Video

Oplichter Roy op presenteerblaadje bij politie aangeleverd door gedupeerden

27 december 2021 om 18:13 • Aangepast 27 december 2021 om 20:57
nl
Een Brabantse meesteroplichter was nog geen maand op vrije voeten, toen hij weer toesloeg. Als 'dakdekker' wist Roy S. de 79-jarige Hennie 850 euro te ontfutselen. Dat deed hij in Zoetermeer. S. gebruikte hiervoor de naam van een personeelslid van de gevangenis in Vught waar hij eerder vastzat.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Dat meldt Omroep West. Die sprak met gedupeerden die zelf achter S. zijn aangegaan, omdat de politie niet in actie kwam.

"Ik heb zijn verblijfplaats, zijn volledige naam, eigenlijk alles doorgespeeld naar de politie. We hebben hem op een dienblad gepresenteerd", zegt de schoondochter van Hennie. De 79-jarige vrouw kreeg met Roy S. te maken toen hij opeens aanbelde. Hij zag een beschadiging op het dak en bood aan deze te repareren. "Hij was heel aardig, heel beleefd, sympathiek ook wel", vertelt Hennie.

"Ik moest het meteen voorschieten."

S. belde meteen met een groothandel en vroeg daarna 840 euro aan materiaalkosten. "Hij schreef allerlei bedragen op een briefje en ik moest het meteen voorschieten. Ik had 850 euro liggen, omdat ik aan het sparen was voor de kinderen en de kleinkinderen voor de verjaardagen en kerst."

Oplichter S. nam de 850 euro mee. De tien euro die Hennie nog terug moest krijgen, zou zijn baas 's middags langs komen brengen. S. liet ook nog een briefje achter met daarop de naam van John, de medewerker van de gevangenis in Vught. "Ik geloofde het echt."

Het briefje dat Roy S. voor Hennie schreef (foto: Omroep West).
Het briefje dat Roy S. voor Hennie schreef (foto: Omroep West).

Schoondochter Nancy vertrouwde het niet. Ze deed navraag bij de buren waar aan het dak wordt gewerkt, maar die weten ook van niets. Nancy belde de politie. Eerst mocht ze alleen melding van oplichting doen, daarna volgde aangifte op het bureau. Buren leverden beveiligingsbeelden van Roy S. die Nancy op Facebook zette. In een week tijd kreeg ze 6500 reacties.

"Je voelt je zo machteloos dat zo'n gozer dat flikt."

Dat leverde veel details op zoals zijn volledige naam en verblijfplaats. Die speelde Nancy door naar de politie maar die komt niet in actie.

Nancy ontdekt ook dat S. zich sinds 2010 bezighoudt met oplichting. In 2018 kreeg hij hiervoor 2,5 jaar cel. In 2015 besteedde het televisieprogramma Opgelicht?! aandacht aan Roy S.. Toen was hij actief onder de naam Richard Verbeek.

John, die werkt in de gevangenis in Vught, kwam via Facebook met Nancy in contact. "Ik hoorde via via dat S. mijn naam had gebruikt om mensen op te lichten. Daar schrok ik van." Hij deed aangifte van identiteitsfraude bij de Brabantse politie. "Je voelt je zo machteloos dat zo'n gozer dat flikt."

Nancy en John ontdekten samen dat S. in een hotel in Tilburg verblijft, op een steenworp afstand van het politiebureau. John reed naar het bureau en ontdekte daar dat S. gesignaleerd staat en nog een celstraf open had staan. Agenten gingen mee naar het hotel, maar daar bleek hij niet te zijn.

"Ik denk dat ik naar dat geld kan fluiten."

Ze spraken af dat de hoteleigenaar de politie zou bellen als hij S. weer zou zien. Een paar dagen later werd de meesteroplichter alsnog opgepakt.

De politie laat Omroep West weten dat Roy S. op 8 december is aangehouden na een tip van een hoteleigenaar. S. stond gesignaleerd voor een oplichtingszaak uit 2019 in Ossendrecht waar hij dezelfde truc gebruikte als bij Hennie.

John is blij dat S. weer vastzit, maar hij vindt het raar dat hij hier zoveel moeite voor moest doen. "Ik moest hem op een presenteerblaadje aanleveren en dat is eigenlijk jammer, omdat ik al eerder zijn naam had genoemd. Hij kan nu niet meer mensen bedonderen, want hij zal altijd in herhaling blijven vallen."

Ook in Zoetermeer zijn ze blij, hoewel het nog maar de vraag is of Hennie haar 850 euro terugkrijgt. "De politie heeft niets meer laten horen, dus ik denk dat ik naar dat geld kan fluiten."

S. kwam in augustus voorlopig vrij, maarhij zit nu dus weer in de cel. Hij moet nog een gevangenisstraf van negen maanden uitzitten voor de oplichting van zeker 26 mensen tussen 2013 en 2015.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.