Geen vuurwerk met oudjaar, maar misschien wel hooikoorts

27 december 2021 om 17:46 • Aangepast 1 januari 2022 om 15:25
nl
Het klinkt wat gek, maar tijdens de laatste dagen van 2021 kunnen mensen met hooikoorts weleens last gaan krijgen van hun allergie. Op oudjaarsdag kan het zomaar 15 graden worden. Met alle gevolgen van dien.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"Als het een paar dagen warm is, komen de berk en de hazelaar al in bloei en komen er pollen vrij", zo zegt weervrouw Roosmarijn Knol van Weerplaza. Meestal gebeurt dit pas in het voorjaar.

"Mogelijk gaat het ook regenen, bij een korte bui worden de pollen al uit de lucht gespoeld."

Knol vertelt dat de berken- en hazelaarspollen voor gesnotter kunnen zorgen, maar dat het leed dat hooikoorts heet voor veel mensen nog even uitblijft: "Over het algemeen hebben minder mensen last van boompollen, dan van graspollen. Als in de zomermaanden het gras in de bloei komt, hebben 1 a 2 miljoen mensen allergische klachten."

En er is nog meer goed nieuws voor hooikoortspatiënten. "Het weer is vrij wisselvallig. Mogelijk gaat het ook regenen, bij een korte bui worden de pollen al uit de lucht gespoeld."

Zelfs 's nachts wordt het met oudjaar warmer dan 10 graden. Het blijft in de eerste week van januari zacht.

Van de warmte genieten door buiten met vuurwerk te gaan knallen, kan trouwens niet. Je mag wel naar buiten, maar het afsteken van vuurwerk is dit jaar verboden, net als een jaar geleden. De overheid wil zo de zorgmedewerkers ontlasten.

LEES OOK: Hatsjoe! Het hooikoortsseizoen is begonnen, test je kennis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!