Video

Nieuwjaarsstunt: Grave wordt hoofdstad van Land van Cuijk

1 januari 2022 om 02:27 • Aangepast 3 januari 2022 om 10:35
nl
Het is 1 januari 2022. Officieel de allereerst dag van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Inwoners van het vestingstadje Grave, dat verdwijnt in de nieuwe gemeente, maakten daarom een symbolisch gebaar. Zij riepen zichzelf om middernacht uit tot hoofdstad van het Land van Cuijk.

Met vaandels en een trom trok een klein gezelschap in klederdracht door het vestingstadje om op te eisen dat Grave de hoofdstad van het Land van Cuijk wordt. Ze laten daarmee Boxmeer, Cuijk, Mill, Sint Hubert en Sint Anthonis achter zich. De actie is in het grootste geheim voorbereid. "We hebben al zo lang stadsrechten. Er is maar één stad in het Land van Cuijk en dat is Grave", zegt Peter Linders van de Stichting Vestingstad Grave Hoofdstad Land van Cuijk.

Chauvinistisch
De inwoners van Grave die langs de weg staan zijn het roerend eens met de actie. "We zijn een beetje chauvinistisch, maar dat mag toch wel", zegt een man. "We bestaan al bijna zevenhonderd jaar. Het is meer dan verdiend". Wethouder Anja Henisch van Grave deelt iets sterks uit in papieren bekertjes. Sinds twaalf uur is ze officieel geen wethouder meer en met pensioen. "Heerlijk", zegt ze opgelucht. "Gisteren moesten we nog in actie komen in verband met een demonstratie, maar nu is het echt afgelopen".

Jan I hijst de vlag
De stoet gaat inmiddels door naar de residentie van Jan I van Cuijk en Grave. Omdat hij in 1308 al het leven liet, moet hij toch echt even zijn graftombe verlaten. Jan I mag de vlag hijsen van Grave. Op de achtergrond klinkt het vuurwerk dat die nacht niet afgestoken mocht worden. "Dit is veel leuker dan oliebollen eten", zegt Linders. "We hebben ons hart aan Grave verpand. Het gaat ook om het toerisme. We willen dat iedereen naar Grave komt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.