Video

Leni stopt na 43 jaar en duizenden bevallingen als verloskundige

30 december 2021 om 20:40 • Aangepast 31 december 2021 om 09:50
nl
De geliefde verloskundige Leni Kat uit Eindhoven gaat na 43 jaar met pensioen. Ze was betrokken bij duizenden geboortes en kreeg zelfs een koninklijke onderscheiding, maar vanaf zaterdag is het klaar. "Ik ga het missen, maar ook weer niet."
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Studio040
Geschreven door

Toen ze 21 was, begon Leni als verloskundige. "Het voelde meteen alsof ik hier verstand van had, net alsof ik het al van het begin af aan deed", blikt ze terug bij Studio040. Het werd haar passie. Twee jaar geleden werd ze voor haar werk zelfs beloond met een koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

"Het zit in mijn hart."

Maar nu, na 43 jaar is het klaar. Haar pensioen zorgt voor enorm veel warme reacties van ouders uit de wijk en collega's. Dat raakt Leni enorm. "Dan blijkt dat mijn boodschap bij mensen is aangekomen", zegt ze met tranen in de ogen. "Het zit in mijn hart."

Volgens haar collega's was Leni iemand die iets verder keek dan wat er op papier staat. "Elke moeder kan zich haar verloskundige herinneren. Als je iemand van negentig jaar oud spreekt, dan weet diegene nog precies wat de verloskundige heeft gezegd of wat er gebeurd is. Iedereen heeft een band met de verloskundige. Dat realiseren we ons niet, maar dat is wel zo. Dus laat de band dan goed zijn."

"Ze leert je om anders naar iemand te kijken."

Dat maakte het werk volgens Leni mooi, maar ook moeilijk. "Dat stukje intimiteit elke keer met mensen aangaan, dat ga ik missen, maar ook weer niet. Want dat is ook veel en maakt het soms ingewikkeld."

Haar collega's gaan haar in ieder geval enorm missen. "Leni is een mooi mens. Ze leert je om anders naar iemand te kijken", zegt Lara. Annemiek is het daarmee eens: "Het is voor haar meer dan alleen de buik voelen en de bevalling begeleiden. Ze kijkt naar wat er achter die vrouw of het hele gezin zit."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.