren coronatoegangsbewijs (CTB) krijgen. Ze krijgen geen Digitaal Corona Certificaat om mee te kunnen reizen. Dat laatste is de verantwoordelijkheid van het Europese land waar mensen de booster halen, zegt de woordvoerster van de koepelorganisatie.
"Om teleurstellingen te voorkomen adviseren we mensen zich in Nederland te laten prikken", aldus de zegsvrouw. "Het zetten van de boosters gaat nu ontzettend snel in Nederland, levert achteraf geen problemen op en is het meteen goed geregistreerd in CoronaCheck-app."
Stijging aantal coronabesmettingen in regio Amsterdam
Het aantal coronagevallen daalt landelijk nog steeds, maar in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland is juist een stijging waar te nemen. Volgens het coronadashboard van de overheid neemt het gemiddelde aantal positieve testuitslagen in en rondom de hoofdstad toe.
Op 19 december stond het weekgemiddelde in de regio op 742 nieuwe coronagevallen per dag. Op tweede kerstdag is dat aantal gestegen naar gemiddeld 910 positieve testuitslagen per dag over de afgelopen zeven dagen. Zondag kregen in de veiligheidsregio 1098 mensen te horen dat ze corona hebben opgelopen.
In Amsterdam is de omikronvariant van het coronavirus sinds deze week volgens de regionale GGD al dominant. Die variant van het virus lijkt besmettelijker dan de deltavariant, die tot voor kort alle besmettingen in Nederland veroorzaakte.
Ook mensen uit 1976 en 1977 uitgenodigd voor boosterprik
Mensen die in 1976 of 1977 zijn geboren mogen vanaf zondagmiddag een afspraak maken voor een boosterprik tegen het coronavirus. Dat twitterde zorgminister Hugo de Jonge. Daarmee zijn er zondag vier geboortejaren uitgenodigd op één dag, want 's ochtends tweette hij al dat 1974 en 1975 een afspraak konden inplannen.
Mensen die zijn geboren in 1976 of 1977 kunnen zondag vanaf 16.00 uur online een afspraak maken voor een oppepprik. De allereerste veertigers (mensen geboren in 1971) konden vanaf zaterdag een afspraak inplannen. Ook de jaargangen 1972 en 1973 werden die dag opgeroepen. Vrijdag konden ook drie nieuwe geboortejaren op één dag een prikafspraak maken, de dagen daarvoor werden er telkens één of twee jaargangen per dag opgeroepen.
Verdere daling aantal nieuwe coronagevallen
Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen per dag is opnieuw afgenomen. Afgelopen zeven dagen maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) melding van gemiddeld 12.195 nieuwe positieve testuitslagen per dag.
Dat is een daling ten opzichte van het weekgemiddelde van zaterdag (12.382 gevallen). Precies een week geleden, op zondag, stond het gemiddelde nog op 14.253 positieve testuitslagen per dag.
Afgelopen etmaal werden er 11.962 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM bevestigd. Ook dat dagcijfer is lager dan van afgelopen dagen. Zo kwamen er zaterdag nog 12.601 nieuwe gevallen bij en precies een week geleden steeg het aantal mensen met een coronabesmetting volgens het RIVM binnen één etmaal nog met 13.265.
Het instituut meldt zondag 11 nieuwe sterfgevallen. Dat betekent niet dat al deze mensen daadwerkelijk afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voor een overlijden door
15.25 - 1603 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
In Brabant zijn in de voorbije 24 uur 1603 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn er 232 meer dan een dag eerder.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft nagenoeg gelijk
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is tussen eerste en tweede kerstdag nagenoeg gelijk gebleven, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op tweede kerstdag worden daar 1983 mensen met corona behandeld. Op eerste kerstdag waren dat er vijf minder en lagen 1978 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen.
Tussen vrijdag en zaterdag daalde het aantal nog flink, met 148. Dat was de vijfde dag achtereen dat het totale aantal ziekenhuispatiënten met corona daalde. Die trend stopt met deze kleine stijging. Op de intensive cares worden 541 personen behandeld, dat zijn er zeven meer dan zaterdag. Er kwamen 23 nieuwe ic-opnames bij.
Op de verpleegafdelingen liggen in totaal 1442 coronapatiënten. Dat zijn er 2 minder dan op eerste kerstdag. De afdelingen namen wel 121 nieuwe mensen op. Doordat mensen de afdeling mochten verlaten of overleden, daalde de totale bezetting wel iets.
Mensen die zijn geboren in 1974 of 1975 mogen boosterprik halen
Mensen die in 1974 of 1975 zijn geboren mogen nu een boosterprik tegen het coronavirus halen. Zorgminister Hugo de Jonge twitterde zondag dat deze groep vanaf 11.00 uur online een afspraak kan maken.
De boosterprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona. Dat was eerst zes maanden, maar gezien de snelle opmars van de omikronvariant is het boostermoment naar voren gehaald. Mensen kunnen niet kiezen welk vaccin ze krijgen: het wordt dat van Moderna of Pfizer, ongeacht de voorgaande vaccinaties.
Youp van 't Hek eert gesloten cultuursector met kerstgedicht
Youp van 't Hek heeft ter gelegenheid van Kerstmis een speciaal gedicht opgenomen waarin hij de wederom gesloten cultuursector een hart onder de riem steekt. In het gedicht verbaast de 67-jarige cabaretier zich erover welke winkels als essentieel worden betiteld en dus open mogen zijn, terwijl de theaters geen gasten mogen ontvangen. Maar ook beklemtoont hij dat elke tunnel een einde kent en aan elke donkere periode ooit een einde komt.
België voert strengere coronamaatregelen in vanwege omikronvariant
België voert strengere coronamaatregelen in om de verspreiding van de omikronvariant te vertragen. Onder meer bioscopen, concertzalen en theaters moeten dicht. Winkelen mag nog maar met twee personen. De maatregelen blijven tot 28 januari van kracht. Berichtgeving bij belangwekkende ontwikkelingen.
Opnieuw een tweede kerstdag met beperkingen
Ook deze tweede kerstdag is voor het tweede jaar mét coronabeperkingen. Formeel mogen per huis maximaal vier mensen te gast zijn, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat is overigens voor de politie moeilijk te handhaven. De politie zei eerder al dat ze vooral optreedt tegen illegale feesten en excessen.
Hoofd Ierse gezondheidsdienst: vermijd winkels en drukke plekken
Het hoofd van de Ierse gezondheidsdienst Tony Holohan heeft mensen in zijn land opgeroepen "drukke plekken zoals winkels" voorlopig te vermijden. Ook raadt hij Ieren aan om geen mensen uit andere huishoudens binnen te ontmoeten. In Ierland neemt het aantal coronabesmettingen momenteel snel toe. De besmettelijker omikronvariant van het virus is er inmiddels dominant.