Mariska kan na coronabesmetting niet werken en hoopt op Long COVID-fonds

29 december 2021 om 13:33 • Aangepast 30 december 2021 om 10:37
nl
Vakbond FNV heeft een meldpunt geopend voor zorgmedewerkers die financiële schade oplopen door Long COVID. Hiermee wil FNV in kaart brengen hoeveel gedupeerden er zijn. De 46-jarige ambulancemedewerker Mariska Hoos uit Vlijmen is een van hen. Zij hoopt dat de overheid snel met een Long COVID-fonds komt: "Anders raken mensen in financiële problemen."
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Het is 6 april 2020 als Mariska zich ziekmeldt bij haar baas. De ambulanceverpleegkundige ligt met 39,5 graden koorts en koude rillingen op bed. Enkele dagen later wordt ze opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Daar hoort ze dat ze positief getest is op het coronavirus. Mariska heeft last van haaruitval en proeft of ruikt niets meer. Uit bed komen lukt ook na zes weken amper.

Wat ze dan nog niet weet, is dat dit pas het begin is van een 1,5 jaar durend revalidatietraject. En dat het, zoals het er nu uitziet, nog veel langer zal duren. Mariska is een van de vermoedelijk enkele duizenden zorgmedewerkers die tijdens het werk besmet geraakt zijn en kampen met Long COVID, meldt de NOS.

"Ik was een vitale vrouw, maar heb nu het lijf van een 85-jarige."

Mariska heeft nog dagelijks last van Long Covid. 500 meter wandelen? Bijna onmogelijk. De trap op en af lopen? Daarna is ze uitgeput. Douchen? Ook daar moet de moeder van twee jonge kinderen van bijkomen. Dat komt kortgezegd doordat haar spieren veel zuurstof niet meer opnemen. "Ik was een vitale vrouw, maar heb nu het lijf van een 85-jarige. Mijn moeder is fitter dan ik", vertelt ze.

Werken zit er nu niet in en het is maar de vraag of ze dat ooit nog kan. "Ik heb een scootmobiel gekocht zodat ik toch een keer de stad in kan. We verhuizen binnenkort naar een bungalow, zodat we gelijkvloers wonen en ik dus geen trappen meer op hoef. Dagelijks heb ik last van vermoeidheid, pijn op de borst bij inspanning, kortademigheid en concentratiestoornissen. Als het blijft zoals het nu is, wat mijn artsen verwachten, ga ik over een paar maanden de WIA in."

"Het voelt oneerlijk dat we dit opgelopen hebben door ons werk, maar dat er geen regeling is.

De WIA is een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Wie hier na twee jaar ziekte in belandt, gaat er financieel op achteruit. Dat geldt komend jaar voor de eerste groep zorgmedewerkers met Long COVID, onder wie Mariska. Vakbond FNV heeft inmiddels meer dan honderd meldingen van zorgpersoneel met Long COVID-klachten ontvangen.

"Dit zijn allemaal mensen die aannemelijk kunnen maken dat ze op het werk besmet zijn geraakt. Vaak had hun ziekte voorkomen kunnen worden door het gebruik van de juiste beschermingsmiddelen", zegt een FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. Volgens de vakbond zou een door de overheid opgezet Long COVID-fonds uitkomst bieden. Gedupeerden die nog steeds klachten hebben, zouden hieruit een financiële tegemoetkoming moeten krijgen, vindt de bond.

Mariska is het daarmee eens. "Ik heb gelukkig een man, die werkt. Maar anderen zullen door het wegvallen van inkomen hun hypotheek misschien niet meer kunnen betalen. En dus hun huis gedwongen moeten verkopen. Het voelt heel oneerlijk dat we corona hebben opgelopen door ons werk, maar er nu geen enkele regeling voor is. Mensen raken hierdoor in financiële problemen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.